Hem Vinvärlden Armatura – Brunello di Montalcino från en hyllad årgång

Armatura – Brunello di Montalcino från en hyllad årgång

av Livets Goda

Brunello di Montalcino är onekligen ett av Italiens mest namnkunniga viner och den långa lagringstiden på såväl fat som flaska bygger upp en förväntan bland konsumenter världen över. Priserna blir lätt därefter och fallgroparna är flera. Brunello di Montalcino är aldrig billigt så därför blir vi glatt överraskade av nyheten Armatura som levererar långt över förväntan för modesta 229 kronor!

Årgång 2015 har varit länge emotsedd i Brunello-land och det med rätta för det är en exceptionell årgång om än i en mer omfamnande stil. Vinerna är 100 procent sangiovese, eller brunello som är namnet på den klon som används i Montalcino, dryga timmen söder om Florens. Vinerna kännetecknas av flera år på fat innan release, oftast större slavonska men vissa har även hänfallit åt barrique. Nyheten Armatura är lagrat 36 månader i fat och därefter 12 månader på flaska.

Livets Goda om 2015 Armatura, Brunello di Montalcino

Armatura visar upp en örtblommig aromatik där lavendel tydligast träder fram, piptobak, läder och fatkryddiga toner backar upp, likaså mjölkchoklad, allt vilandes på en sötmogen grund av mörka körsbär. Smaken bjuder på såväl robust kraft som frukt och det är just det senare som gör att årgångens varmare karaktär aldrig kopplar greppet eller drar mot kladd. Istället är det mogna men rikliga tanniner som aldrig blir för torra som greppar gommen tillsammans med balanserad intensitet och örtig körsbärssyrlighet. En utmärkt introduktion till Brunello di Montalcino och 2015-årgången.

89 p

Armatura är den svenska importörens eget brand och detta är deras första Brunello di Montalcino-buteljering. Att debuten sker i den så hyllade 2015-årgången har man säkert inget emot och trots att det är en årgång där värmen har lite att säga till om, så går det aldrig ut över fräschören och spänsten i vinet. Dricker du Armatura idag, vilket går alldeles utmärkt för sig, så är rekommendationen att dekantera en timme i förväg. Vinet lär ha en fin utvecklingskurva de närmaste åren och i grunden handlar det om vilka dina preferenser är.

Armatura har artikelnummer 50276 och en flaska kostar 229 kronor. Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Systembolaget >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING