Hem Vinvärlden Arnaud Ente till The Wine Agency

Arnaud Ente till The Wine Agency

av Livets Goda

Att Arnaud Ente lärde sig vinodling och framställning av Jean-François Coche-Dury, och sedan arbetade hos Dominque Lafon på Domaine des Comte Lafon, satte tidigt prägel på hans viner. I en överambition att göra lika storslagna viner som dessa stjärnor, skördade han sina druvor senare än de flesta och var också lite väl generös med nya ekfat. Det resulterade i fylliga viner med kryddiga fattoner. Den fylliga och fatiga stilen lämnade han kring millenniumskiftet och gör idag, från sina 4.81 hektar små vingårdslotter, en svit av utsökta rena och strama viner. Det är i unga år närmast knutna av den friska syran och markerade mineraltonen, och därför bör de antingen mogna på sig ett år eller två, eller åtminstone luftas ordentligt före servering. Den stora vinsten av luftning märks inte minst sedan vinerna har stått upphällda i glasen i 15-20 minuter – först då breddas doft- och smakregistret och möter upp den strama strukturen. I första vändan har det kommit tre viner till Sverige – och än så länge enbart för restaurangförsäljning, och vinerna är de tre bästa i uppställningen ska tilläggas (fler importörer borde tänka så!). Stilarna på dessa skiljer sig en aning, med 2007 Meursault Premier Cru La Gouttes d’Or (895 kr / 93 LGP) som det mest expressiva, rikast fruktiga och längst smakande vinet. Det har, som väntat av appellationen, en fin smörig kropp med nyanser av äpple och rostade nötter (en liten del av denna ton kan härledas från faten), men också läckra toner av apelsin och till och med apelsinblom. Påtagligt mer elegant är 2007 Meursault La Sève du Clos (895 kr / 93-95 LGP) från en 0.38 hektar liten lott med 120 år gamla stockar (!) i vingården Clos des Ambres. Det är firmans allra finaste vin, stilfullt på gränsen till sirligt fruktigt med en lätt rökig nyans, fina toner av mandel och en mer framträdande ton av mineral. Därmed får man känslan att det här vinet har en lite stramare textur än den man finner i vinet från La Gouttes d’Or. Av alla provade viner, var det här det som vann mest kropp med luft. Ett gott tecken för den som vill lagra sina viner några år – och det rekommenderas för vinerna från Arnaud Ente. Att man också gör vinet 2007 Puligny-Montrachet Premier Cru Les Referts (895 kr / 92 LGP) är inte märkligt. Det var nämligen av kärlek till en flicka i Puligny-Montrachet som Arnauds far flyttade till Bourgogne, och när Arnaud började göra egna viner, var det bland annat från sin fars vingårdar i Puligny-Montrachet. Arnauds yngre bror Benoît har minst sagt gått i sin far fotspår, och gift sig med en vinodlardotter i Puligny-Montrachet, och gör idag en serie viner därifrån under eget namn. Så hur är då Arnauds vin från Puligny-Montrachet? Ska man lyssna till Arnaud, menar han att det är fullkomligt olika hans viner från Meursault. Riktigt så väsenskilt är det inte, men det förenar kroppen från Meursault med den mer stringenta strukturen från Puligny-Montrachet, och det är gott … och elegant. Ytterligare en trio viner provades men har hittills inte tagits in. Ann Burgaz, som driver importfirman The Wine Agency, visade stort intresse för att också ta in den fullkomligt briljanta 2007 Bourgogne Chardonnay (295 kr / 86 LGP). Liksom de andra vinerna var det här vinet först lite knutet, men med lite högre temperatur och mer luft i glaset, blommade vinets kropp ut och gav en riktigt fin balans till den initialt torra, syradrivna och mineralkryddade strukturen. Det här vinet ska egentligen inte jämföras med andra generiska vita viner från Bourgogne, utan snarare med viner på nivån village. Minst. En skolboksmässiga 2007 Meursault (495 kr / 90 LGP) provades också, även detta vin med en imponerande komplexitet efter att det har luftats ordentligt. Vinet kommer från fyra lotter, av vilka en av dem planterades 1952. Det råder ingen tvekan om att Arnaud Ente till slut har hittat sin egen stil, och att han är ytterst seriös i sin satsning. Frågar man andra odlare i trakten, brukar Arnaud Ente, tillsammans med Jean-Philippe Fichet, nämnas som de odlare som läggar ner allra mest tid i sina vingårdar. Och noggrant arbete i vingården brukar belöna sig i vinerna.

RELATERAD LÄSNING