Hem Whisky & Bourbon Arran Single Malt mot nya höjder

Arran Single Malt mot nya höjder

av Anders Enquist

Den forne Chivas-direktören Harold Currie hette mannen som satte Arran på whiskykartan. I juni 1995 öppnade destilleriet The Lochranza Distillery och påbörjade produktionen av Arran Single Malt. Harold Currie finns inte längre kvar hos oss, han blev 92 år innan han gick bort 2016, men Arran lever i allra högsta grad, och med de i Sverige nysläppta Arran 18 YO och den yngre Arran Sherry Cask tar man steget rakt upp i den odödliga whiskyhimlen.     

Ön Arran ja, det var här Tintin kom för att fånga Doktor Müllers falskmyntarliga i ”Den svarta ön”, och nog har jag hittat fina kvaliteter i Arrans whisky tidigare, det har också blivit några genomförda besök som jag gjort på destilleriet för att syna och doppa näsan djupare i destilleriets rinnande guld. Men jag har aldrig knockats eller som jag brukar säga, fått min åldrande numera lite stela kropp att tänja ut totalt och chockerande gå ner i spagat av lycka för en fullkomlig Arran-whiskyupplevelse. Men nu har det hänt.

Låt oss börja med den yngre av de två, Arran Sherry Cask, en ungdomligt elegant och ödmjuk käftsmäll både mentalt och fysiskt. Ingen ålder uppges men åldern ska enligt uppgifter ligga på 7 år. Frågan är då: Hur bra kan en ung, skotsk single malt whisky bli? Tja, Arran sällar sig till de destillerier som nu är högst delaktig i att ge oss svaret på detta. Tyvärr lanseras whiskyn på tillfälliga sortimentet där SB schabblar bort grejen med att beställa till sin lokala SB butik via hemsidan. Men det är bara att gå till din butik och be dem beställa hem whiskyn från annat bolag som tillhandahåller drycken.

Arran Sherry Cask  55,8%
Isle of Arran / Highlands / Skottland / Nr 40800 / 595 kr / 95p

Denna orökta och first fill sherry Hogshead lagrade ungdom är smått sensationellt smakfull och balanserad. Fruktdriven med vitalt supermogna äpplen, körsbär och smooth citrushinna i spelet. Sötman är utsökt i sitt torrt kanderade utspel där mörk chokladkola ger fint djup. Bettet är pirrande kryddigt och strukturen är vinöst elegant med en smått mineralisk silkighet som närmar sig kashmirnivåer. Det är transparent i sin intensitet och har ett ljust, stramt skimmer i sin mörkare grundton. Avslutet hålls ihop och drar ut på ett ytterst imponerande vis och visar även upp nyanser av tobak och ceder. Detta är en av det bästa 7-åringarna jag någonsin låtit ta över min gom.
1 800 buteljer lanserades i 55 utvalda butiker.

Arran 18 YO  46%
Isle of Arran / Highlands / Skottland / Nr 40799 / 985 kr / 98p

Min första reflektion är kort och gott: jösses vad bra! Orökt och slutlagrad i first- och second fill sherry Hogshead och first fill bourbonfat med fördelningen 50/50 ståtar en whisky i fullkomlig harmoni och balans. Återigen är det strukturen i whiskyn som slår igenom först, den vinösa elegansen med sin kashmiredge och transparenta intensiteten.

Sedan fylls det på, fruktighet med luxuös Cognacselegans med söttorkade  äpplen, körsbär och riktigt trädmogna fikon och snudd på sensuellt japansk i det vegetala utspelet och pardansen med de ursprungsmaritimt salmiaksalta. I sötman underbart sofistikerad kakao och mörk, len choklad.

I avslut drar den finlemmade kryddigheten ut det undersköna bettet länge och den insuttna läderfåtöljen får sin roll med att förvalta den kommande cigarrstunden. En whisky som går djupt i det emotionella och lämnar ett outplånligt avtryck.
240 buteljer i 12 utvalda butiker

Lite historia och utdrag från det vi tidigare skrivit om destilleriet:

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING