Hem Vinvärlden Artemis Karamolegos – Santorini av rang

Artemis Karamolegos – Santorini av rang

av Livets Goda

Vingård vid Pyrgos, en av öns främsta för assyrtiko. Bildcredd: Karamolegos

Det sägs att Grekland är, efter Schweiz, det mest bergstäta landet i Europa. Närmre 70 procent av ytan är berg. Naturligtvis har detta påverkat Greklands vinnäring då storproduktion begränsas av de yttre omständigheterna och omöjliggör för landet att konkurrera med länder där topografin tillåter volym. Men är det inte samtidigt precis det som står i ropet idag? Den lilla producenten, hantverksvinet. Livets Goda har denna gång, i vår vandring genom det fantastiska grekiska vinlandskapet återigen landat på Santorini och provat en trilogi viner från Artemis Karamolegos.

Det karga landskapet och det myckna solskenet i stora delar av Grekland har emellertid inte hindrat greken från att odla vinrankor utan istället har man sökt sig högre uppåt på sluttningarna, samt utnyttjat vinden för att få rotation på luften i vingården. Eller så har man fortsatt med tusenåriga tekniker som på Santorini där vinrankorna flätas som en korg, kouloura-metoden, för att skydda klasarna från den kraftigaste vinden, den mest dräpande solen och kompensera för den närmast obefintliga nederbörden.

Druvan som härskar på vulkanön och som utan tvivel varit den kanske främsta till att åter sätta Grekland på vinkartan är utan tvekan assyrtiko, Santorinis stolthet. Sannolikt en av de äldsta existerande sorterna i världen och som, när den odlas på ön, erbjuder några av de mest fascinerande vita viner som existerar. Vissa hävdar till och med att druvan är en av de absolut främsta gröna inom vinifera-familjen.

Att fläta rankan enligt kouloura-metoden ger den nödvändigt skydd. Bildcredd: Karamolegos

Trots den gassande solen och den klena nederbörden så har det uppstått en spännande symbios mellan assyrtiko och Santorini. Vinerna är allt som oftast kraftfulla i sin stil men likväl med närmast osannolik friskhet (med tanke på värmen och kargheten) och precis syra. Frukten tenderar att dra åt det gula hållet till och smaken beskrivs ofta som mineralpräglad och med viss sälta. Oftast kombineras assyrtiko med mindre delar av athiri och aidani.

Santorinis viner är en nischprodukt och vinnäringen lär alltid hotas av turisttillströmningen och lockelsen att istället sälja stora markytor till potentiella hotell, ja den risken finns hela tiden. För det är mödosamt att vara vinodlare på Santorini och det är därför av största vikt att kvalitetsproducenterna får sitt erkännande på en större scen, att vinerna säljs till de priser som de förtjänar. Annars är risken blott ännu ett hotell, ännu en infinitypool och där fokus enkom ligger på öns legendariska solnedgång. De unika vinerna från ön på en minst lika säregen som fantastisk druva bör vara en essentiell del av Santorini-upplevelsen.

Assyrtiko, skördetid. Bildcredd: Karamolegos

Följande tre nedanstående viner från firma Karamolegos finns sedan september att beställa i Sverige, en producent som varit med sedan början av 50-talet men som först för snart 15 år sedan med Artemis Karamolegos vid rodret tog steget mot en mer kvalitetsinriktad approach. Resan imponerar men så har man också tillgång till galet gamla rankor i de främsta lägena, samtidigt som en intelligent vinmakning tillåter råmaterialet att formligen skrika ut sitt ursprung. Assyrtiko av klass, mina damer och herrar, är en druva som borde vara obligatorisk i varje vinväns samling.

2017 Karamolegos Santorini (artikel 70216 BS, 299 kr)

Kanske det mest florala vinet av de tre där intrycken doftmässigt spänner från vita blommor, tänk syren och jasmin, till maritima inslag och gul frukt. Kombinationen saltstänk och parfym från blomma både fascinerar och förför och det är en unik vinstil tvivelsutan. Och jodå, den initiala attacken i gommen är också sältastyrd men får sällskap av rökiga nyanser, mynta, yuzu och mogna men saftiga päron. Fräschören är ledordet, delvis på grund av den markerade syran men också för att vinet spenderat fem månader på sin fällning. Imponerande renhet i det efterhängsna avslutet. Återigen ett bevis på betydelsen av gamla rankor, särskilt då på en så pass varm plats som Santorini. Tio procent athiri och aidani ingår i blenden. Kuriosa: vinet blindprovas och en av provarna fick en rieslingförnimmelse på näsan. (92/100 LGP) 

2017 34 Centuries Assyrtiko (artikel 71454 BS, 329 kr)

En ny lansering från Karamolegos där namnet anspelar på antalet århundraden som vinmakning varit en del av kulturen på ön. Återigen är det riktigt gamla rankor, vissa mer än seklet, och vinet är en blend från firmans främsta lägen i byarna Pyrgos, Exo Gonia, Aktotiri och Megalochori. En tiondel mognar i använda ekfat, resten i tank och på sin fällning i upp till nio månader. 

Ett vin som andas. Det tycks liksom ha sugit i sig allt i sin närhet och doften skickar ut allt från rökiga tenyanser, salta havsvindar, torkade örter till allehanda citrusfrukter, även lite skal från dessa. Smaken, ja den är som renaste mineralvattnet, åtminstone ett med markerad sälta, saftiga stenfrukter, citrusskal, grape och rökta inslag a la oolong. Tätheten är formidabel men aldrig på bekostnad av finess, syran går nämligen som en röd tråd genom vinet. En upplevelse. (93/100 LGP)

2016 Pyritis, Santorini Mega Cuvée (artikel 73474 BS, 399 kr)

Pyritis hämtas från två byar, de som kanske anses vara de främsta växtlägena för assyrtiko, Pyrgos och Megalochori. Åldern på rankorna råder det lite osäkerhet kring men de är äldre än 120 år och bara det är väl värt en del respekt och nyfikenhet. Ett år äldre än de övriga två och det märks knappt för här är ungdomligheten ännu ledordet. Rökigheten är det första som slår en, barndomens knallpulverpistol, för att sedan finna myntakvistar, svala gula frukter, citrusskal och salt havsvind. Stort djup i näsan men trots rikedomen är det finessen främst. De gamla rankorna gör sig också tillkänna i smaken som är intensivt tät men med en syra som letar sig långt bak i gommen. Det maritima är närvarande, stenfrukterna likaså och så bjuds det grapefruktig knivskarp skärpa, lite delikat jästiga toner från tiden på sin jästfällning, örtstjälkar och så dyker en diskret blommighet fram. Fenomenalt vin. (94/100 LGP)

Samtliga viner återfinns i mindre mängder i beställningssortimentet och har potential för flera års utveckling.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING