Efter en lång väntan är det slutligen officiellt att Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad står bakom årets dessert på Nobelbanketten, ett uppdrag hon utför för andra året i rad. Vad gästerna bjuds på blir officiellt först i samband med att de sätter sig till bords i Blå hallen den 10 december kl. 19.

Foto: Dan Lepp
Förfrågan om Annie Hesselstad ville ansvara för Nobeldesserten för andra året i rad kom en ledig vårdag precis när hon var på väg ut i skidbacken. När hon såg vem som ringde hann hon undra ”tänk om jag får frågan i år igen”.
– Det var absolut inget jag tog för givet och jag känner mig otroligt hedrad över att ha fått förtroendet ännu ett år. Eftersom hela resan förra året var en sådan fantastisk upplevelse tvekade jag inte en sekund på att tacka ja, trots att december är en hektiskt månad med både Nobeldessert och julbord på Artipelag.
En oväntad råvara
Även detta år ville Annie skapa en dessert som representerade henne med smaker som hon är bekant och trygg med. Vad Nobeldesserten består av är ännu hemligt men Annie får dock dela med sig av en råvara som kommer att finnas med; tjärsirap.
– En av desserterna som jag presenterade för Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare innehöll tjärsirap. Jag visste att ingrediensen var ett vågat val men de trodde på det, vilket resulterade i att desserten valdes fram till årets Nobelbankett. Inspirationen kommer från min arbetsplats Artipelag, där delar av arkitekturen består av tjärade väggar.
– Smakbilden på årets dessert har varit densamma under resans gång. Det är främst utseende och presentation som finjusterats, berättar Annie Hesselstad.
Ett soloarbete
Förarbetet med årets Nobeldessert har Annie utfört på egen hand.
– Jag har mer kunskap i bagaget nu och känner ett större lugn inför årets uppdrag. Jag är otroligt tacksam och glad över att ha nästan exakt samma konditorsteam med mig på Stadshuset i år igen. Det ska bli fantastiskt roligt
– Årets Nobelkock Jacob Holmström är en bekant till mig som jag länge velat arbeta med. Han är en trygg och lugn person och det känns superkul att vi äntligen får jobba ihop.
Soloarbetet har dock inneburit ett stort hemlighetsmakeri då det inte funnits någon att bolla idéer och tankar med. Annie berättar bland annat att hennes kollegor i konditoriet trott att hon skulle gifta sig eftersom uppdraget i planeringssammanhang fått heta ”Bröllopet”.
Med i förarbetet har dock Artipelags vaktmästeri varit som hjälpt till att bygga en ställning till årets Nobeldessert. Självklart har de varit helt ovetandes om vad ställningen skulle användas till.
Chefskonditor på Artipelag sedan 2019
Annie Hesselstad har arbetat på Artipelag i snart sju år. Det som började som ett inhopp inför julbordet 2016 slutade med en anställning och 2019 blev Annie chefskonditor.
Inför varje utställning skapar Annie en utställningsbakelse, något som blivit ett signum för Artipelag. I likhet med utställningsbakelserna vidareutvecklade Annie förra årets Nobeldessert till en bakelse som sålts på Artipelag under året. 2022 års bakelse finns fortfarande i sortimentet, men bara till och med den 10 december, därefter görs det inom kort plats för en bakelse inspirerad av 2023 års Nobeldessert.
– Jag beskriver min stil som klassisk med en modern touch. Jag arbetar oftast med rena och enkla smaker och skapar eleganta bakverk. Sortiment och smaker trivs jag bäst med att variera efter säsong och högtid.
Om Annie Hesselstad
Annie Hesselstad ansvarar för desserten på Nobelbanketten för andra året i rad. Hon var medlem som konditor i Svenska Kocklandslaget 2015 och 2016 och tävlade i OS 2016. Hon har även bott och arbetat utomlands under många år, till exempel i Frankrike och Österrike. Under början av pandemin studerade hon vildplockat och närproducerat på Örebro Universitet. Idag är hon fortsatt chefskonditor på Artipelag där hon finner inspiration i den omgivande naturen, arkitekturen och konsten.