Hem Vinvärlden Arvid Rosengren – på väg mot EM

Arvid Rosengren – på väg mot EM

av Livets Goda

”Malmöpågen Arvid läste Naturvetenskapligt program på gymnasiet och jobbade samtidigt extra i servisen på småkrogar i Malmö. Efter studenten började han läsa till ingenjör i Lund och då var extraknäcket på Systembolaget. – Det var då jag fick upp ögonen för vin, berättar han för Livets Goda och tillägger att det var så pass roligt på bolaget att han tog ett sabbatsår från ingenjörsstudierna. Strax därefter hoppade han av ingenjörsprogrammet helt och sökte sig i stället till utbildningen ””Sommelier och Måltidskreatör”” i Grythyttan, dit han också flyttade för fyra år sedan. – Jag hade fått en rekommendation att den utbildningen var bäst plus att jag när jag själv gjorde research, kände att det var det enda alternativet. Jag ville ha ekonomidelen också vilket de erbjöd. Samtidigt som Arvid läste vid Grythyttan så arbetade han extra på en italiensk stjärnkrog i Köpenhamn plus att han frekvent arrangerade middagar och andra event. Så fort han var klar med sin examen flyttade han till Stockholm. – Jag skickade en ansökan till Sören Polonius, chefssommelier på F12-gruppen och erbjöd mina tjänster och fick börja som sommelier på Le Rouge. På Le Rouge fanns kollegan Niklas Löfgren som bestämt sig för att tävla i SM i sommellerie. – Honom kan jag slå tänkte jag då, utbrister Arvid och berättar skrattande att det blev en positiv konkurrens de två sommelierkollegorna emellan. Arvid beskrivert Sören Polonius som en fantastisk coach för de två unga sommeliererna. Tidigt varje söndagsmorgon i flera månader träffade han Arvid och Niklas för att drilla dem med blindprovningar och svåra teoriprov. – Egentligen är tävlandet i sommellerie en märklig företeelse och en klubb för inbördes beundran, utbrister Arvid. Att stå och lukta på korkar och annat trams är en rest från det gamla Frankrike men det är helt klart en bra plattform att ta sig vidare från. Arvids tävlingsdebut i SM 2009 blev en succé. Han tog silver direkt vilket kvalificerade honom till NM som han vann. Segertåget fortsatte och i våras kom han etta i SM vilket gjorde att han representerar Sverige under EM i Strasbourg om knappt två veckor. – Jag har Sören att tacka för jättemycket, han brinner verkligen för sommelieryrket och är aktiv för att vi yngre ska komma fram, hyllar han läromästaren. Sin första tävling beskriver han som hemsk. Svetten rann av nervositet och han var tvungen att byta skjorta fyra gånger. Han värderar dock tävlandet högt tack vare det kontaktnät han skaffat sig, dels med unga kollegor men också med ””de gamla rävarna””. Arvid tillägger också att den kunskapsbank han byggt upp under tävlingsresans gång är ovärderlig. – Det vinkunnande jag hade med mig från Grythyttan kanske var 20 procent av det jag har idag, säger han och tillskriver tävlandet kunskapen. Efter ett knappt år på Le Rouge ville Arvid vidare och fick jobb på en ny, trendig krog i Köpenhamn. Den gick dock snabbt i konkurs, vilket föranledde att Arvid ringde ordföranden för den danska sommelierföreningen för att få tips om bra arbetsplatser. – Då var han precis på väg att starta Mash vilket gjorde att jag följde med honom. Först trodde jag att det var temporärt men det är det bästa jag har gjort, fortsätter han. Mash – Modern American Steakhouse, beskriver Arvid som en kedja med exklusiva köttrestauranger, som är uppbyggt efter klassisk amerikansk modell. – Vi köper hela tiden det allra bästa köttet som vi kan få tag i och håller en nivå som ingen anan kan slå i Skandinavien, varken på köttet eller på det amerikanska vinutbudet, säger han stolt. Sin vinlista beskriver han som tight och dynamiskt där de drygt 300 vinerna främst är från USA. Det övriga utbudet är välrepresenterat med en betoning på rödvin av naturliga skäl. Mash har expanderat starkt på kort tid då konceptet tilltalat danskarna. Arvid är chefssommelier för alla krogarna i koncernen och jobbar aktivt med företagets nyetableringar. – Det går så pass bra här att vi kommer att röra på oss utanför gränsen snart, säger han glatt och antyder att det kan bli Stockholm nästa för steakhousekedjan. Vid sidan av sitt engagemang för Mash har Arvid jobbat extra för Thomas Cook Travel under året. – Jag har gjort en vinlista till en av deras anläggningar på Gran Canaria, berättar han. De har en fantastisk inställning på företaget och har gett mig fria händer. Jag har byggt upp en vinlista med uteslutande spanska viner och sedan utbildat personalen på dem. Påslagen är låga så de som bor på det hotellet kan uppleva riktigt bra viner till priser som ligger under Systembolagets. På grund av arbetstrycket så har uppladdningen inför EM blivit lidande anser Arvid. Dock kommer han till Stockholm nästa vecka för att hårdträna de praktiska momenten som ingår i tävlingen med bland annat Sören Polonius. – Jag har en stor fördel av att jag jobbar med de moment vi tävlar i varje dag på jobbet, det är inget märkvärdigt för mig. Annars är min styrka att jag är en teoretiker, det andra gör jag ju ändå till vardags, fortsätter han. På lördag nästa vecka (20/11) inleds de tre dagar långa tävlingarna i Strasbourg. Konkurrensen är mördande från hela Europa men Arvid tror ändå att han har goda chanser. – Jag ska ta mig till semifinal sedan är allt annat ett stort plus, säger han och tillägger att det nog måste bli en VM-satsning om han vinner. Annars pausar han nog sitt tävlande ett tag i alla fall, då det tar enormt mycket tid och energi. Stort lycka till önskar vi på Livets Goda som givetvis kommer att följa Arvid under tävlingsdagarna.”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING