Hem Vinvärlden Arvid Rosengren – på väg mot VM

Arvid Rosengren – på väg mot VM

av Livets Goda

– Jag delar inte upp de olika tävlingarna utan laddar upp för båda på en gång, säger Arvid från Köpenhamn där han arbetar som assistant manager och senior sommelier på restaurang UMAMI. Han syftar på EM och VM i sommellerie som båda går av stapeln om ett par år. – När EM kommer att gå är fortfarande inte helt fastställt, eventuellt i slutet av nästa år eller i början av 2013. VM blir i Japan om två år, fortsätter han. Att Sverige har valt att skicka samma sommelier till både EM och VM beror enligt Arvid på att det den här gången måste till en stor satsning för att Sverige ska ha en chans mot de stora vinländerna som Frankrike och Italien. – Deras representanter arbetar på något hotell och ägnar nästan all sin tid åt att läsa och träna, jag måste ju jobba 50 timmar i veckan och behöver en rejäl uppladdningsperiod, förklarar han. Det här är för att vi vill göra något vettigt utav det. Han beskriver hur han inför SM och NM pressat sig själv i två månader och att det då räckt bra för att ta hem dessa titlar. Dock är han medveten om vilken konkurrens han står inför i de större tävlingarna. – Jag kom ju till semifinal i EM i höstas och kände då att jag kunde prestera ännu bättre. Det jag saknade var framförallt teorikunskapen som krävs fram till finalen och var lite sur för att det inte gick bättre, säger han och tillägger att det är en bra drivkraft. Han beskriver hur skönt det är att inte ha en arbetsgivare i form av en krögare som pressar honom att uppnå toppresultat i tävlingssammanhang, även om det givetvis är positivt med fina titlar för den restaurang han arbetar för. – Den här gången känner jag att jag gör det för Sverige, att jag representerar landet på allvar vilket är skönt. Nu är det dags att visa sydeuropéerna att Andreas Larsson inte var en ”one hit wonder” när han vann VM 2007. Arvid låter lätt irriterad när han beskriver hur många kollegor från bland annat Frankrike inte tar de nordiska länderna på allvar vad det gäller gastronomi. Trots de stora framgångarna för svenska kockar och sommelierer de senaste åren. – Jag ser lite som min mission att reformera de här tävlingarna om det går bra. Det är fortfarande så mycket gamla, franska manér som gäller. Den största utmaningen för Arvid just nu är att skapa ett upplägg för träningen. Ett stort problem är att han själv befinner sig i Köpenhamn medan stora delar av Sveriges resterande sommelierelit finns i Stockholm. – Om jag ska ha en chans så behöver jag ett team av experter att jobba med omkring mig. Jag har slut på böcker nu, fortsätter han och skrattar. Den norska representanten i EM och VM, Francesco Azzarone har flera sponsorer som bland annat bidrar med en resepott på 150.000 kronor inför tävlingarna. Det är något som Arvid planerar att ta tag i så fort han får tillfälle. – Jag behöver verkligen hjälp nu och ett engagemang från resten av dryckessverige, inte bara sommelierföreningen, utbrister han. I den svenska sommelierföreningen finns Sören Polonius som själv tävlat i VM och nu är tävlingsansvarig. – Sören stöttar mig så gott han kan och är spindeln i nätet i tävlingssammanhang. Problemet är att han har ett heltidsjobb som chefssommelier för F12 gruppen och jobbar minst lika mycket som jag gör. Dessutom finns han ju i Stockholm och jag i Köpenhamn. Inom kort planerar Arvid att starta upp en blogg där han hoppas få anhängare som kan ge stöd och pep i tränandet. – Sedan har jag ett danskt team också som jag tränar med men där är det mest jag som tränar dem och inte tvärt om, säger han med ännu ett skratt. Att lämna Köpenhamn för att närma sig Stockholm och övriga sommeliereliten är dock ingenting som är aktuellt för Arvid i dagsläget. – Eventuellt så finns det en öppning längre fram men det är mycket som ska till innan det blir aktuellt, avslutar han hemlighetsfullt. Givetvis kommer vi på Livets Goda att följa Arvid Rosengren under hans uppladdning inför EM och VM i sommellerie.

RELATERAD LÄSNING