Arvid tog hem sommelierduellen

av Livets Goda

Trots den vänskapliga stämningen var anspänningen stor i Restaurangakademiens lokaler i Slakthusområdet i Stockholm medan tävlingen pågick under fredagseftermiddagen. I juryn satt Åsa W Karlsson från Restaurangakademien, Fredrik Horn från Operakällaren, Jonas Sandberg från Sveriges Sommeliergille/Sturehof och Sara Fors från Vinunic. Närvarande var också sommelierföreningens nytillträdda ordförande Karina Tholin och Magnus Svensson, kreativ ledare för sommelierutbildningen på Restaurangakademien som även var konfrencier. De tävlande utsattes för tre moment efter varandra. Teoriprov, dekantering samt uppgiften att rekommendera ett sällskap viner till en given meny. – Det krävs enormt mycket av de tävlande i ett stort mästerskap som VM, säger Åsa W Karlsson som är föreläsare på Restaurangakademien och initiativtagare till duellen. De måste göra allting rätt och få med alla moment i rätt ordning. Dessutom måste de genomföra alla moment med elegans. Det märks direkt vilka som faktiskt arbetar på golvet till vardags. Det går inte att öva in. Åsa betonar också hur viktigt det är att vara hel, ren och prydlig. Att ha putsade skor kanske inte ger pluspoäng men om det är hårfint mellan två deltagare kan en sådan sak avgöra. Efter tävlingen som till slut vanns av Arvid Rosengren var båda tävlande mycket nöjda med upplägget. Det här var den första gången de möttes i en träningsmatch men de var båda överens om att det gett mersmak. – Vi är inte så många som tävlar på den här nivån i Norden, säger Arvid som uppskattar antalet till ett 20-tal. Vi har redan bestämt att vi ska mötas igen i Oslo. Arvid som vann SM i sommellerie 2010 menar att det bästa med tävlandet är det stora nätverk han får yrkesmässigt under de olika tävlingarna. Samma år representerade han även Sverige i EM där han tog sig till semifinal. – Jag har världens bästa jobb, utbrister Francesco som har italienska rötter. Att få prova de viner vi gör i samband med tävlingarna, få resa och samtidigt vara social är helt fantastiskt. Att förbereda sig inför VM är extremt tufft och flera av de tävlande från exempelvis Frankrike och Italien tar ledigt ett år i förväg för att läsa och träna inför tävlingen. Något som är omöjligt för våra nordiska tävlanden. – Det svåraste är teorin, säger Arvid som till vardags är chefssommelier för tre fine-diningkrogar i Köpenhamn. Både jag och Francesco lägger ner två-tre timmar varje dag bara på att läsa. – Vi måste kunna så mycket mer än bara vin, fyller Francesco i. Det är frågor om kaffe, ost och choklad bland mycket annat. För att hitta uppdaterad information är Arvid och Francesco hänvisade till nätet. – Det finns inga böcker idag som hänger med internet, säger Arvid. Vi måste ner och gräva i lagtexter för att få den information som vi behöver. Sedan måste vi ut och resa. Om du har besökt ett vindistrikt så kan du det efteråt. Vilka de kommer att möta i Japan nästa år har båda koll på. – Det är framförallt konkurrenterna från Frankrike, Italien och Schweiz som är farliga. De är alltid i topp av tradition. Sedan är vi ett tiotal länder som utmanar dem, förklarar Arvid. – Men de är inte mer än människor, precis som vi även om de har andra och större förutsättningar. Så det är klart att vi kan vinna, avslutar Francesco.