Hem Whisky & Bourbon Asiatiska dofter lockar bryggmästaren att brygga fruktig öl – Den Stora Smakresan fortsätter

Asiatiska dofter lockar bryggmästaren att brygga fruktig öl – Den Stora Smakresan fortsätter

av Livets Goda

”Nu fortsätter Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson sin inspirationsresa ombord på ostindiefararen Götheborg längs den svenska västkusten. De ursprungliga ostindiefararna seglade i många månader för att göra affärer i Kina. För att få en egen känsla av hur dåtidens handelsmän kunde uppleva mötet med nya dofter och smaker i Asien besökte Richard Hong Kong som en del i sin smakresa. På myllrande marknader och i tropisk hetta fick Richard mängder med nya intryck som han tog med sig hem till sitt utvecklingsbryggeri. Tillsammans med kryddexperten Lisen Sundgren provar sig Richard fram bland torkade frukter och kryddor som kanel och stjärnanis. Sedan gäller det för Richard att fundera på vilka exotiska smaker han kan locka fram med hjälp av malt och humle. Uppdraget blir att brygga en lager inspirerad av det brittiska imperiets krock med den nya världen. Det blir en fruktig lager baserad på karamellmalt och exotisk humle från USA och Nya Zeeland. Som vanligt får kocken Björn Frantzén sedan utmaningen att komponera en maträtt som passar Richards öl. För att möta den stora fruktigheten väljer Björn och hans team att göra kryddiga friterade kycklingvingar med Stiltonost. Det senaste avsnittet finner du även på Facebook www.facebook.com/denstorasmakresan

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING