Hem Vinvärlden Åter beställningsbart – Montepelosos förföriska viner i årgång 2018

Åter beställningsbart – Montepelosos förföriska viner i årgång 2018

av Livets Goda

För 1,5 månad sedan lanserades årgång 2018 från den högkvalitativa vinfirman Montepeloso, på Systembolaget. Tyvärr uppstod stora problem av beställningarna på grund av PostNord och deras distribution. Detta är nu äntligen åtgärdat, vilket betyder att ni vinälskande svenskar återigen kan beställa dessa eminenta buteljer. Här nedan kan ni igen utläsa vad chefredaktör Anders Enquist skrev om vinerna.

Montepeloso 2018

Importör i Sverige är Moestue Grape Selections.

2018 A Quo IGT Costa Toscana
Montepeloso / Maremma / Toscana / Italien / Nr 79296 / 199 kr / 92 LGP
Det här är ett instegsvin med mycket stora kvaliteter och utsökt genomlysande kraft i den violblommiga rödsprängda fruktigheten med mörkare sötma med vissa lakritshintar. Fin maritim vind i det örtvegetala med lavendel och närapå en Rhônehint i det animaliska uttrycket i nosen. Beundransvärt mineraliskt basspel ger vinet solid stadga och en sval bris, syra och silkigt tanninspel, Smått yppig i årgången, mycket attraktiv och balanserat flirtig. Kommer dessutom vara snygg minst 7 år framåt i tiden…
Druvblenden är 35% cabernet sauvignon, 30% montepulciano, 15% sangiovese, 15% marselan och 5% alicante bouschet som skördas från vingårdslägen på 60 meter höjd över havet med 6-12-åriga vinrankor. Skörden påbörjades 2:a september och avslutades 5:e oktober. Efter malolaktisk jäsning i franska ekfat i olika storlekar, slutlagring 12 månader i både franska barriques och 400 liters tonneaux varav 15% nya. Slutligen 7 månaders vila i butelj. 35 000 buteljer i årgången och 468 till SB´s beställningssortiment.

2018 Eneo IGT Costa Toscana
Montepeloso / Maremma / Toscana / Italien / Nr 76415 / 349 kr / 94p
Eneo är basvinet och ett hjärtebarn som alltid imponerar på olika sätt och här har vi en mörkare och mer mogen fruktighet och det är en mycket elegant, välsvarvad och tillgänglig årgång av vinet. Som alltid ger det mineraliska underlaget en sval fräschör och edge i ett vin vars frukt växer i ett mycket varmt klimat. Detta skapar viss apelsinorienterad citrus i en utsökt körsbärs- och svartvinbärsfrukt som har toner av tobak och lavendel i det maritimt örtiga draget. Fint sugande kryddfäste och en utsökt komplex sötma i frukten. Unikt vin från ett unikt vinhus i en unik prisklass…
Druvblend 55% sangiovese, 25% montepulciano, 14% alicante och 5% malvasia nera från 12-50-åriga vinrankor på lägen över 60 till 90 meter över havet. Skörden startade 10:e september och avslutades 2:a oktober. Malolaktisk jäsning i franska barriques och sedan lagring 12 månader i två och tre gånger använda franska barriques och 400 liters lika franska tonneaux. 8 månader vila i butelj.
29 000 buteljer i årgången och 180 buteljer i SB´s beställningssortiment.

2018 Nardo IGT Costa Toscana
Montepeloso / Maremma / Toscana / Italien / Nr 76727 / 699 kr / 97 LGP
Det är inte lätt att följa upp den starka årgången 2016 av sig självt, men Nardo försöker här inte imitera sig själv, utan går på en annan bana i 2018, utan att tappa sin identitet. Jag skulle vilja säga att detta är den mest elegant strukturellt högra stranden i Bordeaux-besläktade Nardo av de 14-15 olika årgångar jag nu provat av vinet, och igen utan att tappa sitt ursprung eller identitet. Det är oerhört elegant, välspelande och attraktivt. Mörkt sensuellt i frukten med en yppig ådra. I det vegetala fin skymning med fuktig tobak och lavendel och en superb maritim sälta i det mineraliska fästet. Vinet bjuder på en underbar tillställning och jag är mycket förtjust i årgången.
Druvblenden är 45% sangiovese, 20% montepulciano, 20% alicante och 15% malvasia nera som skördas från 25-40-åriga vinrankor uppväxta i vingårdslägen på 80 meter över havet. Skörden påbörjades 4:e september och avslutades 30:e september. Malolaktiska jäsningen sker i tonneaux och lagring 8-9 månader i franska tonneaux 400, 500 och 600 liter (65% nya) samt barriques och slutligen 10 månader vila i butelj. Endast 2 000 buteljer producerades totalt i årgången och 96 buteljer släpps via beställningssortimentet på SB.

2018 Gabbro IGT Costa Toscana
Montepeloso / Maremma / Toscana / Italien / Nr 78434 / 849 kr / 98 LGP
Den mörkt lystna cabernet sauvignon-drottningen av Montepeloso förnekar sig inte men uppträder slankt i sin starka utstrålning i årgången. Det ligger mer transparens i det intensiva och koncentrerade, vilket ger vinet en större tillgänglighet i detta unga tillstånd liksom mer ”velvet” i tanninerna. Den mörka, junoniska frukten har syrliga drag av pomerans och det ger en sublim fräschör i de mörka cassis, kaffe och chokladtonerna. De vegetala spelet har finstämda lavendel och tobakshintar och vinet uppträder ytterst homogent och balanserat. Det är mycket och sansat på en och samma gång. Det är en vällustig årgång av vinet med stora förföriska egenskaper.
Cabernet sauvignon till 100% och endast totalt 1 440 buteljer i årgången varav 36 släpps via SB och beställningssortimentet.
Frukten hämtas från en 80 meter högt belägen vingård med 38-51-åriga vinrankor. Skörden påbörjades 17:e september och avslutades 2:a oktober. Malolaktiska jäsningen skedde mestadels i tonneaux och lagringen 8-9 månader i både nya och använda franska tonneaux 400, 500 och 600 liter samt barriques. 10 månader i butelj som sista vila innan försäljning.

Vinerna hittar man under på Systembolaget HÄR >>>

Mer om Montepeloso

Montepeloso ligger i Suvereto, Maremma, i Toscanas sydvästra kustdelar och företagets vinmakare Fabio Chiarelotto köpte 1998 den då 6 hektar stora egendomen tillsammans med Silvio Denz Ch Faugeres, som kan ses som en engagerad ägare i bakgrunden. Första årgången för vinerna var 1994. Fabio gör många selekteringar i varje årgång och jobbar med 400, 500 och 600 liters tonneaux och de mindre barrique. Skillnaden mot tidigare är att Fabio dragit ner på fatlagringstiden i årgången, faktiskt närapå halverat den, och även vilan i butelj har han dragit ner på avsevärt.

Densiteten i vingårdarna, 50-100 meter över havet, ligger i snitt på 7 500-8 500 rankor per hektar och är planterade med montepulciano, sangiovese, marselan, cabernet sauvignon och alicante bouschet. De yngsta vingårdarna är runt 8 år, de äldsta nära 55 år och jordmånen består av flinta, kalksten och kisel i fossilerad lera. Totalt omfattas egendomarna av 30 hektar runt omkring staden Suvereto, varav 15 hektar är planterade med vin.

RELATERAD LÄSNING