Hem Whisky & Bourbon Återblick: De bästa påskölen 2016

Återblick: De bästa påskölen 2016

av Livets Goda

I början av år 2016, närmare bestämt i Whisky & Bourbon #29 – så gjorde vi en stor påsk- och ölspecial. Vi gör här en återblick på dessa och presenterar de då 6 bästa påskölen. Dessutom presenterar  vi ett passande recept till.

Vill du läsa om årets påsköl så finner ni den artikeln här >>

Återblick: De bästa påskölen 2016

Apelsindoftande hårdrocksöl – Frequency Oatmeal Porter   Återblick NILS OSCAR COMPANY / 92 P
Anders Fridén intervjuades i senaste numret av Whisky&Bourbon. Sångaren i bandet In Flames har tillsammans med David Mortimer Hawkins detta ölmärke som under åren bryggts på ett par olika bryggerier. Nu är det Nils Oscar som gäller, och det udda men häftiga ölet har underrubriken AKA Cacaowork Orange, något som ger en hint om smaksättning och karaktär.

Västkustk påskporter – Dugges Easter PorterÅterblick
Dugges Ale- & Porterbryggeri / 92 P
En hel massa maltsorter och magnumhumle ger smak till detta mörka men mjukt matvänliga öl från Västkustens stolthet. Sedan 2010 ligger bryggeriet i Landvetter där Mikael Dugge Engström och hans gäng nu gör ungefär 800 000 liter om året.

ÅterblickFin beska – Jämtlands Påsköl
Jämtlands Bryggeri AB / 92 P
En smakrik ale presenterar Jämtlands bryggeri när det är dags för påsk. Malten kommer som vanligt från England och humlegivarna är ganska generösa vilket ger fin beska som matchar maten. Bryggeriet grundades 1995 och ligger i Pilgrimsstad några mil från Östersund.

Lagringsdugligt från Mohawk – Mohawk Dolorosa Double India Pale Ale
Mohawk Brewing Company / 92 P
Wicked Wines eget öl som denna gång släpps som lokalproducerat påsköl, men som kan beställas till hela landet. Minst sagt mustigt i både smak, längd och alkohol. Ett kraftpaket som jag inte skulle tveka om att spara även till nästa påsk.

Lager med anor – Poppels Mörk påsklager tvåtusensexton
Poppels Bryggeri / 91 P
Vad jag förstår kan detta öl endast köpas lokalt kring Poppels närhet. Tråkigt för oss som inte bor på västkusten! För ölet är verkligen gott, läskande och fint till påskmaten. Namnet Poppel kommer från den tysksvenske bryggaren Johan Poppelman som levde i början av 1600-talet.

Svalkande gotlänning Barlingbo Hynen
Barlingbo Bryggeri AB / 91 P
Barlingbo Bryggeri grundades i oktober 2013 av Niklas Gustafsson och Jonny Warg. Expansionen har gått undan och detta blir första ölet som når hela landet. Det här är ett skönt och svalkande öl med moderat alkohol som matchar maten, men som också kan drickas som det är.

Receptinspiration: Gruyèregratinerade greenshellmusslor med smör och vitlöksrostade krutonger till ale

Ingredienser
20 kokta greenshellmusslor
200 g gruyèreost
1 baguette
2 vitlöksklyftor
100 g smör

Så gör du

Musslor:
Fördela musslorna över en ugnsplåt. Strö över riven gruyèreost och gratinera på 200 grader i ugnen till de är vackert gyllenbruna.

Krutonger:
Skiva baguetten i så tunna skivor du kan. Skiva vitlöken och bryn den i smör i stekpanna. Pensla baugetteskivorna i vitlökssmöret. Rosta i ugn 250 grader till de är gyllene.

Lägg upp de gratinerade musslorna på ett vackert fat och strö vitlökskrutongerna över. Ät med händerna med hjälp av ett musselskal.

RELATERAD LÄSNING