Hem Whisky & Bourbon Återblick på gott och blandat från Ardbeg – TEN, Uigeadail och Corryvreckan

Återblick på gott och blandat från Ardbeg – TEN, Uigeadail och Corryvreckan

av Livets Goda

Ardbeg TEN 46,0 % – 94 LGP
En bra och rökig näsa med citrusfylld stram, torr fyllighet. Något jordig doft. Ett bra bett med mer tjära av typen hostpastill. Här finns även kryddiga och citrusinslag fast med rökiga övertoner. Eftersmaken är värmande som en stockeldsbrasa när man kommer in en vinterdag och dessutom mycket lång.

Ardbeg Uigeadail 54,2 procent – 92 LGP
Här hittar man förutom rökighet även en del sherrysötma, maltighet och läder. Smaken är fruktig och syrlig med en torr men samtidigt kraftfull elegans. Mycket god och trevlig. Eftersmaken är lång och här framkommer röktonerna tillsammans med lite vanilj. Alltsedan Ardbeg 1997 övergick till Glenmorangie PLC så har man där satsat på att förbättra både destilleriet och whiskyn, alltid pietetsfullt följande den gamla traditionen som ger Ardbeg sin fina torra fenolrika rökighet, och visst har man gjort det med bravur. Ett praktexempel på det är Ardbeg Corryvreckan har fått sitt namn från en jättelik strömvirvel som finns utanför Islay och som i alla tider har inspirerat författare och konstnärer. Den har dessvärre också varit en fasa för sjöfarare som i någon storm kommit för nära och dragits ned i strömvirveln som är Europas största och den näst största i världen. Den stora skillnaden mellan Corryvreckan och annan Ardbeg är att den lagrats på franska vinfat vilket ger mycket av de spännande kaffe- och chokladtonerna som man annars inte brukar associerar med Ardbeg.

Ardbeg Corryvreckan 57,1 procent – 98 LGP
Inledningen är typiskt rökig och kryddig med en elegant sötma (fikon och lite kaffe). Med vatten växer dofterna och rökigheten blir elegant och det framkommer toner av torkad frukt. Smaken är en silkig explosion i munnen. 57,1 procent känns direkt men inte alls så bedövande som man skulle kunna tro utan med ett kraftfullt, men fint bett som innehåller mycket kryddor, citrustoner, torkad frukt och en aning choklad. Med en droppe vatten hittar man en återhållen mjuk strävhet med lite karamelltoner och mogen plockfrukt. Eftersmaken är lång, silkig, elegant och sötröken sitter i hur länge som helst och känns mycket välbalanserad. Det kompletta utbudet av Ardbegs buteljer på Systembolaget finner ni här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING