Återupptäck ett av vinvärldens främsta dessertviner – Tokaj!

av Niklas Jörgensen

Det söta Tokajervinet ser en renässans och borta är det kraftigt oxiderade som likriktade vinerna under flera decennier. Idag får frukten skina och med den en helt annan renhet i vinerna. Vill du prova ett av vinvärldens mest historiska och viktiga viner – då köper du en flaska av St. Stephan’s Crown Tokaji Aszú från den mycket lyckade 2013-årgången!

Även om Tokaj formligen exploderat när det kommer till högklassiga hantverksproducenter så är kanske det kvalitetsinitiativ som det statligt ägda Tokaj Crown Estates startade för några år sedan det absolut viktigaste för regionen. Med sina 1100 hektar mark och 2000 odlare involverade så har producenten oftast varit den första och kanske enda kontakten med tokajer för en majoritet av konsumenterna så när en av Ungerns främsta vinmakare, Karoly Áts som tidigare verkade vid Royal Tokaji Wine Company, anställdes var det en indikation på de nya ambitionerna.

István Balassa kom även in, en av regionens mest spännande hantverksproducenter, för att kartlägga vingårdarna och bistå odlarna med know-how. Resultatet har inneburit tuffare kvalitetskrav till vinbönderna som levererar frukt till producenten men också att man premierar hälsosamma druvor genom högre kilopriser. Undermålig kvalitet refuseras helt idag. Och det märks tydligt i denna 2013 som var Karoly Áts första årgång!

Niklas om 2013 St Stephan’s Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos

Det var tre år sedan jag senast provade denna fina 2013 och då var intrycket att det var ett av de bästa från firman, något som vinet nu bara bekräftar med sin otroligt läckra utveckling i flaskan. Doften får mig att associera till höst och mylla där de fuktiga tonerna lierar sig snyggt med tobak, kanderade citrusskal, aprikos, honung och kryddiga toner. Smaken inkapslar allt vad dagens tokaj står för i min värld; den rena fräscha fruktkänslan som tillsammans med sötman och den höga syran skapar ett unikt dessertvin där sötman aldrig blir påträngande!

90 LGP

Avsluta en middag med ett glas av tokaj genom att servera vinet till en krämig lagom salt mögelost, en tarte tatin eller som man så ofta gjort på nobelmiddagen – till vaniljglass!

179 kronor kostar en flaska (50 cl, 10%) och vinet har artikelnummer 12905. Du hittar det i närmare 120 Systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad.