Att bygga och inreda en vinkällare – viktiga saker att tänka på

Övrigt Att skapa en egen vinkällare i hemmet är en dröm för de flesta vinsamlaren. Men för att det ska bli rätt krävs noggrann planering. Här ges fem tips som kan vara bra att tänka på om man funderar på att bygga och inreda sin egen vinkällare.

Artikeln är i samarbete med oscarclothilde.com

Ett av de vanligaste misstagen när man bygger en vinkällare är att inte planera tillräckligt noga på förhand. Om man vill skapa en källare i världsklass så gäller det att man överväger flera olika faktorer, både vad gäller själva bygget, inredning och vilken typ av viner man vill samla.

Finns ett optimalt utrymme för vinkällare?

Det absolut första man behöver ta reda på är om det faktiskt finns ett utrymme i hemmet som passar för en vinkällare. Optimala förhållande för bästa lagring av viner är:

  • Ljus i rummet: Generellt brukar man säga att desto mörkare desto bättre. Risken med ljusa rum är att både vinets färg och smak kan påverkas.
  • Temperatur: Ska helst ligga någonstans mellan 12–14 grader.
  • Luft: Optimalt är om luftfuktigheten ligger på runt 70 % i rummet.
  • Ljud: Bäst är om vinkällaren är fritt från både höga ljud och vibrationer.

Kom ihåg att detta är de optimala förhållanden för en vinkällare – ju fler punkter som stämmer in på rummet, desto bättre förutsättningar finns för att sina viner lagras på bästa sätt.

Budget?

Ska man slå på stort eller räcker med en enkel variant? Vilken budget man har för sin vinkällare är en av de första sakerna man bör bestämma sig för (efter att man säkerställt att man har utrymme). Ens budget kommer avgöra hur storslagna planerna kan bli.

Om man kan fixa vinkällaren själv blir priset oftast betydligt lägre. Ett färdigt modulrum kostar vanligtvis från 30 000 kr och uppåt.

Modern eller klassisk inredning?

En klassisk vinkällare brukar ha träinredning och varje flaska liggande var för sig i ett fack. Träet gör att känslan i rummet blir varm och välkomnande.

Modernare vinkällare å andra sidan har ofta en mer minimalistisk touch. Här är det också vanligare att man använder material som stål och glas. Det är heller inte ovanligt att flaskorna placeras på ett annorlunda sätt än i en klassisk variant.

Vilken typ av vinkällare man väljer bör också reflekteras i den övriga inredningen. Om man väljer en modern vinkällare kan det passa bra stilrena inredningsdetaljer, medan ett bord i massivt ett kan sätta pricken över i:et i en klassiskt inredd vinkällare.

Vilka viner ska man lagra?

Det kan vara en god idé att överväga vilka typer av viner man ska ha i sin källare redan innan man planerar sitt bygge. Exempelvis kan röda viner lagras i något varmare rum (12 – 19 grader), medan optimal temperatur för vita viner är runt 8 – 12 grader. Det viktigaste är att man väljer viner som faller sig själv i smaken.

- Du är den ende som kan skapa en vinkällare som passar dig. Även om du är osäker på vilka viner du gillar, har ingen annan än du själv bättre koll på din smak, skriver vinexperten Per Styregård i en artikel i DI Weekend.

Kan man göra allt på egen hand?

Om man är händig och har tid finns det ingen anledning till varför man inte bör göra bygget på egen hand. Priset kommer bli betydligt mycket lägre och dessutom kan man utforma varje liten detalj precis som man själv vill.

För den som däremot inte kan, eller har lust, att bygga sin egen vinkällare så finns det ett flertal företag som kan hjälpa en. Man kan välja att antingen köpa ett helt paket eller färdiga delar som man själv installerar i rummet. Kom ihåg att göra ordentlig research, ta in offerter och jämför priser från flera olika återförsäljare innan beslut.


Världen hyllar High Coast

Whisky och Bourbon På High Coast Whisky är man stolta som tjädertuppar där…
18 Jan, 2019

Ben & Jerry’s nya glass kommer i rosa fudge, hjärtan, chunks och swirls

Övrigt Lagom till Alla Hjärtans Dag lanseras Ben & Jerry’s Topped…
18 Jan, 2019

Nordic Choice Hotels prisar Löfbergs

Vin Kafferosteriet Löfbergs prisas återigen för sitt hållbarhetsarbete. Den här gången…
18 Jan, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Fredagstips från Winefinder: 96-poängs Brunello di Montalcino

Vin Nummer 11 på Wine Spectators Top 100 - 2017 -…
18 Jan, 2019

Hotel At Six skapar ny arena för samtidskonst

Mat och Restaurang At Six strävar efter att omdefiniera begreppet hotellkonst. Petter Stordalens…
17 Jan, 2019

Grattis Tintin - 90 år!

Whisky och Bourbon Utlandskorren Tintin fyller 90 år och den älskade, men även…
17 Jan, 2019

Inspiration: Nacka/Koreansk kycklingsallad med nudlar

Mat och Restaurang Premium I det kalla januarivädret så inspirerar Livet Goda redaktionen här…
17 Jan, 2019

Tobaksfria Onico i ny smak

Övrigt Onico, en tobaks- och nikotinfri prilla, är Swedish Match tobaks-…
17 Jan, 2019

Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

Mat och Restaurang Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år…
17 Jan, 2019

Glenburgie 18 YO lanseras den första mars på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 1 mars lanseras ytterligare en familjemedlem i Ballantine’s Single…
17 Jan, 2019

Divines nyheter under februari

Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och…
17 Jan, 2019

We & Wine lanserar ny årgång av Zuccardi’s välrenommerade vin Tito

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Jan, 2019

SIA Glass väljer bort palmolja

Övrigt - Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja…
17 Jan, 2019

Mathias Dahlgren och Staffan Naess öppnar bistro och vinbar på The Sparrow Hotel

Mat och Restaurang Den 1:a februari, endast ett stenkast från Stureplan i Stockholm,…
16 Jan, 2019

Nu är skrei-säsongen igång

Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den…
16 Jan, 2019

Vinkällan förstärker med en driftansvarig

Vin Under hösten 2018 har Vinkällan haft intervjuer med personer som…
16 Jan, 2019

Par tar över vingård i storsäljande författarens nya bok

Övrigt Tove Alsterdal är bästsäljande och prisbelönt deckarförfattare, känd för att…
16 Jan, 2019

Årets Viltkock koras

Vin Lördagen den 2 februari avgörs vem som blir Årets Viltkock.
16 Jan, 2019

Mest prisvärda röda vin 2018 enligt Munskänkarna

Vin Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015, har tilldelats…
16 Jan, 2019
Artikelarkivet