Att bygga och inreda en vinkällare – viktiga saker att tänka på

Övrigt Att skapa en egen vinkällare i hemmet är en dröm för de flesta vinsamlaren. Men för att det ska bli rätt krävs noggrann planering. Här ges fem tips som kan vara bra att tänka på om man funderar på att bygga och inreda sin egen vinkällare.

Artikeln är i samarbete med oscarclothilde.com

Ett av de vanligaste misstagen när man bygger en vinkällare är att inte planera tillräckligt noga på förhand. Om man vill skapa en källare i världsklass så gäller det att man överväger flera olika faktorer, både vad gäller själva bygget, inredning och vilken typ av viner man vill samla.

Finns ett optimalt utrymme för vinkällare?

Det absolut första man behöver ta reda på är om det faktiskt finns ett utrymme i hemmet som passar för en vinkällare. Optimala förhållande för bästa lagring av viner är:

  • Ljus i rummet: Generellt brukar man säga att desto mörkare desto bättre. Risken med ljusa rum är att både vinets färg och smak kan påverkas.
  • Temperatur: Ska helst ligga någonstans mellan 12–14 grader.
  • Luft: Optimalt är om luftfuktigheten ligger på runt 70 % i rummet.
  • Ljud: Bäst är om vinkällaren är fritt från både höga ljud och vibrationer.

Kom ihåg att detta är de optimala förhållanden för en vinkällare – ju fler punkter som stämmer in på rummet, desto bättre förutsättningar finns för att sina viner lagras på bästa sätt.

Budget?

Ska man slå på stort eller räcker med en enkel variant? Vilken budget man har för sin vinkällare är en av de första sakerna man bör bestämma sig för (efter att man säkerställt att man har utrymme). Ens budget kommer avgöra hur storslagna planerna kan bli.

Om man kan fixa vinkällaren själv blir priset oftast betydligt lägre. Ett färdigt modulrum kostar vanligtvis från 30 000 kr och uppåt.

Modern eller klassisk inredning?

En klassisk vinkällare brukar ha träinredning och varje flaska liggande var för sig i ett fack. Träet gör att känslan i rummet blir varm och välkomnande.

Modernare vinkällare å andra sidan har ofta en mer minimalistisk touch. Här är det också vanligare att man använder material som stål och glas. Det är heller inte ovanligt att flaskorna placeras på ett annorlunda sätt än i en klassisk variant.

Vilken typ av vinkällare man väljer bör också reflekteras i den övriga inredningen. Om man väljer en modern vinkällare kan det passa bra stilrena inredningsdetaljer, medan ett bord i massivt ett kan sätta pricken över i:et i en klassiskt inredd vinkällare.

Vilka viner ska man lagra?

Det kan vara en god idé att överväga vilka typer av viner man ska ha i sin källare redan innan man planerar sitt bygge. Exempelvis kan röda viner lagras i något varmare rum (12 – 19 grader), medan optimal temperatur för vita viner är runt 8 – 12 grader. Det viktigaste är att man väljer viner som faller sig själv i smaken.

- Du är den ende som kan skapa en vinkällare som passar dig. Även om du är osäker på vilka viner du gillar, har ingen annan än du själv bättre koll på din smak, skriver vinexperten Per Styregård i en artikel i DI Weekend.

Kan man göra allt på egen hand?

Om man är händig och har tid finns det ingen anledning till varför man inte bör göra bygget på egen hand. Priset kommer bli betydligt mycket lägre och dessutom kan man utforma varje liten detalj precis som man själv vill.

För den som däremot inte kan, eller har lust, att bygga sin egen vinkällare så finns det ett flertal företag som kan hjälpa en. Man kan välja att antingen köpa ett helt paket eller färdiga delar som man själv installerar i rummet. Kom ihåg att göra ordentlig research, ta in offerter och jämför priser från flera olika återförsäljare innan beslut.


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet