Hem Nyheter Att tänka på när man ska investera i klockor och viner

Att tänka på när man ska investera i klockor och viner

av Livets Goda

Att allt fler intresserar sig för olika typer av investeringar är ett rent och skärt faktum. Aktier, fonder, värdepapper och liknande är bara några av de investeringsalternativ som stigit otroligt mycket under de senaste åren. Samtidigt är det allt fler som väljer att söka sig till alternativa investeringar, det vill säga lite mer fysiska sådana. Däribland har både armbandsur och vin kommit att bli ett allt mer förekommande objekt som människor av alla olika slag väljer att samla på sig.

Artikeln är i samarbete med Ostriching.se

Trots att dessa är objekt som både kan konsumeras och användas finns det mycket som talar för att det faktiskt är en riktigt bra investering på sikt. Nedan tipsar vi om ett par klockor och viner som kan vara värda att ta sig en extra titt på då du själv är intresserad av att investera i fysiska objekt!

Investera i klockor

Önskar du att det var möjligt att köpa en fin klocka och bära den ett par år, för att sen sälja den till ett ännu dyrare pris än det du köpte den för? Då är det din “lyckans dag”, för detta är nämligen helt möjligt att göra! Det vill säga om du investerar i rätt klocka via rätt säljare.

Trots att det finns en risk för att den prishöjning som skett de senaste åren, som bara fortsatt stiga, kan komma att ta ett slut och istället leda till en dipp finns det fortfarande mycket som talar för att klassiska klockmodeller alltid kommer ha ett visst värde. Det är just dessa du vill hitta och investera i. Samtidigt som vi har sett den ökade efterfrågan på exklusiva armbandsur, så tror många experter inom branschen att efterfrågan kommer fortsätta att öka.

Gör din investering via Uret.se

Om du gör din investering via exemplvis Uret.se kan du köpa klockan med räntefri delbetalning, vilket i sig kan öka chanserna om att du gör en ännu bättre investering i det stora hela. Det tack vare att Uret.se samarbetar med betaltjänsten Qliro. Hos dem kan du med andra ord känna dig säker på att du gör en trygg affär!

Idag finns det rätt många klockor och armbandsur som kan innebära bra investeringar både på kort och lång sikt. Ta del av våra investeringstips nedan för att hitta lönsamma klockinvesteringar i form av eftertraktade modeller från exklusiva märken. Lägg märke till att det finns betydligt bättre modeller att investera i, men som kan vara rätt svåra att få tag på. Vi har därför tipsat om modeller som man i “många” fall kan köpa utan att behöva ställa sig på kö eller anmäla sig till en väntelista.

OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional 42mm

Omega är ett av de mest exklusiva och eftertraktade klockmärkena på marknaden. Många av deras klockor har ett otroligt andrahandsvärde som i rätt affär kan innebära en väldigt bra investering för dig.

Ett typiskt sådant exempel är deras klassiska modell, OMEGA Speedmaster Moonwatch Professional 42mm. Denna är både stilren, tidlös och otroligt elegant. Oavsett om du är klocknörd eller inte, kan denna vara trevlig att såväl köpa för investering som att bära själv.

Den så kallade “Månklockan” är en väldigt respektabel klocka inom klockvärlden. I början av 2021 så lanserade Månklockan med ett uppdaterat COSC urverk, ny länk, nytt lås samt lite annat smått och gott som gör den ännu häftigare.

OMEGA Seamaster Diver 300m

Precis som Omegas Speedmaster har Omega Seamaster 300 kommit att bli en riktig klassiker inom klockvärlden. I och med dess spetsteknologi, som visar sig i form av väldigt detaljerade funktioner, finns det många som anser att detta är en unik ikon.

OMEGA Seamaster Diver 300m är både snygg, cool och smart. Man har samlat ihop samtliga funktioner från tidigare modeller av Seamaster- klockor och skapat den ultimata modellen. Just dessa klockor är en bra investering då man kan avnjuta en fantastisk klocka samtidigt som den bevarar/ ökar i värde. Denna modell kallas även 007 och har varit James Bonds val av klocka ett flertal gånger.

ROLEX Datejust Ø36 mm

Utöver Omega och deras klassiska, eftertraktade klockor är även Rolex ett av de mest attraktiva och exklusiva klockmärkena på marknaden idag. I deras utbud finns det mängder av klockor och armbandsur som kan vara riktigt bra och säkra investeringar både på kort och lång sikt.

En sådan klassiker är ROLEX Datejust Ø36 mm som på grund av dess tidlösa och stilrena design ökat i popularitet bland både kvinnor och män. Självklart finns det bättre klockor från Rolex än just denna, men i och med att de ofta är så svåra att få tag på har vi valt att lista alternativ som du kan investera i direkt. Gör du en bra affär här kommer värdet på din klocka med största sannolikhet att stå mycket högre när det är dags att sälja den!

TUDOR Black Bay Svart/Stål Ø41 mm

Ett annat klockmärke som tillhör kategorin av bra och säkra investeringar är Tudor. Trots att det inte är ett av de mest välkända märkena på marknaden så finns det mycket som talar för att det kan bli väldigt bra på sikt. Det inte minst då Tudor är ett dotterbolag till giganten Rolex, samt att fler och fler klocknördar intresserar sig för märket överlag.

Vill du köpa en Tudor- klocka och göra en bra affär kan du investera i deras modell TUDOR Black Bay. Precis som Rolex Datejust är detta en otroligt stilsäker klocka i en mycket stilren och elegant modell, som i och med dess robusta touch både känns gedigen och manlig. Dess kombination av modernitet och vintage tilltalar många. Dessutom är priset lite lägre.

Tudor Heritage

Här har vi ett mycket bra och prisvärt alternativ för dig som kanske tidigare kollat på att köpa en sport Rolex. Tudor Heritage är nämligen en snarlik modell, men i och med att det inte är en Rolex så är priset lite lägre.

Trots det är kvalitén och den gedigna, robusta känslan i princip densamma. Den liknar samtidigt Tudor Black Bay, som vi tidigare nämnt är en modell som blir allt mer populär bland klocksamlare idag. Även detta kan alltså vara en investering som stadigt kan gå uppåt.

Investera i vin

Om klockor inte riktigt är din grej, eller om du inte känner för att lägga flera tusentalskronor för att göra en bra investering framöver, kan ett annat alternativ vara att investera i vin. Trots att det för många kan kännas som ett något udda investeringsalternativ är vin något som på flera olika sätt innebär mycket trygga och stabila investeringar.

I och med att allt fler intresserar för vin är det också objekt som hela tiden stiger i värde. Men, precis som när du investerar i klockor så är det viktigt att du vid köp av vin väljer rätt typ. Det från rätt land och distrikt, från rätt producent, av rätt årgång och av rätt storlek. Lyckas du träffa rätt på samtliga aspekter och gör en bra affär kan ditt vin komma att stiga rätt mycket i värde!

Så länge du är medveten om vad det innebär att investera i vin kan det bli väldigt bra. För dig som är intresserad att investera i vin tipsar vi på ett par klassiska varianter som kan leda till bra och säkra investeringar nedan.

Viner av hög kvalité

Något som är avgörande för att du ska lyckas med din vininvestering och själv göra en bra affär när du väl ska sälja flaskorna är just vinernas kvalité. Och vad klassas då som kvalitativt?

Jo, ofta är viner från franska områden som Bordeaux, Bourgogne och Rhonedalen bra att hålla sig till.  Även välkända viner från Champagne är något som på sikt kan leda till att du kan göra en slant här och där.

Viner från erkända producenter och gårdar

Det kan också vara bra att investera i viner från erkända producenter och gårdar då det ofta är många som frågar efter och vill köpa just sådana. Dessa finns att hitta i ett flertal olika länder, däribland Italien, Tyskland, Portugal och USA.

Tips – Investera i den omtalade giganten Petrus Pomerol 1982

Som ett av de mest välkända och omtalade slotten i hela Bordeaux är Chateau Petrus ett av de absolut bästa alternativen du kan vända dig till då du vill göra en både bra och häftig vinaffär. Just Petrus Pomerol från 1982, där 82 anses vara den absolut bästa årgången, kan dock bli lite extra bra.

Trots att den kostar en slant finns det mycket som talar för att detta samlarobjekt endast kommer att stiga i värde framöver. Det är mycket eftertraktat! Något som talar för det är att om du för 20 år sen valt att köpa just detta vin hade det idag motsvarat en värdeökning på ca 300%. Det är ju en väldigt bra affär.

Om man däremot jämför det mot att om du får 20 år sen hade köpt en Rolex Pepsi, då för ca 8000kr, så hade det idag motsvarat en värdeökning på ca 500%. Det hade med andra ord varit en ännu bättre affär!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING