Hem Vinvärlden Australien – Wiliyabrup familjerna, del 2 – Ashbrook Estate

Australien – Wiliyabrup familjerna, del 2 – Ashbrook Estate

av Livets Goda

ASHBROOK ÄR ÄGT OCH DRIVS AV CAROL och Brian Devitt, deras dotter Catherine Edwards, sonen Richard och svärsonen Kingsley Edwards och har varit familjedrivet från start. Det är Kingsley som möter upp mig och visar mig runt på ägorna. Under mitt besök är de i full färd med att buteljera. Att det är en familjedriven operation är närmast övertydligt, i princip varenda person jag möter är en del av familjen. All frukt är ”estate grown” och till och med buteljeringsmaskinen är deras egen. Vi går igenom deras lilla men relativt välutrustade vineri och stannar vid etiketteringsmaskinen. Jämte är vinflaskor lagda lager på lager i flaskformade tråg. Kingsley berättar att dessa flaskor sedan flyttas ner i källaren där de stannar tills att de anser att vinerna är färdiga drickas. ”Fördelen med att vara ett litet familjeföretag är att vi inte har några revisorer eller huvudägare som bestämmer när vinerna ska släppas beroende på ekonomiska kalkyler” säger han. Vi fortsätter ut genom sidodörren och vi börjar prata om deras sofistikerade trellis. ”Lyran tillåter maximal exposition och sol på frukt är ’flavor’” säger Kingsley. Upphängningssystemet medför att allt måste göras förhand då normala skördemaskiner och traktorer inte kommer åt på samma sätt som vid VSP (Vertical Shoot Positioning).

VI PRATAR OM WILIYABRUPS JORDMÅN och Kingsley pekar på de äldsta cabernet-rankorna och berättar att de är obevattnade då rötterna når ner till den vita leran som håller tillräckligt med vatten om det behövs. Tillbaka i
provningsrummet tar Catherine över. Hon säger att året var knepigt för många men ett av de bästa för dem tack vare deras trellis. Någonting som snabbt står klart är att Catherine gillar att framhäva frukten i sina viner. Särskilt tydligt är det i deras chardonnayer då hon varken använder battonage eller malolaktisk jäsning för att runda av vinet. Hon säger att deras raka fruktiga stil inte har varit på modet under ett tag men hon tror att den är på väg tillbaka. Inte för att det har ändrat deras sätt att göra vin på eller skulle göra någon större skillnad för dem. Ashbrook är en producent med ett tydligt fokus på kvalité som de uppnår genom att ärligt representera deras terroir. Denna typ av viner borde finnas i varje restaurangs vinlista. 

Vinerna

2016 Semillon
CIRKA PRIS: 159 KR (24 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 89
Det här vinet visar upp semillondruvans hela spektrum från gräs till exotisk frukt. Bra balans och kul vin för en väldigt rimlig slant. God nu men skulle vara intressant att lägga undan i fem år då potential finns.

2016 Verdelho
CIRKA PRIS: 159 KR (24 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 88
Oekad och torr verdelho. Tropisk frukt och mängder av kryddor. Välgjort och välbalanserat. Kul kuriosavin som dessutom är gott. Dricks väl idag men klarar av några år på flaska.

2015 Chardonnay
CIRKA PRIS: 212 KR (32 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 92
50 % av detta vin jäses och spenderar 8 månader på fat utan vare sig battonage eller malolaktisk jäsning, resten görs i tank. Ett vin som låter den rena Margaret River frukten ta plats, utan att den på något sätt blir klinisk. I munnen leker texturen med lager på lager av citrusaromer. Den höga syran stramar åt och fokuserar vinet till ett elegant och riktigt långt avslut. Perfekt exempel på Margschardonnay och för inga pengar relativt kvalitén.

2013 Reserve Chardonnay
CIRKA PRIS: 425 KR (64 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 92
Första releasen av detta vin. Chardonnay av toppkvalité jästes på 100 % nya franska fat och stannade där i 8 månader igen utan vare sig battonage eller malo. Chardonnays primära fruktaromer är viktiga för Ashbrooks stil och de passar bra ihop med fataromerna som dock skulle kunna behöva några år till för att riktigt falla på plats. Lång och intensiv smak med klockrent fokus från den höga syran. Drick den andra idag och lägg den här i källaren ett par tre år och poängen kommer att öka.

2014 Shiraz
CIRKA PRIS: 159 KR (24 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 91
Stor och direkt doft. Tät frukt av främst björnbär med en hint av peppar. Koncentrerat och fruktdrivet i munnen med en bra sammanhållande struktur. Trots den söta frukten lämnar den ett friskt intryck, något som är typiskt Margaret River.

2013 Cabernet Sauvignon Merlot
CIRKA PRIS: 159 KR (24 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 90
Mörka körsbär, svartvinbärsblad och en lätt antydan av violer. Snyggt och gott, ett fynd för detta pris. Kan drickas direkt men 2-3 år till i flaska kommer göra upplevelsen större.

2011 Reserve Cabernet Sauvignon
CIRKA PRIS: 42 5KR (64 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 92
Intensiv och koncentrerad frukt med redan välintegrerad ek. Vinet ligger två år på fat varav 40 % är nya. Cabernetrankorna planterade 1976 ger en distinkt Wilyabrup-prägel till vinet, koncentrerat och intensivt samtidigt som det är elegant och fokuserat. Väldigt blygsam prissättning på ett vin som redan presterar men som kommer
belöna den med tålamod. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING