Hem Vinvärlden Australien – Wiliyabrup familjerna, del 3 – Gralyn Estate

Australien – Wiliyabrup familjerna, del 3 – Gralyn Estate

av Livets Goda

DET ÄR MERILYN SOM TAR emot i deras relativt nybyggda cellar door. En glasvägg vetter ut mot en vackert höstgul vingård med uppenbart seniora men välmående rankor, marken är täckt med ett tjockt täcke av lysande grönt gräs. Merilyn berättar utförligt hela deras historia, som finns nästan ordagrant återberättad på deras hemsida. Bakom bardisken kan man gå tillbaka i tiden. På motsatt sida av byggnaden finns den ursprungliga cellar door-delen kvar, Margaret Rivers första, men även kvarlevor av det ursprungliga framimproviserade vineriet. På väggen hänger fotografier och utdrag från tidningsartiklar. Allt ifrån öppnandet av en av Margaret Rivers första vingårdsrestauranger, som de drev på 80-talet, till medieuppbådet som följde då Merilyn och Graham 2007 av en slump hittade två små barn som hade varit förvunna i Wilyabrups bushlands redovisas. Graham sluter upp vid 80-talets cellar door som också är bevarad. Det är en väldigt trevlig rundtur som jag bjuds på vilket på ett sätt gör mig ännu mer orolig för hur dessa viner ska vara. När jag kom in skymtade bakom bardisken namn som ”Medium dry Unoaked Cabernet Merlot” och ”Late Harvest Cabernet”. För att inte tala om de fortifierade vinerna ”White Chocolate” och ”Chocolate Ruby”.

INNAN VI PÅBÖRJAN PROVNINGEN berättar Merilyn utförligt om de olika kategorierna av viner som de producerar: ”Dry White”, ”Medium Dry”, ”Sweet”, ”Dry Red” och ”Fortified”. Huvudkategorierna kan även ha subkategorier som ”Black Label” och nästa steg ”Reserve”. Det finns även en kategori som kallas ”Museum” med viner ur deras egen samling som presterar särskilt bra just nu. Merilyn berättar att WA-borna inte var särskilt vana vindrickare i begynnelsen och det kom ofta in besökare som ”inte gillade rött vin”. Huttons utvecklade som svar på detta hål i marknaden ett ”rött vin för dem som säger att de inte gillar rött vin”. De använder frukt som håller samma kvalité som till deras andra viner men jäser inte ut allt socker och vinet fortsätter att sälja bra även idag. Till mig har de förberett viner ur kategorierna Reserve och Museum men Merilyn pratar så entusiastiskt om deras halvtorra röda att jag känner att jag måste prova för att vara artig. Det går att känna fruktens kvalité bakom deras Unoaked Cabernet Merlots 13,79 g/l socker men mitt svar till dessa konsumenter hade nog varit: ”drick öl då”.
Jag fortsätter att ha ganska låga förhoppningar när vi börjar avsmakningen av ett gäng shirazer i reserve-serien. Jag har tre glas framför mig och när jag når 09:an inser jag att det ena inte utesluter det andra hos Gralyn, den är helt enkelt i absolut världsklass.

HOS GRALYN KAN HÖGT OCH LÅGT gå hand i hand. De har en avundsvärt prestigelös inställning till vin samtidigt som de kan producera ultrapremium produkter i den absoluta världsklassen. För mig ska bra vin ha personlighet, Gralyns viner har en unik och inbjudande sådan. Alla är välkomna här. 4 timmar senare släntrar jag ut i den annalkande vinterns kvällsmörker, lycklig över att inte ha låtit min vinsnobbism ta överhand då jag hade missat denna bergochdalbana till provning där topparna visade sig vara några av regionens och därmed landets bästa viner. Hur smakade chokladporten då? Det kan ni säkert gissa er till, men jag fick med mig en flaska till min landladys son som tack för tipset.

Vinerna

2014 Reserve Chardonnay
CIRKA PRIS: 498 KR (75 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 90
Citrusfrukt blandat med färska persikor och fattoner. Bra djup, elegant frukt och välintegrerad ek. Väldigt gott nu men möjligtvis något dyrt.

2012 Reserve Shiraz
PRIS: (KOMMER ATT SLÄPPAS FÖR 120 AUD) LGP: 92
Mörk och lite sluten frukt avrundad av lakrits. Mycket bra struktur och balans i detta vin. Gillar hur syran fokuserar fruktens täta koncentration, långt och elegant.

2010 Reserve Shiraz
CIRKA PRIS: 797 KR (120 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 93
Intensiv doft av peppar, violer och mogen frukt. Utvecklad söt frukt kontrollerad av eken. Vinet är tajt med tydligt fokus och imponerande längd. Det här är alltså den nuvarande årgången av detta vin bara det är anmärkningsvärt. Redo att tas an men kommer fortsätta att bli bättre under en lång tid framöver.

2009 Reserve Shiraz
PRIS: (FRÅN GRALYNS VINMUSEUM) LGP: 94
Mörk frukt blandat med Crozes-Hermitage doftande bränt gummi och läder. Dricker väldigt bra idag. Ung vital frukt bakom den djupa komplexiteten. Helt enkelt ett fantastiskt vin och jag ångrar vid den här tidpunkten i provningen att jag inte blev introducerad till Gralyn tidigare.

2009 Cabernet Shiraz
CIRKA PRIS: 797 KR (120 AUD, CELLAR DOOR) LGP:93
Tyvärr sista årgången av den här blenden. 74 % cabernet. Komplex blandning av söt frukt och kryddiga fat. Frukten balanseras av strukturen som kommer från cab-tanninerna. Kul aussieblend som dricker väl idag.

2001 Shiraz Cabernet CIRKA PRIS: 3 320 KR (500 AUD, MUSEUM RELEASE) LGP: 97
66 % shiraz, 44 % cabernet sauvignon. Björnbär, läder, choklad, tokak och svartvinbär och lätt hint av peppar. Oerhört komplex doft. Så elegant och väl sammanhållet att jag häpnas över att jag tidigare drack ett halvtorrt rött… Det här är Grange-nivå, om inte bättre. Inbjudande och drickvänligt men intressant och förvånande.
Fantastiskt vin.

2009 Reserve Cabernet Sauvignon
CIRKA PRIS: 797 KR (120 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 94
Direkt, öppen och snygg mogen doft. Lakrits, cigarrer och svartvinbärsmarmelad. Eken är perfekt absorberad i den söta frukten och bidrar till den välbyggda strukturen. Såhär borde viner vara när de släpps, drickfärdiga men med några års lagringspotential. Väldigt gott. Ett nya världen Grand Vin.

2008 Reserve Cabernet Sauvignon
CIRKA PRIS: 1 660 KR (250 AUD, MUSEUM RELEASE) LGP: 94
Mörkare frukt, mer läder, lakrits och kryddor än i 09:an. Rundare och fylligare i munnen men med en koncentrerad kärna och bra syra. Ännu ett vin där Wilyabrup-frukten får visa vad den går för. Kan drickas nu men har tio år till i sig.

2001 Reserve Cabernet Sauvignon
CIRKA PRIS: 3 320 KR (500 AUD, MUSEUM RELEASE) LGP: 93
Parker kallade detta vinet när det släpptes I mitten av 00-talet för en av de bästa Margaret River cabbarna han hade druckit. Graham tror att vinet är lätt korkat, då det är ganska slutet och ihåligt till en början. Frukten som kommer fram känns något övermogen. Men efter ett ganska bra tag i glaset öppnas vinet upp, mörk choklad är den första aromen som kommer följt av crème de cassis, cederträ och tobak. Graham håller med om att det har öppnat upp sig men menar på att det är en dålig flaska (2001:orna är under naturkork). Jag väljer ändå att ta med det här då det fortfarande var ett mycket bra vin.

Classic Muscat
CIRKA PRIS: 365 KR (375ML) (55 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 90
9 år på fat. Söt och tät doft av torkad frukt och karamell. Koncentrerad och lång smak. Saknar lite friskhet för min smak men är gott och välgjort.

Artizan Rare Muscat
CIRKA PRIS: 598 KR (375ML) (90 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 92
20 år på fat. Rancio-aromer, koncentrerad doft av russin och torkade fikon. Friskare avslut än föregående vin. Oerhört komplext och långt.

Museum Muscat
CIRKA PRIS: 1 062 KR (375ML) (160 AUD, CELLAR DOOR) LGP: 93
Över 30 år på fat. Kryddor, fikon, nötter, ranciokomlexitet. Smaken är fantastiskt rik och koncentrerad med en bra avslutande friskhet. Det här är en väldigt speciell vinstil och i sin kategori uppe med den absoluta toppen.

RELATERAD LÄSNING