- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Äventyrliga drinkupplevelser med lokala smaker på alla hjärtans dag

Du känner förmodligen till Singapore sling, Manhattan och Moscow mule – men har du hört talas om Ramundbergets jägarte och Ramis imûhrt rom? Ramundberget har inför alla hjärtans dag tagit fram två nya drinkar till alla romantiker inspirerat av lokala ingredienser och deras gästers passion för natur och skidåkning.

Oavsett hur man väljer att spendera 14 februari kommer här tips på något nytt och smakrikt att bjuda på. De nya drinkarna serveras exklusivt på Ramundbergets restauranger Grytan kök & bar och Mor Britas under hela vecka 7. Vill du testa dem hemma kan du ta del av recepten nedan.

– Inför den karga snörika vintern i Ramundberget är sensommaren tiden för att ta tillvara på alla smakrika och färgsprakande växter och bär från fjällets skafferi. I somras plockade vi bland annat rallarros och tranbär, för att kunna lyfta vårt utbud med våra lokala härjedalska smaker. Några av dem har vi nu använt för till detta exklusiva släpp av våra drinkar signerade Ramundberget, säger Oskar Alvenfeldt, assisterande restaurangchef Ramundberget.

Ramundbergets jägarte
Recept:
4 cl gin
2 cl honung- och ingefärslag
2 cl lime
2 cl tranbärspuré
5 cl svart te

Så här gör du:
Honung- och ingefärslag:
• 5 cl råsaft från ingefära
• 10 cl honung
• 3 cl vatten
• Värm honung och vatten så att det blir lite lösare, ta bort från värme och tillsätt ingefära. Låt svalna.

Tranbärspuré/Sockerlag:
• Blanda 50 cl vatten och 50 cl socker.
• Koka upp till sockret har löst upp sig.
• Häll sedan sockerlaget över 50 cl frysta tranbär, låt stå i 24 timmar.
• Häll av sockerlagen. Pressa och sila sedan tranbären till en puré.

Så blandar du drinken:
• Gör upp en eld
• Värm vatten över öppen eld och tillsätt tepåse.
• När teet är tillräckligt starkt, mät upp 5 cl te.
• Tillsätt sedan gin, honungs- och ingefärslag, lime, tranbärspuré och värm tillsammans.

Ramis imûhrt rom
Recept:
4 cl ljus rom
1 cl citronjuice
4 cl rallarrossockerlag
1 droppe rödbetsjuice

Så här gör du:
• Mät upp och häll i ljus rom
• Tillsätt citronjuice och rallarrossockerlag
• Addera en droppe rödbetsjuice och rör runt
• Dekorera med ett torkat blad från rallarros