Axfood tar bort burhönsägg från egna varor

Livets Goda 15 Apr, 2019
Mat och Restaurang Axfoods konsumentbutiker säljer sedan tidigare inga ägg från burhöns. Ett arbete pågår även för att minska förekomsten av ägg från burhöns i hundratals så kallade sammansatta produkter. Målet är att inga produkter av de egna varumärkena Eldorado och Garant ska innehålla burhönsägg redan under nästa år.

foto: Per Björklund

– Djuromsorg är en prioriterad fråga för oss och etiska val blir allt viktigare för många kunder. Därför är det ett naturligt steg i vårt hållbarhetsarbete att ta bort burhönsägg som ingrediens i allt fler varor, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Många livsmedel såsom såser, kakor, dressingar och färdigrätter innehåller ägg. Axfood har under flera år arbetat för att leverantörer av produkter till de egna varumärkena Eldorado och Garant ska byta till ägg från frigående höns.

– Det kan tyckas som en enkel uppgift, men den har visat sig vara ganska knepig. Det finns inte heller någon lagstiftning som kräver att uppgifter om till exempel ursprung ska tydliggöras för mindre ingredienser av det här slaget, säger Åsa Domeij.

Idag återstår endast ett mindre antal varor som innehåller ägg från burhöns i Axfoods sortimentet av Eldorado och Garant. Målsättningen är att arbetet ska vara slutfört under 2020.

Axfoods beslut välkomnas av Djurens Rätt, Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation:
– Vi är väldigt glada över Axfoods beslut att även säga nej till burägg i egna varor. Vi hoppas att fler företag ska följa i deras fotspår, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt.


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet