Hem Vinvärlden Babuc från Podere Borgaruccio – en lagringsduglig rosé

Babuc från Podere Borgaruccio – en lagringsduglig rosé

av Livets Goda


Podere Borgaruccio debuterade på Systembolaget förra året med en lysande sangiovese som ännu finns i mindre mängder i ett fåtal butiker. Du läser om just det vinet och den biodynamiskt certifierade egendomen här.
Men Stefano Gonelli och Nicoletta Dicova som driver egendomen i San Gimignano-trakterna gör även en rosé som har den goda egenskapen att utvecklas med ålder. Vinet, Babuc, är gjort på de yngre sangiovese-rankorna och jäser spontant i betongkar innan lagring i stål tar vid.

Redaktionen gavs nyligen tillfälle att prova vinet i årgång 2015 som dock numer är slut i lagret hos importören men denna ger indikationer på att 2017 kan landa i maj. Med andra ord, håll utkik!

2015 Babuc, Costa Toscana, Podere Borgaruccio

Här är det minimal tillsats av svavel men trots det så finns det inga trötthetstecken och det lilla reduktiva luftas snabbt bort till fördel för mogna saftiga körsbär, mosade jordgubbar, en lätt rökig ton och torkade örter med ett stänk blodapelsin i bakgrunden. Vitalt, fräscht och onekligen med en snygg utvecklingskurva. Även i gommen så bjuds det indikationer på en rosé som inte placerar sig i det ängsliga facket utan går sin egen väg. Känslan av viss struktur och täthet infinner sig och tillsammans med en mogen ljus bärfrukt, jordiga nyanser, apelsinskalsbeska och tobak så kan det konstateras att fyra år inte var en match för denna. Matspelare av rang är den dessutom.
Pris i beställningssortimentet när det begav sig, 169 kronor och länk finner du här. Håll koll på om importören får in 2017 snart för detta är precis vad du vill dricka 2019 – rosé med viss lagring!

Redaktionens intryck: 88/100 LGP

Andra lagringsvänliga roséviner som är värda att hålla utkik efter och som Livets Goda skrivit om nyligen:

Les Vignerons de Tavels Les Lauzeraies i Tavel

Dominio del Águila i Ribera del Duero

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING