Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Baileys lanserar Semleys tillsammans med Tea Malmegård

Baileys lanserar Semleys tillsammans med Tea Malmegård

av Livets Goda

Baileys, den omåttligt populära gräddlikören, fortsätter sitt framgångsrika samarbete med dessertproffset Tea Malmegård och lanserar Semleys, den perfekta kombinationen av semla och Baileys. Semleys serveras som en klassisk hetvägg, med Baileys Salted Caramel i både semlan och den heta mjölken.

Semleys kommer finnas tillgänglig exklusivt på Tea Malmegårds restaurang DoMa under Fettisdagen, den 16 februari, och veckan ut.

Baileys klassiska smaker är något många förknippar med njutning, och har länge varit en favoritingrediens i allt från efterrätter till kaffe. För första gången lanserar Baileys sin take på semlan, och det tillsammans med den välkända konditorn Tea Malmegård. Tea har kombinerat dessa två världar av njutning och tagit fram Semleys. Semleys serveras som en klassisk hetvägg, med Baileys Salted Caramel – det senaste tillskottet i Baileys-familjen – i både semlan och den heta mjölken. Nya Baileys Salted Caramel, med inslag av mjölkchoklad, karamell, kaffe och salt smörkola, gifter sig med grädden, mandelmassan, bullen och den varma mjölken. Tea Malmegårds Semleys är ett perfekt alternativ för dem som vill testa något nytt denna Fettisdag.

– Fettisdagen och semlan är en klassiker, något alla konditorer ser fram emot varje år. Att jag i år får göra min egen take på denna fantastiska bakelse gör årets Fettisdag ännu roligare. Baileys Salted Caramel är den perfekta ingrediensen att addera för att få en klassiker att nå nya höjder, säger Tea Malmegård.

Semleys kommer finnas tillgängligt exklusivt på Tea Malmegårds restaurang DoMa under Fettisdagen, den 16 februari, och veckan ut. Den kommer att kosta 55 kronor med Baileysmjölken och 45 kronor utan.

RECEPT

SEMLEYS – Semla smaksatt med Baileys Salted Caramel, ca 8st
SEMLOR
Fördeg
150g (1,5dl) mjölk – rumstemperatur
25g (½ paket) jäst
5g (1 msk) grovmalen kardemumma
55g (1 st) ägg
45g (½ dl) strösocker
120g (2 dl) vetemjöl
Tillsätt i fördegen
50g smör – rumstempererat
2g (1 nypa) salt
120g (2 dl) vetemjöl

1. Blanda mjölk, jäst, kardemumma, strösocker och vetemjölet, knåda till en fin deg för hand.
2. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen 5-10 minuter på låg hastighet.
3. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 30 min.
4. Blanda i de resterande ingredienserna och kör på medelhög hastighet tills degen börjar kännas len, glansig, elastisk och börjar släppa från kanterna.
5. Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge. Låt degen vila täckt i kylen i 60 minuter.
6. Väg upp bitar à 50g och rulla dem till runda bullar på en mjölad bakbänk.
7. Fördela 8 stycken bullar på varje plåt med ordentligt mellanrum. Jäs under kökshandduk i cirka 2h.

Mandelfyllning
300g (ca 6 dl) blötlagda mandlar med skal (200g täckt med vatten över natten i rumstemperatur)
200g (2 dl + 2 msk) ljust muscovadosocker
2st rivna bittermandlar
0,5g salt
Baileys Salted Caramel till rätt konsistens

1. Häll av vattnet och mixa mandeln tillsammans med socker och salt i en matberedare tills det går ihop till en seg tät massa.
2. Riv bittermandel på microplane/det finaste på rivjärnet och häll i, mixa till en slät, seg massa.
3. Avsluta med att smaka upp mandelmassan med Baileys Salted Caramel till smidig konsistens och god smak. Fyll sen i en spritspåse utan tyll.

Krämgrädde med Baileys Salted Caramel
Baileyskräm
½ vaniljstång
200 g (2 dl) mjölk
50g Baileys Salted Caramel
45 g (1/2 dl) strösocker
20 g (1,5 msk) majsstärkelse
45 g (3 st) äggulor
20 g (2 msk) tärnat smör

Baileysgrädde
300g (3dl) grädde
100g Baileyskräm

1. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna från ena halvan och lägg ner frön och stång med mjölk, Baileys Salted Caramel och hälften av sockret i en kastrull. Sjud upp.
2. Rör ihop resterande delen socker med majsstärkelsen och sist med äggulor så att inga klumpar bildas. Häll den varma Baileysmjölken över äggulorna under konstant omrörning.
3. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka i cirka 3 minuter på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en len kräm.
4. Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält i krämen. Passera genom en sil och täck med plastfilm. Se till att plasten ligger direkt mot vaniljkrämens yta. Låt svalna i kylen.
5. Vispa upp grädden till lös konsistens. Tillsätt kall Baileyskräm och vispa tills grädden är spritsbar.
6. Fyll på spritspåse med en stor stjärntyll.

Varm Baileysmjölk (till hetvägg)
100g (1dl) mjölk
30g (2 msk) Baileys Salted Caramel

1. Värm på medelhög värme i en kastrull. Häll över i en kanna. Florsocker till garnering

Montering Semleys
1. Klipp ut lock från bullarna som en trekant och klipp in/neråt i bullen med en sax.
2. Fyll semlorna med rikligt med mandelfyllning och spritsa sedan två varv med Baileysgrädde över mandelmassan.
3. Lägg på locket och pudra med florsocker.
4. (Värm Baileysmjölken.)
5. Servera Semleyn med varm Baileysmjölk eller njut den som den är!

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING