Hem Mat & Restaurang Baileys Treat Report

Baileys Treat Report

av Livets Goda

För att inspirera till mer bakning, och få fler att experimentera och utmana sig själva, släpper Baileys sin Baileys Treat Report för tredje gången. Rapporten ger alla bakälskare en djupgående inblick i det kommande årets mest spännande trender för sötsaker och bakverk. Bakprofilen och författaren, Emma Brink Rask, har inspirerats av några av de trender som presenteras i rapporten och tagit fram två oemotståndliga recept.

Nu släpps Baileys Treat Report 2022 som dyker ner i alla smaskiga trender som förväntas bubbla upp under de kommande månaderna. Efter ett par speciella år längtar vi efter allt som får oss att känna glädje och gemenskap, och godsakerna vi väljer är en reaktion på just det.

Tillsammans med den framstående matfuturologen Dr. Morgaine Gaye och ett gäng framstående profiler från bakvärlden, har Baileys tagit fram Baileys Treat Report 2022. Rapporten ger en djupgående inblick i det kommande årets mest spännande trender för sötsaker och bakverk. Så, vad kommer vi att belöna oss själva med och bjuda andra på under 2022?

Årets topp 10 trender från Baileys Treat Report 2022 är:

Snickerdoodles – En hybrid av den mjuka kakan och småkakan. Snickerdoodles har en luftig konsistens och toppas traditionellt sett med kanelsocker.
Crème de la Cremella – Cremella tar munken till nästa nivå genom att halvera den, fylla den med glass och sedan ösa på med vilken härlig toppning du önskar.
A Touch of Sparkle – Ätbart glitter, i alla möjliga varianter, är något du kan förvänta dig att se på bakverk under 2022.
Colour Maximalism – Släng på dig solglasögonen, 2022 blir ett färgstarkt år! Glass färgad av lila majs och brownies med intensiv färg från rödbeta är bara några av exemplen vi kommer att stöta på.
Nature’s Sweet Treats – Vi kommer att hylla naturens underverk med kakor som efterliknar de utomjordiska formerna och mönstren i kristaller.
Crazy For Cones – Färglösa och tråkiga glasstrutar är nu ett minne blott. Under 2022 får glasstruten en helt ny look och smak! Om den så är täckt i krossade nötter, bakad med kol eller gjord av churros.
Going Nuts for Desserts – Det kan upplevas som att nötbaserade desserter är överallt just nu – men traditionen sträcker sig långt tillbaka! Nötter ger ett härligt och smakrikt djup till en dessert. Hoppas att du inte hunnit tröttna, för vi kommer att se mer av detta under 2022.
Sharing Sticks – Det senaste hybrid-bakverket är Pretzel sticks – den ultimata kombinationen av sött och salt! Men det är inte bara Pretzel sticks, med sin pinnliknande form, som kommer att bli populärt under 2022. Även Churros förväntas att få sig ett uppsving.
Let It Snow! – Snowballkakan är en klassiker som kommer att få en nytändning under 2022. Doppad i nötkross, choklad eller kanske kokosflingor – med en kärna av karamell eller vaniljsås.
Sculpture Made Sweet – Bakverk är på väg att få nya spännande former! Runt om i världens kök, håller innovativa bagare och konditorer på att ta fram mumsiga ätbara konstverk.

Baileys Treat Report har en lång meritlista när det kommer till att identifiera och upptäcka några av de mest populära trenderna inom bakvärlden. De senaste åren har man förutspått den blåfärgade Butterfly Pea Flower (Baileys Treat Report 2020) och den utsökta Mochin (Baileys Treat Report 2021) – med flera.

– ”Vi är glada att, för tredje året i rad, kunna dela Baileys Treat Report. På Baileys tar vi våra sötsaker på fullaste allvar! I en värld som ofta är allvarsam och oförutsägbar – så ger dom oss spontana ögonblick av njutning. Vi är besatta av att unna oss godsaker och tror att alla vuxna behöver uppmuntras till att göra just det ibland. Ledord för åretd rapport är kvalitet framför kvantitet. Vi ser även ett förnyat fokus på godhet och hylla moder jord för den inspiration hon bidrar med till bakvärlden. Framtiden kommer att bjuda på massor av läckra godsaker och vi är redo att se (och smaka!) några riktigt mumsiga trender som inspirerats av naturens magi. Vi längtar!”, säger Tina Timm PR-ansvarig för Baileys i Sverige.

Baileys har även slagit sig samman med bakprofilen och författaren Emma Brink Rask (@brinkenbakar). Emma har inspirerats av årets Baileys Treat Report och dess trender och utifrån det tagit fram två oemotståndliga recept, vilka man finner nedan.

Dyk ner i Baileys Treat Report 2022 på www.baileys.com.

Baileys Colada-sticks med ananas och kokos

Ca 30 stycken
Ananaskaka
100 g smör
100 g vit choklad
1,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 dl fint hackad ananas
Dekor
200 g vit choklad
2 dl riven kokos
Dip
2 dl crème fraiche
0,5 dl florsocker
0,75 dl Baileys Colada
Ev lite gul pastafärg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, 25×25 cm med bakplåtspapper. Smält smöret och rör sedan ner chokladen där i. Tillsätt socker och rör sedan ner ett ägg i taget. Vänd ner mjöl och salt och till sist den hackade ananasen. Bred ut smeten i formen och grädda i ca 10–15 minuter, kakan ska ha satt sig men inte vara helt genombakad. Låt kakan stå i kylen över natten och skär den sedan i pinnar. Smält den vita chokladen och doppa pinnarna där i och rulla dem sedan direkt i riven kokos. Vispa crème fraiche och florsocker fluffigt. Vänd ner Baileys Colada och ev lite gul färg. Servera Baileys Colada-sticksen med dippen.

Pistagekakor med Baileystryffel

Ca 10–15 kakor
Pistagekakor
100 g pistagenötter
100 g smör
0,5 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Baileystryffel
200 g mjölkchoklad Ca 33–38% 0,75 dl vispgrädde
0,5 dl Baileys Original

Gör så här:
Lägg alla ingredienser till degen i en mixer och mixa tills du har en fast deg. Plasta in och låt degen vila i kylen i en timme. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen (enklast mellan två bakplåtspapper) tills den är ca 0,5 cm tjock. Stansa ut runda kakor (ca 5 cm) och lägg på en plåt. Grädda i 8–10 minuter tills de är genombakade och precis börjar få färg.
Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Värm grädde och Baileys tills det börjar ånga och häll det sedan över chokladen. Låt stå i någon minut och rör sedan om till en slät tryffel. Låt den stå framme i rumstemperatur tills den är spritsbar. Lägg tryffeln i en spritspåse med en stjärntyll och spritsa en rund ring på undersidan av hälften av kakorna. Lägg en annan kaka över.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING