Bakad brie med valnötter, lönnsirap och fikon

av Livets Goda

Bakad brie: Enkelhet är ibland nyckeln till det goda, och det är precis det som vi tagit tillvara på i denna gudomliga ostefterrätt som du laga mer enkla medel, men som levererar stor smak. I glaset häller vi upp en romnyhet där vi tar fasta på inslagen av lönnsirap i Barceló Imperial Maple Cask.

Bakad brie med valnötter, lönnsirap och fikon

Bakad brie med valnötter, lönnsirap och fikon

Bakad brie med valnötter, lönnsirap och fikon

Ingredienser för 6-8 personer
1  rund rumsvarm brieost av bra kvalité (à 500 g)
4-5 färska fikon
1 dl rostade valnötter
0,5 dl torkad papaya och mango (men du kan välja föredragna frukter eller en mix)
2-4 matskedar lönnsirap
Flingsalt
Kex eller bröd

Så gör du
Sätt ugnen på 200°C. Lägg osten på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Under tiden skär du fikonen i klyftor och grovhackar nötterna.
Ta ut osten när den är klar och placera på ett serveringsfat (den kan ligga kvar på bakplåtspappret om du vill) och toppa med fikon och nötter och avsluta med att ringla över lönnsirap och en nypa flingsalt. Servera tillsammans med nybakat surdegsbröd eller kex av önskad sort.

Drycken till

Barceló Imperial Maple Cask, 40%

Nr 84337 (700 ml) 529 kr, 92
Med sitt destillat blend från båda pannorna eftersträvar huset ett elegantare uttryck men samtidigt en robust, fruktig kryddighet. Det kan vi nog vidimera att man lyckats med. Det finns även rostade toner, nöt och vaniljnoter från bourbonfaten medan lönnträfaten ger en mer orientalisk kryddighet i fruktighetens noter. Dadlar, fikon, kanelbakade äpplen, choklad, apelsin och karamelliserade körsbär utgör en samspelt bas. Maritimt präglade tobaksblad och lakrits synas i avslutet, som fäster länge med förtjänst. Det är en gentilt greppande rom som släpper fram en rik fruktighet.

Kombinationen
Att ost och lagrad sprit skapar en himmelsk kombination är inget nytt och det bevisas om inte annat i anrättningen här där den bakade ostens sötma och krämighet gentilt omfamnas av romen fruktrikedom, vilket förhöjs av fikonen. Vidare så skapar nötterna inte bara en välkommen kontrast i texturen, de finner också sin match i romens egenskaper, precis som den största smakbryggan – lönnsirapen – som här förenas i serveringen. Slutligen så stramas denna rika anrättning upp av romens kryddighet i kombination av saltstänket. Magiskt var ordet.

Rommen finner du på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING