Hem Whisky & Bourbon Baladin i provat på redaktionen

Baladin i provat på redaktionen

av Livets Goda

I den pyttelilla byn Piozzo, strax utanför Torino, ligger Cantina Baladin. Redan 1986 slog man upp dörrarna till det som från början var en kombinerad öl- och rockbar. Tio år senare var det dags för den kringflackande upphovsmakaren Teo Musso att komplettera baren med eget bryggeri och senare ett tillhörande gästgiveri.

Teos passion för öl väcktes under resor till Belgien och Tyskland där han också praktiserade, bland annat hos Chimay. Det var också härifrån han hämtade inspirationen till hans första egna bryggd: ”Super” – en belgostajlad ale av klosterkaraktär. Redan som ung grabb revolterade Teo hemma mot sina föräldrar genom att dricka öl istället för vin. En slags revolt som sedermera övergick i en bredare revolution som fortfarande pågår.

Vi har provat Birra Baladin Xyauyu ORO 2019 som lanserades på Systembolaget i februari i år.

Provat av Casper Cohen

Birra Baladin Xyauyu ORO 2019
Italien / Baladin / 500 / Nr 10528 / 299kr / 96-97
Fantastiskt gyllene, bärnstensfärgat och helt klart utseende och helt utan vare sig bubblor eller skum. Doften är stor, knäckig och söt med inslag av russin, farinsocker och fikon samt en oxiderad ton som drar åt söt sherry. Smaken är mycket fyllig och komplex med inslag av sirap, farinsocker, fikon, dadlar och russin. Slutet hänger kvar nästan oändligt länge och visar upp en liten balanserad och angenäm eldighet.

 

RELATERAD LÄSNING