Hem Whisky & Bourbon Nu är The Balvenie Peat Week 14 Years (2003 vintage) här

Nu är The Balvenie Peat Week 14 Years (2003 vintage) här

av Livets Goda

Redan förra året lanserades (2002 Vintage), en tappning som förändrade bilden av hur en klassisk whisky från Speyside kan smaka. Nu lanseras nästa årgångstappning av den rökiga whiskyn; The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2003 Vintage).

När väldigt få Speyside-destillerier använde torv i sin produktion, gjorde Balvenie en sats med extra rökig malt som fick ligga och mogna på destilleriet i Dufftown, Skottland. Det hela övervakades av branschens längst aktiva maltmästare, David Stewart MBE. Sedan dess har The Balvenie dedikerat en vecka varje år till att enbart använda 100 procent malt som torkats över glödande torv. Projektet heter Peat Week och handlar om att, med stor hantverksskicklighet, tillverka en ny variant av The Balvenie, med förhöjda rökiga toner. 

The Balvenie Peat Week är resultatet av ett flera år långt projekt av Balvenies maltmästare David Stewart och tidigare destillerichefen Ian Millar, numera whiskyspecialist på William Grant & Sons.

Livets Goda om The Balvenie Peat Week (2003 Vintage), nr 40351-01, 799 kr, lansering 2/11
Precis som förra årets lansering, så är detta nytillskott ingenting som går obemärkt förbi. Första reaktionerna vid blindprovningen uttalades i samförstånd: ”Det här är något riktigt bra”. Och visst är arombilden högklassigt, precis som fortsättningen i första gomkontakten.
En nästan krämigt fyllig struktur fyller smaksinnena med stenig tjära, torv och peat, tillsammans med en lätt sälta, lakrits och ljung/kåda från skogens skafferi. Vidare integreras en mörkdov sötma med honung, citrus och florala inslag med kolatoffée. Fatkryddan skänker ytterligare dimension, precis som de exemplariskt integrerade 48 procenten som ger whiskyn ett robust tryck, samtidigt som det är elegant och balanserat i sitt uttryck. Inslag av ceder, läder och skinnfåtölj kryper sig också på, vilket vittnar om lite ålder i flaskan.
Som väntat är finishen lång i full kraft och det hela avslutas snyggt, torrt och uppstramat.
Återigen visar Balvenie varför man är synonym med kvalité!

Intryck: 94 LGP

Nyfiken på hur The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage) uppträde?
Läs Livets Godas recension om den här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING