1

Bara gubbar i topp – i år igen

För tredje året i rad kartlägger branschorganisationen Sveriges Bryggerier vilken kändis det svenska folket helst skulle vilja dricka en öl med inför Ölets dag. Och för tredje året i rad består svenskarnas topp tre av enbart män – nämligen den ständigt aktuelle Leif GW Persson, följt av Jimmie Åkesson och, förra årets etta, Anders Tegnell. Detta trots att intresset för drycken ökat stadigt bland kvinnor de senaste åren. 

Sedan 2019 har branschorganisationen Sveriges Bryggerier årligen genomfört en Novus-undersökning för att kartlägga vilka kändisar svenskarna helst skulle vilja ta en öl med. Topplaceringarna är ofta åt det gubbtunga hållet, men årets lista slår rekord: Inte en enda kvinna har säkrat en topp-10-placering. Detta trots att Sveriges Bryggerier och flera andra externa aktörer inom bryggerinäringen märker att ett ökat intresse för öl och det bakomliggande hantverket bland kvinnor.

– Öl fortsätter att kopplas ihop med manligt umgänge och gemenskap. Begreppet ”ta en öl med” leder uppenbarligen tankarna till män, trots att nästan varannan kvinna uppger att de dricker öl regelbundet. Vi ser att ölintresset växer bland kvinnor, inte minst som en följd av att allt fler bryggerier experimenterar med nya smaker och typer. Precis det ska Ölets Dag belysa! Ölets Dag är ett perfekt tillfälle för alla att testa på något nytt, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Bryggeribranschen märker av att smak och helhetsupplevelse är en central del i kvinnors intresse, där nya öltyper och smaker ofta tilltalar en kvinnlig publik. Kvinnor uppger även i högre utsträckning (60 %) att de främst dricker öl för att det är gott till mat än män (45 %).

– Öl är lika mycket en dryck för kvinnor som för män och det är tydligt att intresset spridits snabbt. Det mycket tack vare ölets växande bredd – från fruktiga suröl, humliga ipor till söta stouts – som utmanar den traditionella bilden av öl. Dessutom spelar det stadig växande antalet bryggerier en viktig roll. Oavsett var i landet du befinner dig är det aldrig långt till ett bryggeri där det finns möjlighet att prova färsk öl, serverad av kunnig och inspirerande personal. Alla ölentusiaster borde passa på att besöka sitt lokala bryggeri på Ölets Dag, säger Sanna Lindberg, sommelier, ölexpert och ledamot i föreningen Ölgäris*.

Ölets Dag instiftades av Sveriges Bryggerier 2012 och arrangeras i år den 21 juli. Syftet med dagen är visa upp ölbryggning som hantverk, öka intresset för drycken och visa ölets självklara plats i den svenska mat -och dryckeskulturen. Över hela Sverige håller många bryggerier öppet hus för allmänheten, med programpunkter så som rundvisning och provsmakning. Årets evenemang tar hänsyn till rådande restriktioner. Mer information om årets Ölets Dag finns att läsa HÄR.

Politiker, mediala kriminologer, kungligheter – men inga kvinnor. Enligt undersökningen som genomförts på uppdrag av Sveriges Bryggerier är följande kändisar de som svenskarna helst vill ta en öl med i sommar**:

  2021 2020 2019
1 Leif GW Persson Anders Tegnell Leif GW Persson
2 Jimmie Åkesson Leif GW Persson Kung Carl XVI Gustaf
3 Anders Tegnell Jimmie Åkesson Stefan Löfven
4 Kung Carl XVI Gustaf Kung Carl XVI Gustaf Jimmie Åkesson
5 Stefan Löfven Stefan Löfven Zlatan Ibrahimovic
6 Ulf Lundell Kronprinsessan Victoria Mia Skäringer
7 Tareq Taylor Jonas Sjöstedt Annie Lööf
8 Janne Andersson Jill Johnson Kronprinsessan Victoria
9 Magnus Uggla Tomas Ledin Ebba Busch
10 Zlatan Ibrahimovic Zlatan Ibrahimovic Mikael Persbrandt

* Ölgäris är en förening som verkar en för mer jämställd och inkluderande ölbransch.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes mellan 20 och 26 maj 2021 av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier. Antalet intervjuer som har genomförts är 1 025 och målgruppen är den svenska allmänheten (18-79 år). Deltagarfrekvensen är 57 %. Det är en jämn fördelning mellan kvinnor och mär som svarat.

**Frågan ställdes som en öppen fråga och löd:
”Vilken känds svensk skulle du helst vilja ta en öl med i sommar?”