Hem Whisky & Bourbon Barceló Imperial Porto Cask – attraktiv dominikansk romnyhet slutlagrad på portvinsfat

Barceló Imperial Porto Cask – attraktiv dominikansk romnyhet slutlagrad på portvinsfat

av Livets Goda

Dominikanska Barceló är nog många av oss väl bekanta med, inte minst genom producentens fina Imperial Onyx och utmärkta instegsrommen Gran Anejo. Nu lanseras för första gången på den svenska marknaden Barceló Imperial Porto Cask, en rom som slutlagrats på portvinsfat. Resultatet? En mycket attraktiv och urbota god rom helt enkelt.

Romblenden till Imperial Porto Cask lagras på amerikanska ekfat mellan 6 och 10 år, blandas samman och får sedan ytterligare ett år på tawny portvinsfat. Tawny är en portvinsstil där vinerna når sin mognad genom många års lagring på fat och där buteljeringen sker när vinet anses redo. Det skänker en unik karaktär till Imperial som funnit en perfekt symbios mellan portvinskaraktären och lagrad rom.

Livets Goda om dominikanska Barceló Imperial Porto Cask

Vi har en riktigt bra romnyhet i glasen, från dominikanska firman Ron Barceló. Lagringen på tawnyfat skiner igenom förtjänstfullt och får verkligen visa sina fina egenskaper både visuellt och i gomspelet, och ger denna rom en attraktiv vinös slagsida. Fina körsbärsnoter med karamelliserade äpplen och orange citrusfrukt med chokladdraperier appellerar snyggt till sötsuget. Sedan finns baslagringen i amerikansk vit ek som ger en tilltalande edgie fatrepa och syrligare citrussträng liksom kryddighet i strukturen, och i detta en snygg vaniljhint som passar väl in i rommens melodislinga. De båda egenskaperna möts i en förstående och sammanhållen symbios, och i akterseglet små vindar av sötlakrits och cigarrtobak som både berikar och ger mognad i temperamentet. Det är de facto en urbota god rom, bäst serverad sval och i ensamt majestät men vi har såklart på känn att det här nog kan bli en höjdare i flertalet drinkar också.

91 poäng

Barceló Imperial Porto Cask är en nyhet i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (700 ml, 40%) beställer du till din föredragna butik för uthämtning. Artikelnummer är 57608 och priset 499 kronor.

Till Barceló HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING