Hem Mat & Restaurang Barilla Pasta World Championship

Barilla Pasta World Championship

av Livets Goda

Pastans framtida plats inom fine dining? Internationella recept som hyllar regionala italienska rätter, snabba och alternativa tillagningssätt (ånga, sous-vide med mera), kreativitet, nya influenser och enhetlighet och breda kunskaper om råvaror. Det här är några av ledorden för de tävlande recepten i Pasta World Championship 2017, en internationell tävling mellan unga kockar, organiserad av Barilla och nu inne på sitt sjätte år.

Eventet äger rum i Milano och Parma mellan den 27 och den 29 september. Under tre dagar ska 20 unga kockar från hela världen ta sig an utmaningen att tillaga till synes enkel pasta. Kockarna har handplockats av Barilla med hjälp av ALMA International School of Italian Cuisine, och i juryn sitter fem italienska stjärnkockar, som ska utvärdera hur väl de lyckas uttrycka sin talang.

Tema för eventet är pastans framtid. Varje kock tävlar med sitt eget kreativa uttryck av världens mest populära italienska rätt, och utvärderas på teknik, smak och utseende. De 10 bästa kockarna går till semifinal, som hålls dagen efter och som kretsar runt enkelhet och innovation: att ge sin egen tolkning på spaghetti al pomodoro, världens mest kända pastarecept, som innebär en utmaning även för de bästa kockarna.

Tävlingens två första dagar hålls i Palazzo del Ghiaccio i Milano. Den 29 september möts de tre finalisterna på Academia Barilla i Parma, där de tävlar om titeln som World Pasta Champion. Vinnaren belönas med en Trafila (en pastaformningsmaskin)-skulptur av Paolo Barilla, såväl som en professionell utbildning på ALMA.

Pastan har en lång historik. Den har hållit för tidens tand och människors skiftande livsstilar,” säger Paolo Barilla, Vice ordförande för Barilla och ordförande för International Pasta OrganisationRätten har spridit sig från Italien till resten av världen, och medför allt man kan önska sig hos god och näringsrik mat. Det finns ingen annan rätt som den här: bara man nämner den börjar människor att le. Allt detta har uppnåtts tack vare alla duktiga kockar som har tagit fram sina egna recept, med något för alla smaker. Idag är de mer än någonsin våra bästa ambassadörer”.

De 20 kockarna som deltar är samtliga mellan 20 och 30 år och kommer från 15 länder på 4 olika kontinenter (Europa, Nordamerika, Asien och Australien. De kommer att tillaga 20 olika rätter som uttrycker pastans internationella prägel samtidigt som de leker med traditionen (carbonara, cacio e pepe, ragù) ur en ny infallsvinkel. 

”Vårt mål är att uppmuntra människor att äta pasta” förklarar Paolo Barilla, och fortsätter: ”och att hjälpa människor att förstå att pasta kan vara speciell även i sin enklaste form, som exempelvis spaghetti al pomodori eller spaghetti med olivolja. Och alla varianter fungerar, oavsett om de tillagas i ett restaurangkök eller i ditt eget hem. Så länge pastans själ och ursprungsvärde bevaras”.

De unga talangerna utvärderas av en internationell jury som består av prisbelönta kockarna Matteo Baronetto, Caterina Ceraudo, Lorenzo Cogo, Alfio Ghezzi och Roberto Rossi. Juryn får sällskap av två pastafantaster och italienälskare, nämligen Francine Segan, framstående matspecialist och författare av ett antal böcker om pasta, och brittisk-kanadensiske författaren Tom Rachman, som representerar anhängare till italiensk mat över hela världen. Värd för eventet är John Dickie, professor i Italienvetenskap vid University College i London, tillika presentatör av ett antal program på BBC och History Channel.

Men eventet handlar inte bara om själva tävlingen
Cirka 150 handelsmän, tillverkare, näringsexperter, journalister och akademiker från hela världen har bjudits in att medverka vid Pasta World Championship av Barilla. Tre dagars möten och debatter om pastans framtid väntar på dem. Pastan är den rätt som bäst symboliserar medelhavsdieten, och som har hittat sin väg in i kök över hela världen. Det är en rätt som är enkel och praktisk att tillaga, både till vardags och till fest, och dessutom är den hållbar och förpackningen är 100 procent återvinningsbar. Det är just den här miljövänliga och omväxlande aspekten hos pastan som den 28 september kommer att stå i fokus för Pietro Leemanns tal. Pietro Leeman är före detta kockambassadör vid italienska Expo2015, och en av de mest högprofilerade förespråkarna för det vegetariska köket och en mer ansvarsfull hantering av mat.

För mer info besök: www.pastaworldchampionship.com

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING