Barolo Fontanafredda i den imponerande 2021-tappningen

av Livets Goda

Det respekterade vinhuset Fontanafredda har nu mer än 160 års erfarenhet av vinmakning, vilket borgar för kvalité, även om det historiskt kanske inte alltid varit så. Men sedan 90-talet påbörjades det stora kvalitetslyftet, och sedan dess har man uppvisat regionens mångfald med stolthet och kvalitet, från instegsviner till de absoluta topparna i form av firmans främsta vingårdslägen i Barolo.

Fontanafredda har funnits på Systembolagets hyllor sedan det öppnade år 1955, främst med sina Barolo och Barbarescoviner. Den förstnämnda har nu bytt till den imponerande årgången 2021, vilken vi här granskat.

Chefredaktör Ander Enquist om Fontanafredda Barolo 2021

2021 visade sig i slutändan – för en del något oväntat med tanke på vissa väderfenomen – bli en hiskeligt elegant årgång,  både för Barolo, och Barbaresco, och ja, hela regionen hos de producenter som tog tillvara på möjligheterna som gavs. Fontanafredda slarvar inte heller bort något, och det här är en fin – ja just fin(stämd…) – årgång av detta flaggskepp. Det har förvisso radats upp bra årgångar under en längre tid nu, och jag trodde det skulle bli svårt att matcha den klassiska 2019, men här når vinet faktiskt ett steg högre.

Vi får vi en smakfull legering av mörka ridåer i den rödare frukten, vilket först och främst ger en sensuellt syrlig sötma i fruktens bas med identitetsgivande röda körsbär med en saliverande mineralisk sälta. Mörkare hallon och svarta vinbär kan kännas av och viol, salvia och blyg rosmarin präglar den vegetala utväxlingen. Kryddigheten är stolt men subtil, liksom det citrusdrivande tanninspelet, och naturligtvis vindas det fuktiga löv och tobak i nosspelet. Det är inte bara fint, det är elegant, och kommer så vara i sin utveckling de närmsta 7-8 åren.
Vinet har lagrats i minst två år på slavonska- och franska fat, följt av minst åtta månader på flaska.

92p

Fontanafredda Barolo 2020
Nr 70227 (750 ml) 14%, 229 kr
Piemonte, Italien

Hitta vinet på Systembolaget HÄR

Inspiration:  Italiensk Zucchinipizza med sous-vide kyckling till Fontanafredda Barolo
Till receptet HÄR