Hem Vinvärlden Elegant & charmerande Barolo från G.D. Vajra

Elegant & charmerande Barolo från G.D. Vajra

av Livets Goda

Årgången 2013 då, vad är det som potentiellt sett gör den så speciell? Parametrarna är flera men lika mycket handlar det om att ha spelat korten rätt som producent. En synnerligen blöt vår kanske inte låter så kul men så länge nederbörden inte är fortsatt generös under sommarmånaderna så är det snarare en tillgång med reservoaren. I fallet Barolo innebar sommarmånaderna fint väder i de flesta av de 11 kommunerna och resultatet blev relativt kompakta och stora druvklasar. Värmen blev aldrig extrem, något som annars Piemonte fått sin beskärda del av under millenniets start, och det innebar druvor som mognade långsamt och utan stress. Hösten var snudd på optimal med solrika dagar och svala nätter, ytterst önskvärt då det accentuerar friskheten i druvorna. Den förlängda växtsäsongen resulterade med andra ord i nebbiolo som först skördades en bit in i oktober och den största risken var istället att man som producent skördade försent. De som arbetade aktivt med rankorna och bladbeskärning vid rätt lägen under säsongen fick därför hyggliga förutsättningar för nebbiolodruvor med härlig energi, livlig syra och framförallt, tanniner som för Barolo visat sig oerhört tilltalande redan i ung ålder. 

Familjefirman Vajra använder sig av nebbiolo från tre olika lägen i Barolo till sin Barolo Albe – Coste di Vergne, Fossati och La Volta – samtliga med varierande topografi och från sluttningar i olika väderstreck. Efter jäsning på stora slovenska ekfat så lagras vinet i främst större fat men även en mindre del i barrique under tre år. Vajra kan knappast klassas som en traditionell producent utan snarare så har firman funnit lite av en medelväg, något som deras 2013 Barolo Albe är ett ypperligt exempel på.

2013 Barolo Albe, G.D. Vajra
Att det är nebbiolo i glaset indikeras redan i färgnyansen som är transparent rubinröd och med ett litet tegelstick i kanten. Än mer visar vinet sitt ursprung och årgångens nerv i bouqueten.
Initialt är det något återhållsamt men en kortare tids luftning uppmuntrar vinet som öppnar upp i en närmast expressiv stil där nyanserna pendlar från solmogna nypon, röda körsbär, kryddighet och nougat till blommiga drag av torkade rosor samt en liten ton av undervegetation. Faten skänker förutom den lilla nötigheten även ett djup som får en att associera till fuktig tobak och tjärad träbåt.
I gommen ett dansant vin i den aningen lättare Barolo-skolan, något som passar perfekt med årgångens uttryck. Syran är markerad och pendlar mellan körsbärskärv och apelsinaktig samtidigt som tanninerna är markerade men ovanligt silkiga för nebbiolo. Det finns en druvmognad som tilltalar och balansen i vinet imponerar, mycket tack vare ryggraden av syra och tanninstruktur. Ett elegant, närmast eteriskt vin med täthet, omedelbar charm och skön finessrik längd men som samtidigt också uppvisar utvecklingspotentialen, gissningsvis minst fem-sex år.

Vajra’s 2013 Barolo Albe lär tilltala såväl inbitna nebbiolofantaster som konsumenter i färd med att upptäcka en av vinvärldens mest spännande och unika druvsorter.

Livets Goda-betyget: 91 LGP

2013 Barolo Albe från G.D. Vajra har artikelnummer 2398 och kostar 239 kronor. 

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING