Hem Vinvärlden Barolo Vite Talin från Luciano Sandrone nu i Sverige

Barolo Vite Talin från Luciano Sandrone nu i Sverige

av Christoffer Enquist

Luciano Sandrone tillhör toppskiktet av Barolo-producenter. Nu finns Vite Talin 2013 i Sverige – resultatet av ett projekt som startade 1987.

L Sandrone

Allt började med Cannubi Boschis
Luciano Sandrone producerade sin första skörd av Barolo under eget namn 1978, från vingårdsläget Cannubi Boschis. Från och med årgång 2013 har Luciano valt att namnge detta vin ALESTE – en sammanskrivning av hans barnbarns Alessias och Stefanos förnamn. Årgång 1989 av Cannubi Boschis belönas med 100 poäng av Robert Parker. Alltsedan dess förknippas Luciano Sandrones viner med balans, harmoni, struktur och kraft. År 2019, drygt 40 år senare, lanseras Barolo Vite Talin.

En annorlunda Nebbiolo-planta
År 1987 noterar Luciano vad han tror vara en Nebbiolo-planta som beter sig annorlunda jämfört med andra plantor. Klasarna var smalare och tunnare, druvorna var mindre och med mörkare färg. Luciano testade att vinifiera skörden från den avvikande plantan. Resultatet var så pass lovande att han bestämde sig för att utföra vidare efterforskningar.

Nästa steg – plantera mer
Luciano har en stor tilltro till den speciella druva han funnit. Han sätter ett hundratal plantor i jorden med hjälp av den sällsynta tekniken field grafting, att ympa direkt från ursprungsplantan.

Samarbetade med universitetet i Turin för att bekräfta DNA
För att ta reda på om det verkligen var Nebbiolo det rörde sig om, valde Luciano att samarbeta med universitetet i Turin. Så sent som 2017 kunde man äntligen bekräfta att plantans DNA stämde överens med Nebbiolos – en förutsättning för att i ett senare skede kunna skriva ut Barolo DOCG på flaskan.

Namnet Vite Talin
Ordet “Vite” betyder “vinranka” på latin, och är en hyllning till den unika plantan som gett liv åt vinet. Den andra delen i namnet, “Talin”, var smeknamnet på en vinbonde vid namn “Natale”. Natale eller Talin arrenderade en del av sina ägor till den unge Luciano, och gav honom förtroende att jobba vidare med vad som skulle komma att bli Vite Talin.

Barolo Vite Talin 2013

• Barolo DOCG, 100 % Nebbiolo
• 100 % av druvorna avstjälkas, och druvorna macereras före jäsningen i en anaerob miljö. Endast vildjäst används och jäsning skedde i ekfat på 50 hektoliter. Druvskalen macererade med musten i 20-35 dagar.
• Efter jäsningen flyttades (rackades) vinet för att separera musten från druvskalen. Den malolaktiska jäsningen och efterföljande två års lagring ägde rum på 500 L franska tonneaux varav 50 % var nya. Vinet är så pass strukturerat att en hög andel nya fat användes. Efter två års lagring, flyttades vinet till stora, ovala tunnor av fransk ek för ytterligare ett års vila.
• Vinet buteljerades efter totalt tre års lagring. Innan vinet släpptes på marknaden, lagrades det i 3 år på flaska. Barolo Vite Talin lanseras 6 år efter skörd.
• Barolo Vite Talin importeras till Sverige av Primewine Sweden AB, en del av Solera Beverage Group. Ett fåtal flaskor av vinet finns tillgängligt via privatimport för 3600 kr per styck. Då tillgången är knapp kan de allokera max en flaska per person.

Följande viner från Luciano Sandrone finns tillgängliga via Systembolagets beställningssortiment

Barolo ALESTE 2014, nr 74784
Barolo Le Vigne 2014, nr 78295
Valmaggiore Nebbiolo d’Alba 2017, nr 71001
Barbera d’Alba 2017, nr 70467
Dolcetto d’Alba 2017, nr 70866

RELATERAD LÄSNING