Hem Vinvärlden Baron Philippe de Rothschilds Mouton Cadet till brässerat kycklingbröst med svarta bönor, tomater och lime

Baron Philippe de Rothschilds Mouton Cadet till brässerat kycklingbröst med svarta bönor, tomater och lime

av Livets Goda

2015 Mouton Cadet Reserve Saint-Émilion
Saint-Émilion / Bordeaux / Baron Philippe de Rothschild / Nr 70617 / 159 kr
En prishumant vin från Bordeaux som hanterar sötma och frukt väl och håller en relativt stram linje. Frukten är mörk med svarta vinbär och svarta körsbär där de röda motsvarigheterna också ges lite utrymme. Försiktiga cederinslag påvisar ursprung och lite hintar från stjälkarna ger vinet en taktfull ton av beska. Ett fräscht och elegant vin. Respektabelt vin som levererar efter prisklassen och samtidigt kan ses som det där perfekta lunch– eller middagsvinet ”i all hast”. Ihop med den här kycklingrätten blir det till en härligt pigg och rustik kombination med smygande kryddighet som växer fram i matchningen, samtidigt som vinets fruktighet ger rätt fräschör till rätten. Fruktsötman i vinet lockas även fram i kombinationen, vilket skapar en ytterligare dimension. Rättens örtiga och skogiga karaktär klär vinet väl. Vinet och maten sitter kvar länge i gommen och sätter ett läckert avtryck.

2015 Mouton Cadet Reserve Saint-Émilion
Baron Philippe de Rothschild / Nr 70617 / 159 kr

Vid köp av tre flaskor så levereras vinerna i en exklusiv trälåda.
Pris: 477 kr.

Beställ här >>

Receptet (för 4 personer)
Kyckling och såsen

  • 4 st bröstfiléer av majkyckling
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 12 st körsbärstomater
  • 250 ml kyckling- eller hönsbuljong

Bönor med ankrilette och purjolök

  • 400 g svarta bönor
  • 100 g ankrilette
  • 1 st purjolök, skivad diagonalt

Tillbehör
1 lime
0,5 dl krasse

KYCKLING OCH SÅSEN
Salta och peppra kycklingen. Om du vill kan du snitta skinnet diagonalt eller som kryss. Stek kycklingen med skinnet ner i en klick smör och lite rapsolja, ca 5 min eller tills skinnet har fått en fin gyllene färg och börjar bli knaprigt. Vänd och stek snabbt den andra sidan ca 2 min.
Lyft ur kyckling men låt stekskyn vara kvar i kastrullen. Lägg ner de två olika paprikapulvren, chilli flakes, tomaterna, buljongen och låt koka ihop några minuter. Sänk värmen och lägg sedan ner kycklingen igen med skinnet uppåt och låt småputtra ca 10 minuter. Är du osäker på om kyckling är helt färdig så kan du använda stektermometer.

BÖNOR MED ANKRILETTE OCH PURJOLÖK
Torrosta bönorna och purjolöken i två separata plåtar i ugnen på 225 grader med grillfunktion. Ta ut bönorna efter 10 min och lägg i en stekpanna på medelhög värme och blanda ner ankriletten så att allt blandas ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
Efter ytterligare 5 minuter tar du ut purjolöken som gärna får ha en liten bränd ton.

SERVERING
Börja med att sleva upp den goda buljongen tillsammans med 2-3 tomater på tallriken. Fortsätt med bön- och ankrilettenröran och där efter kycklingen som du skär i skivor eller servera som en hel filé.
Fördela ut lite purjolök och avsluta med att riva lite limeskal över allt och toppa med lite krasse. Lägg en klyfta lime vid sidan om mer önskas.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING