Hem Vinvärlden Bästa amerikanska cabernet sauvignon under tvåhundringen – Substance!

Bästa amerikanska cabernet sauvignon under tvåhundringen – Substance!

av Christoffer Enquist

Det är snart nio år sedan jag mötte honom för första gången – Charles Smith. Då kom vi fram till att vi bägge hängde i Köpenhamn under millenniets sista år. Jag krängandes klassificerad Bordeaux på vininstitutionen Kjäer-Sommerfeldt, han som rock manager. Vem som hade den coolaste titeln låter jag vara osagt men redan då hade Charles ett begynnande vinintresse. Charles lämnade dock Danmark och stack till Washington State för att sälja vin innan han gav sig in på att även producera. Resten är som det så fint heter, historia.

Substance – ett lysande exemplar

Man har aldrig tråkigt i Charles närvaro och han är precis som sina viner – kul! Aldrig slätstruket utan fullpackat med intryck. Men det jag imponeras mest över är hur han lyckas förena något få jänkare annars lyckas med, särskilt hos grannarna söderut i Kalifornien – att kombinera hög kvalitet med ytterst anständig prislapp. Bästa exemplet på det påståendet? Substance!

Kanske den bästa cabben från USA för under 200 kr

Niklas om 2017 Substance CS från Charles Smith

Här bjuds det friskt och generöst av de mörka bären, främst cassis, björnbär och blåbär, men det som Charles & C:o gör mästerligt är att likväl få med en stramhet i vinet som tyglar det maffiga. Som då cederkaraktären, de örtpigga inslagen, stjälkigheten och ett närmast pepprigt drag. Allt blir så balanserat och lagom flörtigt. Detsamma gäller smaken som pendlar åt det fylligare hållet till med massiv mörk frukt men aldrig svulstig sådan. För bakom finns en tät tanninstruktur, skalstrama toner som skänker harmoni till bygget, och trots sin ungdom så är det aldrig tal om ett vin som måste ligga till sig. Ett stänk krutrök och en känsla av persika skänker extra spänning till den kryddiga smaken där faten är skickligt inarbetade.

Intrycket: 92 LGP

Ett vin man dricker med glädje, ett vin som snackar med alla men som ändå har djup. Tur Charles lade rockmanager-karriären på vänt…

Substance finns i ett antal butiker och till resten beställer du vinet utan extra kostnad. En flaska (750 ml, 14,5%) kostar 179 kronor och artikelnumret är 74083 >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING