Hem Vinvärlden Bästa upplagan av vinet någonsin? Barbera d’Alba Superiore från G.D. Vajra

Bästa upplagan av vinet någonsin? Barbera d’Alba Superiore från G.D. Vajra

av Livets Goda

”Det här är en riktigt bra och… emotionell Barbera!”


Vajra tar steget upp med årgång 2016 av deras 2016 Barbera d’Alba Superiore….

Livets Godas Chefredaktör Anders Enquist om 2016 Barbera d’Alba Superiore
Bästa upplagan av vinet någonsin? Ja, så är det bestämmer vi, för det här stämmer väldigt bra i årgången. Med sig i bagaget har det 2015s fruktrikedom men här med en rödare sträng i sig och ett annat mineraliskt driv i frukten som ger vinet en klarare skärpa utan att tappa sin tillgängliga charm som viner av denna druva normalt har. Visst har vi en mörk botten med körsbär som huvudrollsinnehavare men det finns en ren lyster i detta. Här finns heller inget stackato i melodin utan det vilar ett skönt, melankoliskt flow och samtidigt med den rätta strukturella skärpan.

”…både kraft och förföriskt fruktdrivet flörtande…”

Kryddan sitter också där den ska, sötman andas bitterljuv finstämdhet och de örtvegetala insticken av viol, lakrits och den fint parfymerade blommigheten sviker inte. Vinets olika egenskaper flyter fint in i varandra i ett jämbördigt spel, vi pratar om balans och sans helt enkelt.    

Vajra har i årgången skapat en Barbera med både kraft och förföriskt fruktdrivet flörtande som inte för en sekund tappar förnuftet någonstans på vägen. Det är ett ytterst seriöst och målinriktat vin som konstant trycker på det rätta känsloknapparna i oss. Vi älskar moll i melodin och det får vi i mängd här. Vi blir emotionella. Gränsen mellan charm och planlös är smal beträffande vin överlag och när det kommer till denna typ av viner, druva och prisklass så är det inte helt sällan vi stöter på saker som ”ramlar” över just denna gräns. Men Vajra kan sin sak och just i detta vin visar firman varför de är ett mycket bra vinhus med stora kvaliteter i sina vingårdar liksom källare.       

Det här är en riktigt bra och… emotionell Barbera!

92 poäng

2016 Barbera d’Alba Superiore
Nr 2307 (750 ml) 15%, 199 kr
Piemonte, Italien

Vinet kan du beställa till din föredragna Systembolagsbutik utan extra kostnad här >>

RELATERAD LÄSNING