BBC-stjärnan Rachel Khoo med ny kokbok om det svenska köket

Livets Goda 10 Jan, 2019
Mat och Restaurang Den senaste internationella matdrottningen Rachel Khoo turnerar världen runt med boken Mitt lilla svenska kök - en matresa genom det svenska matåret. Hon tolkar och förnyar husmansklassiker med ett ständigt fokus på svenska råvaror och svensk kultur.

Englands största foodie tar oss med kokboken Mitt lilla svenska kök till vårens första picknick på skärgårdsöns klippor genom höstens mysiga middagar till snöklädda vintermåltider. Mattraditioner med en tvist. Enkelheten är det som Rachel Khoo älskar högst med den svenska traditionella matkulturen. Inga krångliga exotiska kryddor utan det som göms i skafferiet hos de allra flesta av oss.

— Jag har inte för avsikt att skriva en utförlig guide till det svenska köket, det finns många böcker som fyller den funktionen med bravur. Jag ville sammanställa recept som har en personlig koppling till mitt liv i Sverige. Boken är min hyllning till årstidsväxlingarna. De är intensiva och korta, utom vintern, och ofta är det inte fyra skarpt avgränsade perioder utan ett nyckfullt pendlande mellan flera årstider. Det gör det ännu viktigare att ta vara på vartenda ögonblick och hylla det, säger Rachel Khoo.

Rachel Khoo slog igenom 2012 då hon gav ut boken Little Paris Kitchen som blev en internationell bästsäljare. Sedan dess har hon rest jorden runt med sina kokböcker och gjort egna TV-serier på bland annat BBC samt varit jurymedlem i diverse internationella matlagningsprogram.

Kärleken har fört henne till Sverige och kokboken är hennes hyllning till det nya hemlandet. Hennes lilla svenska kök innehåller mer än bara köttbullar, fika och kanelbullar. Under 2019 kommer också Mitt lilla svenska kök att översättas till japanska och i höst producerar BBC en tv-serie baserat på boken.

Om det inte vattnas i munnen på dig vid tanken på köttbullar finns det många andra recept här i boken som passar alla årstider, sinnesstämningar och smakriktningar. Det svenska köket handlar först och främst om att man kan laga mat med få ingredienser, samtidigt som man äter välbalanserad, enkel kost som fungerar året om. Trots att många av recepten har hundra år på nacken känns det som ett verkligt modernt kök.”
— ur boken

Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? Följ oss gärna på @livetsgoda_magazine


Box Destilleris nyemission rejält övertecknad med 17%

Whisky och Bourbon Den företrädesemission som whiskyproducenten Box Destilleri presenterade för marknaden i…
18 Jun, 2019

Rosévin på burk - nu i Sverige

Vin Nu lanserar amerikanska vinproducenten Barefoot rosévin på burk i Sverige.
18 Jun, 2019

Mackmyra i exklusivt samarbete med Varalövs Tunnfabrik

Whisky och Bourbon Whiskytillverkaren Mackmyra har inlett ett nära samarbete med Varalövs Tunnfabrik…
18 Jun, 2019

Rosétrucken är tillbaka

Vin Efter en liten smygpremiär under Elitloppet på Solvalla och en…
18 Jun, 2019

Pontus Frithiof stärker koncernen med konceptutvecklaren Marcus Ekman

Mat och Restaurang Pontus Group, med krögaren och entreprenören Pontus Frithiof i spetsen,…
18 Jun, 2019

Alain Graillot Crozes-Hermitage - åter i beställningssortimentet

Vin Nu finns årgång 2015 av Alain Graillot La Guiraude på…
17 Jun, 2019

Premiär för Högberga Rosé 2017

Vin Vinmakarna från Högberga Vinfabrik presenterar nu Högbergas Rosé 2017.
17 Jun, 2019

Dolcetto från Ceretto släpps i Små Partier

Vin Den 5 juli släpps ekologiska Dolcetto d’Alba DOC, Rossana 2017…
17 Jun, 2019

BUBS Godis bygger ny fabrik igen – fördubblar produktionskapaciteten

Övrigt BUBS Godis fortsätter att satsa och bygger ytterligare en godisfabrik…
17 Jun, 2019

Global grillskola - Kimchi

Mat och Restaurang Ta grillningen till nästa nivå! Att experimentera med nya smaker…
17 Jun, 2019

Mathias Dahlgren lanserar cateringkoncept

Mat och Restaurang Mathias Dahlgren konceptualiserar sin cateringverksamhet och därmed uppdateras erbjudandet och…
17 Jun, 2019

Nordic Snus lanserar ny midsommardosa

Övrigt Midsommar handlar om detaljer. Vädret, sillen, potatisen, midsommarstången och musiken.…
17 Jun, 2019

Sake Yuzu Ile Four finns nu Systembolaget

Whisky och Bourbon Premium Yuzu är en japansk citrusfrukt som smakar som en blandning…
17 Jun, 2019

Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019
Artikelarkivet