BBC-stjärnan Rachel Khoo med ny kokbok om det svenska köket

Livets Goda 10 Jan, 2019
Mat och Restaurang Den senaste internationella matdrottningen Rachel Khoo turnerar världen runt med boken Mitt lilla svenska kök - en matresa genom det svenska matåret. Hon tolkar och förnyar husmansklassiker med ett ständigt fokus på svenska råvaror och svensk kultur.

Englands största foodie tar oss med kokboken Mitt lilla svenska kök till vårens första picknick på skärgårdsöns klippor genom höstens mysiga middagar till snöklädda vintermåltider. Mattraditioner med en tvist. Enkelheten är det som Rachel Khoo älskar högst med den svenska traditionella matkulturen. Inga krångliga exotiska kryddor utan det som göms i skafferiet hos de allra flesta av oss.

— Jag har inte för avsikt att skriva en utförlig guide till det svenska köket, det finns många böcker som fyller den funktionen med bravur. Jag ville sammanställa recept som har en personlig koppling till mitt liv i Sverige. Boken är min hyllning till årstidsväxlingarna. De är intensiva och korta, utom vintern, och ofta är det inte fyra skarpt avgränsade perioder utan ett nyckfullt pendlande mellan flera årstider. Det gör det ännu viktigare att ta vara på vartenda ögonblick och hylla det, säger Rachel Khoo.

Rachel Khoo slog igenom 2012 då hon gav ut boken Little Paris Kitchen som blev en internationell bästsäljare. Sedan dess har hon rest jorden runt med sina kokböcker och gjort egna TV-serier på bland annat BBC samt varit jurymedlem i diverse internationella matlagningsprogram.

Kärleken har fört henne till Sverige och kokboken är hennes hyllning till det nya hemlandet. Hennes lilla svenska kök innehåller mer än bara köttbullar, fika och kanelbullar. Under 2019 kommer också Mitt lilla svenska kök att översättas till japanska och i höst producerar BBC en tv-serie baserat på boken.

Om det inte vattnas i munnen på dig vid tanken på köttbullar finns det många andra recept här i boken som passar alla årstider, sinnesstämningar och smakriktningar. Det svenska köket handlar först och främst om att man kan laga mat med få ingredienser, samtidigt som man äter välbalanserad, enkel kost som fungerar året om. Trots att många av recepten har hundra år på nacken känns det som ett verkligt modernt kök.”
— ur boken

Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? Följ oss gärna på @livetsgoda_magazine


Nyheter från High Coast Whisky - Origins är påväg

Whisky och Bourbon Just nu är High Coasts nya whiskyserie Origins på väg…
22 Mar, 2019

Fyra godheter från Charles Smith lanseras på Systembolaget idag

Vin Premium Den 22:a mars lanseras inte mindre än fyra viner, dedikerade…
22 Mar, 2019

Nu lanseras ekologisk mat för hundar och katter

Övrigt Den ekologiska mat-trenden når nu också djurmat när det italienska…
22 Mar, 2019

Piccini Memoro med ny kostym

Vin Det italienska rödvinet Piccini Memoro som svenskarna lärt känna under…
22 Mar, 2019

Domaines Paul Mas är bästa franska producenten i Mundus Vini 2019

Vin I vintävlingen Mundus Vini 2019 står vinproducenten Domaines Paul Mas…
21 Mar, 2019

OO Brewing till En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Whisky och Bourbon Svenska Dryckesmässor är glada över att ha med sig ett…
21 Mar, 2019

Nyheter från Springbank i april på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den fjärde och femte april lanseras en exklusiv samling buteljer…
21 Mar, 2019

Plantation återlanserar Experience Pack

Whisky och Bourbon Efter hög efterfrågan återlanserar nu topproducenten Plantation Rum sin förpackning…
21 Mar, 2019

Årets Kock lanserar Årets Kockelev och Årets Kockelever

Mat och Restaurang Årets Kock lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i…
21 Mar, 2019

Njutningstips till fredagskvällen

Övrigt När arbetsveckan nått sitt slut finns det få saker lika…
20 Mar, 2019

Nytt besöksrekord för Malmö öl- och whiskyfestival – 13 567 besökare drack 20 000 liter öl i helgen

Whisky och Bourbon I helgen arrangerades Malmö öl- och whiskyfestival för sjunde gången.…
20 Mar, 2019

Vårens första mat- och dryckesmässa Malt, Mat & Destillat

Mat och Restaurang Malt, Mat & Destillat är den urbana mötesplatsen för alla…
20 Mar, 2019

Premiär för Kiviks Musteris skånska ciderprovningar på Solnäs Gård

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri vill lyfta skånsk cider genom att arrangera ciderprovningar…
20 Mar, 2019

Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 i lager hos Winefinder

Vin Bodega Aleanna El Enemigo Malbec 2013 har hedrats med hela…
19 Mar, 2019

Kiviks Musteri skippar sugrören i sin senaste satsning

Övrigt Kiviks Musteri lanserar nu en ny apelsinjuice och sin klassiska…
19 Mar, 2019

Kilchoman STR Csk Matured kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det…
16 Mar, 2019

The Kraken Black Spiced Rum

Whisky och Bourbon Myten om havsmonstret The Kraken ligger till grund för romvarumärket…
18 Mar, 2019

Svenska Kocklandslagets VM-vinnarmeny lanseras på Viking Cinderella

Mat och Restaurang I november 2018 vann Svenska Kocklandslaget VM i Luxemburg med…
18 Mar, 2019

No thyme to waste

Mat och Restaurang Spruckna tomater, lökskal, utgången mjölk och äpplen med fläckar på.…
18 Mar, 2019

Akebono expanderar och nyrekryterar Dan Jay-Olsson

Whisky och Bourbon Nu får Akebono, Sveriges ledande sakeimportör i ledning av Åke…
18 Mar, 2019
Artikelarkivet