BBC-stjärnan Rachel Khoo med ny kokbok om det svenska köket

Livets Goda 10 Jan, 2019
Mat och Restaurang Den senaste internationella matdrottningen Rachel Khoo turnerar världen runt med boken Mitt lilla svenska kök - en matresa genom det svenska matåret. Hon tolkar och förnyar husmansklassiker med ett ständigt fokus på svenska råvaror och svensk kultur.

Englands största foodie tar oss med kokboken Mitt lilla svenska kök till vårens första picknick på skärgårdsöns klippor genom höstens mysiga middagar till snöklädda vintermåltider. Mattraditioner med en tvist. Enkelheten är det som Rachel Khoo älskar högst med den svenska traditionella matkulturen. Inga krångliga exotiska kryddor utan det som göms i skafferiet hos de allra flesta av oss.

— Jag har inte för avsikt att skriva en utförlig guide till det svenska köket, det finns många böcker som fyller den funktionen med bravur. Jag ville sammanställa recept som har en personlig koppling till mitt liv i Sverige. Boken är min hyllning till årstidsväxlingarna. De är intensiva och korta, utom vintern, och ofta är det inte fyra skarpt avgränsade perioder utan ett nyckfullt pendlande mellan flera årstider. Det gör det ännu viktigare att ta vara på vartenda ögonblick och hylla det, säger Rachel Khoo.

Rachel Khoo slog igenom 2012 då hon gav ut boken Little Paris Kitchen som blev en internationell bästsäljare. Sedan dess har hon rest jorden runt med sina kokböcker och gjort egna TV-serier på bland annat BBC samt varit jurymedlem i diverse internationella matlagningsprogram.

Kärleken har fört henne till Sverige och kokboken är hennes hyllning till det nya hemlandet. Hennes lilla svenska kök innehåller mer än bara köttbullar, fika och kanelbullar. Under 2019 kommer också Mitt lilla svenska kök att översättas till japanska och i höst producerar BBC en tv-serie baserat på boken.

Om det inte vattnas i munnen på dig vid tanken på köttbullar finns det många andra recept här i boken som passar alla årstider, sinnesstämningar och smakriktningar. Det svenska köket handlar först och främst om att man kan laga mat med få ingredienser, samtidigt som man äter välbalanserad, enkel kost som fungerar året om. Trots att många av recepten har hundra år på nacken känns det som ett verkligt modernt kök.”
— ur boken

Du vet väl att Livets Goda och Whisky & Bourbon finns på Instagram? Följ oss gärna på @livetsgoda_magazine


Möt Christian Due-Boje - Hockeyhjärtat med säljfokus

Övrigt Han är inne på sin 31:e säsong för Djurgårdens IF,…
23 Jan, 2019

Rhône & Loire - Ny Naturvinslåda i Winefinders butik

Vin - Rhône och Loire är temat i vår nya Naturvinslåda…
23 Jan, 2019

McDonald’s lanserar burgare med Hot Sriracha

Mat och Restaurang Från och med idag serverar McDonald’s en nyhet för alla…
23 Jan, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Studenter skapar app för sensorik

Mat och Restaurang Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram…
23 Jan, 2019

Kronfågels Minutfamilj växer – med Minutstrimlor av lårfilé

Mat och Restaurang Kronfågel Minutfilé, en utbankad kycklingfilé, har blivit en stor succé.…
23 Jan, 2019

Restaurangkedjan Harrys skänker 272 000 kr för att hjälpa till att förebygga sexuellt våld mot barn

Övrigt Under perioden 23 november till 31 december 2018 gick 20…
23 Jan, 2019

Margarin överlägsen vinnare av Årets matbluff

Mat och Restaurang Lättas palmoljebluff fick över hälften av rösterna, som dessutom var…
23 Jan, 2019

Just Brunch lanseras på The Strand

Mat och Restaurang På Blasieholmen i Stockholm finner man det mytomspunna hotellet Radisson…
22 Jan, 2019

Teeling Whiskey lanserar unik 12-årig Amarone Cask på Systembolaget den 28:e februari

Whisky och Bourbon Dublinbaserade craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade…
22 Jan, 2019

HammerFall lanserar vodka

Whisky och Bourbon Om du ska göra någonting – gör det ordentligt. Det…
22 Jan, 2019

Surdegsfavorit från Leksands Knäckebröd i ny form

Mat och Restaurang En ny trekant från Leksands knäckebröd tar plats i brödhyllan…
22 Jan, 2019

SMAD bjuder in till provning 199 - PNA med Folke Andersson

Whisky och Bourbon Våren 1998 så lanserades den första whiskyn i en serie…
22 Jan, 2019

Nu släpps en Tommasi-klassiker från Valpolicella

Vin Familjen Tommasi har varit sin hemtrakt trogen i snart 120…
22 Jan, 2019

Nyheter från Nespresso: Limited Edition Café Istanbul & Caffè Venezia

Mat och Restaurang Nespresso lanserar nu två limiterade kaffesorter, Café Istanbul och Caffè…
22 Jan, 2019

Ny studie: Endast var tredje svensk äter rekommenderad mängd sjömat

Mat och Restaurang En ny studie från Norges Sjömatråd visar att vår konsumtion…
22 Jan, 2019

Nu beskär Kiviks Musteri 105000 äppelträd för hand

Whisky och Bourbon På Kiviks Musteri har man nu inlett beskärningen av sina…
22 Jan, 2019

Skånska mat- och dryckesevenemang ska nå internationell världsklass

Mat och Restaurang Tourism in Skåne bjuder nu in till The Gastrolution of…
21 Jan, 2019

Tågsemestermöte leder till nyrekrytering av hållbarhetskonsult till U&We

Vin Lagom till att vi går in i det nya året…
21 Jan, 2019

Nyhet från OLW - Chili Bea

Mat och Restaurang I drygt 60 år har svenskarna haft en kärlekshistoria med…
21 Jan, 2019
Artikelarkivet