Hem Vinvärlden Beaujolais i absoluta toppnivå i dagens SB-lansering

Beaujolais i absoluta toppnivå i dagens SB-lansering

av Anders Enquist

Fabien Duperray har en brinnande passion för sitt Beaujolais. Innan han själv började göra eget vin, första årgången var 2007, hade han en lång bakgrund som distributör av flera av Bourgognes absolut största vinnamn. När han blev erbjuden en mindre parcell i Fleurie, i Les Moriers-vingården så var det ett bra läge att ta steget och förverkliga sin innersta dröm; att göra egna viner.

Foto: Livets Goda

Idag äger Fabien Duperray i sin egendom Domaine Jules Desjourneys 16 hektar vingårdar med stockar i åldern 50 till 140 år. Alla vingårdar sköts ekologiskt och biodynamiskt och Fabien är en förespråkare för lång lagring och vissa av viner får över 36 månader i cement, tankar och fat och innan buteljering.

2010 Fleurie Chappelles des Bois

Domaine Jules Desjourneys / Beaujolais / Frankrike / Nr 93346 / 649 kr / 95+p
Gamay-druvorna skördas från två lägen med över 100-åriga vingårdar och det här är Beaujolais på en extremt hög nivå. Frukten ät tät, och mörkt blåröd i nyansen med stram syra och intensitet med fina andningshål. Mörka, mogna körsbär, blåbär och vinbär med blommor i de vegetala vindarna liksom en strimma nöt. Det finns oerhört mycket liv kvar i detta vin, samtidigt råder det närapå ett stoiskt lugn i det vita mineraliskt silkiga drivet. Vinet är en stolthet för regionen, och för druvan gamay.
Upplagan på Systembolaget är endast 24 buteljer. Jag ville bara göra er medvetna om det faktumet…

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING