Hem Vinvärlden Beaujolais Royal – grattis på 60-årsdagen!

Beaujolais Royal – grattis på 60-årsdagen!

av Christoffer Enquist

Beaujolais Royal – ett vin som sannerligen är värdigt titeln trotjänare med tanke på att det nästan hängt med på Systembolagets hyllor sedan Brattsystemets upphörande. Och kanske motbokens avskaffande blev en del av nämnda vins identitet där den lättsamma stilen snabbt fick sina fans hela vägen upp i kungahuset. Något som resulterade i att Jean Dufouleur i Nuits-Saint-Georges 1969 gav vinet tillägget Royal. Häng med på vår historiska och nutida resa i två delar där vi provar vinet som i år firar såväl 50 som 60 år i Sverige!

Beaujolais Royal – en klassiker på Systembolaget

Första gången som vinet lanserades i Sverige var 1959 men då utan tillägget Royal. 60 år sedan i år alltså. Redan från starten så saknade vinet årgångsangivelse på etiketten och det hade sin förklaring då monsieur Dufouleur hade föreslagit ett vin till Systembolaget, ett som byggde på att blanda flera olika årgångar och därigenom skapa en stil som kunde köpas året om. Än idag är det samma princip som gäller och Beaujolais Royal är väl på sätt och vis som storhusens instegschampagner, viner som ska smaka mer eller mindre identiskt varje gång man öppnar en flaska.

Beaujolais Royal, denna ”kvarters-pizza-krog/kina-restaurang” klassiker har funnits under hela min systembolagsmyndiga del av livet och har kanske avskräckt mer än det lockat. Och lidit av måhända oförtjänta fördomar för när mannen bakom dagens Royal, Francois-Xavier Dufouleur, besöker Livets Godas redaktion och vi provar genom firmans många viner, däribland olika tappningar och blends av Beaujolais Royal, ja då får jag nog ändå justera den förutfattade meningen.

Beaujolais Royal har nämligen egenskaper som gör att det hanterar en hel del smakrik husmanskost. Ja, vi har till och med lagat indiskt välkryddat till vinet med stor framgång och särskilt när vinet kylts och man unnar sig lite större klunkar så fattar man varför Royal har fortsatt vara poppis i så många decennier – det är ett vin med den goda egenskapen att lyfta maträtter, att samspela och ändå bidra själv.

Helflaskan som den ser ut idag

Niklas om klassikern Beaujolais Royal från Dufouleur Frères
I glaset en helt transparent rubinröd färg som kanske inte ser mycket ut för världen men nu sitter inte doft och smak i färgpigmentet. Doften bjuder på viss mognad i bärdominansen och associationerna går från hallon, vinbär och körsbär till ett stänk jordgubbar. En del örtiga toner också. Smaken är mjuk och balanserad och den mörkfruktiga söta bärnyansen är lätt att ta till sig. Här kommer också lite cedertoner, blodapelsin samt färsk örtbukett. Fjäderlätt ja, helt torrt likaså, men ändå inte utan substans, följsam syra och en strimma av tanniner. Dessutom med en viss längd i det charmigt bäriga avslutet.

Beaujolais Royal är utan tvekan en trivsam vardagspärla för sina 89 kronor och i tider när det hittas på viner där ursprung kan vara svårt att identifiera, samtidigt som sötman tilltagit i de röda, så står det här likt en tidlös Beaujolais-klassiker och visar upp en överraskande fin dagsform. Något som säkerligen hänger samman med att Dufouleur Frères börjat rusta upp rejält på senare år.

Så, sträck på ryggen Beaujolais Royal och fira din 50 och 60-åriga födelsedag!

Vinet finns på Systembolaget som hel- och halvflaska >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING