Hem Mat & Restaurang Beaujolais Royal i härligt hett möte med Kerala King Prawns!

Beaujolais Royal i härligt hett möte med Kerala King Prawns!

av Christoffer Enquist

Man kan inget annat än imponeras av Beaujolais Royals förmåga att passa till så många olika kök. Visst, att det funkar till husman, charken, pizzan och dylikt är numer väl beprövat men när det visar sig vara en klockren hit även till våra Kerala King Prawns, ja då är det bara att applådera. Dags för andra delen i Royal-resan. Första hittar du HÄR >>>

Indiens sydvästra hörn har en essentiell ingrediens i sin matlagning, kokosnöt. Namnet Kerala betyder också kokosnötens land och förutom denna så har man under sekler haft en intensiv kryddhandel med andra länder vilket förklarar rikedomen i matlagningen. Jag har här tillagat en klassisk rätt där kokosnöten möter kryddorna och läckerheterna från havet. Och till det då, det svalkande Beaujolais Royal. Receptet nedan är anpassat som en förrätt men det är precis lika läckert att ha som huvudmåltid

King prawns och Beaujolais Royal

Det här behöver du till 4 personer
Ingredienser
400 gram rå scampi
2 torkade röda chili
1 rödlök
Färsk ingefära, 3 cm
Torkade curryblad
½ tsk fänkålsfrön
½ tsk curry
1 tsk färskmald svartpeppar
1 tsk bruna senapsfrön
½ tsk gurkmeja
2 dl kokosnötsmjölk
Färsk koriander
Basmatiris
Olja

Så här gör du
Tina scampin i god tid. De bästa du hittar är ofta de styckfrysta så du får lite större räkor. Dela chilin grovt, hacka rödlöken och ingefäran och stavmixa allt till en slät smet med en matsked vatten.

Hetta upp olja i stekpannan och när den är varm så lägger du i senapsfröna. Efter några sekunder, när dessa börjar poppa så adderar du curry, fänkålsfröna som du mortlat, currybladen och svartpeppar. Hittar du inte curryblad så ersätt med en näve färsk koriander. Fräs kort stund innan din stavmixade smet rörs ner. Låt fräsa några minuter och häll på lite vatten om det behövs. Räkorna åker i och sedan även kokosmjölken. Låt puttra samman och rör om ofta så att såsen reduceras in.

Servera med basmati och färsk koriander.

Vinet till maten
Beaujolais Royal (Art. Nr 5408, 89 kr, 750 ml) beskrevs i första delen och här lägger vi fokus på hur det agerar tillsammans med rätten. Och jo, ännu en gång så står Beaujolais Royal stor och stark i mötet med ”tuffa” smakkombinationer. I fallet här så tar den följsamt emot all krydda och det hela blir fräscht, aromatiskt, kryddigt och rikt med hela Orienten i smaknoterna. Vinet ges ett hölje med större tanniner och ett torrt läckert avslut med svalkande känsla och generös fruktighet. Imponerande och inte minst fantastiskt gott. Tänk på att dricka det svalt för bästa kombination, neråt 12 C, vilket betyder en timme i kylskåpet minst innan servering.

Vinet finner man på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING