Hem Vinvärlden Beauroy – somrigt charmant Chablis Premier Cru från kvalitativa vinfirman Jean-Marc Brocard

Beauroy – somrigt charmant Chablis Premier Cru från kvalitativa vinfirman Jean-Marc Brocard

av Livets Goda

Med sin syd-sydvästvända positionering är Premier Cru-läget Beauroy bland de allra första att nå mognad, något som blev än tidigare den varma men regnfattiga 2020-årgången. Likväl har vi en klassisk Chablis från en av regionens mest pålitliga och kvalitativa namn – vinfirman Jean-Marc Brocard. I våra glas, 2020 Chablis Premier Cru Beauroy.

Chablis är tidlöst och fungerar precis lika bra året om. Fast under sommaren har ändå vinerna något speciellt och det blir man påmind om i 2020-årgången av Beauroy. Detta tidigt mognande läge på Kimmeridgien är här mer sandutblandat vilket ger oss ett mer aromatiskt uttryck och det är kanske precis det som gör Beauroy så just somrig och extra tilltalande just nu.

Vinfirma Jean-Marc Brocard är välkänd i Sverige med ett digert urval Chablis samt Bourgogne. Idag är det Jean-Marcs son Julien som sköter vingårdsdriften och han har bland annat lagt stort fokus på det biodynamiska och ekologiska. Faktum är att Brocard idag är en av de största ekologiska aktörerna i den klassiska vinappellationen.

Beauroy

Livets Goda om Chablis Premier Cru Beauroy 2020 från Jean-Marc Brocard

Det är en uttrycksfull och blomaromatisk Beauroy vi har i glaset, ett vin som har startat att uppvisa blott en antydan till nästa fas men som ännu befinner sig i det stenfruktigt drivna med citrus, örter och honungssmekt persika i spetsen samtidigt som vi får nyanser av modellera och en hint av rök. I gommen ett vin med läckert stenfruktigt anslag i stramt hållen stil men ändå med generöst anslag, citruszestiga toner och bra skärpa i den markerade syran. Fin intensitet och täthet lyfter fram vaxiga toner och modelleran från doften kikar återigen fram. Långt, fästande avslut i klingande ren stil. En snygg och tilltalande premier cru som dricks med stort välbehag redan nu men som tack vare skruvkapsylsförslutningen lär behålla sin edge ett bra tag.

92 p

Beauroy finns i närmare 100 Systembolagsbutiker och beställs till övriga utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 13%) har artikelnummer 7125 och kostar 289 kronor. Drick vinet till sommarens abborre i gräddig sås.

Till Brocards Chablis Premier Cru Beauroy på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING