Hem Whisky & Bourbon Umeås hantverksbryggeri Beer Studio lanserar Sveriges (och kanske världens) dyraste läsk

Umeås hantverksbryggeri Beer Studio lanserar Sveriges (och kanske världens) dyraste läsk

av Livets Goda

Åkerbär Soda är gjort på handplockade åkerbär från norra Sverige. Bären är så pass svåra att finna i stora volymer, varpå bryggeriet endast kunde komma över bär för att kunna fylla 1800 champagne-stils flaskor.

Flaskorna, vilka fylls för hand, och som har en klassisk-modern etikett gjord av konstnären Marc Strömberg, säljs för mellan 150-200 kr st, vilket gör läsken till Sveriges dyraste, och kanske till och med världens mest kostsamma läsk.

Beer Studio, som ligger bakom de smakrika, alkoholfria, läsken Pop Art Craft Soda, har återigen tagit naturen och smakerna från Norrland som inspiration. Sedan tidigare har man smaker som lingon, hjortron och blåbär – typiska för norra Sverige.

– Det här är med största säkerhet den dyraste läsken som någonsin sålts i Sverige, men vi ber inte om ursäkt för det, berätta Beer Studios VD Oscar Brändström. Vi har bara använt de finaste ingredienserna och att få tag på så mycket åkerbär på en och samma gång är så pass ovanligt att vi troligtvis aldrig kommer kunna göra det igen.

– Åkerbär kostar mer än 4 gånger så mycket som hjortronen vi hade i vår hjortrongranat läsk (och de är inte billiga de heller). Vi har också kallpressat för att få ut maximalt med smak och arom från bären. Det är en stor finansiell risk för oss, men vi tror att det kommer vara värt det, fortsätter Oscar.

– Vi närmade oss läsken från samma perspektiv som man gör ett fint vin. Vi vill utmana folks uppfattning om vad en läsk är, hur den är och vi ville också ta den här läsken dit där läsk normalt inte finns – dvs till borden på bättre restauranger, samt att den ska bli åtråvärd och öppnad vid speciella tillfällen som födelsedagar, bröllop och vid studenten, avslutar Oscar.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING