Belagd vs rostfri stekpanna

Livets Goda 15 Apr, 2019
Mat och Restaurang Säg hejdå till överstekt torsk, torr kyckling och stabbig äggröra! Här delar Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och Kockarnas Kamp 2018, med sig av sina bästa tips för att lyckas med stekningen.

Torsk: När du ska tillaga torsk, välj fisk med skinnet kvar. Det gör att filén håller ihop bättre och det ger fisken en god krispig stekyta. Stek fisken i en skvätt olja med skinnet nedåt i en belagd panna. När skinnet fått en bra stekyta, tillsätt smör, vänd fisken och ställ in pannan i ugnen. Vid 42 grader har den ett perfekt litet tuggmotstånd och en kärna som skiftar i pärlemor.

Se Thomas steka torsk här

Kyckling: Välj en filé med skinn. Här sitter mycket av smaken! Torka av kycklingen och lägg den med skinnet nedåt i en medelvarm stekpanna. Bryn i olja och tillsätt sedan vitlök, rosmarin och smör som öses över kycklingen. Laga klart i ugnen till en innertemperatur på ungefär 63 grader. Ta ut kycklingen och låt vila i minst 10 minuter. Då stannar saften i köttet och filén blir saftigare.

Se Thomas steka kyckling här

Ägg: Äggröra, omelett, eller stekt ägg – oavsett variant så är konsistensen nyckeln till att lyckas. För att äggröran och omeletten ska bli så där härligt krämiga ska äggen tillagas långsamt på medelvärme i en belagd panna. När det gäller stekt ägg kan du steka i en obelagd eller rostfri panna. Om du vill att ägget ska bli riktigt krispigt ska du steka på hög temperatur och då är en rostfri stekpanna att föredra.

Se Thomas steka ägg här

BELAGD

En belagd stekpanna är mångas favorit i köket. Beläggningen gör att pannan är lätt att steka i, inget bränns fast och den är lätt att rengöra. Välj en belagd stekpanna när du ska steka råvaror som ska tillagas varsamt, är vätskebaserade eller när du vill ha en fettsnål tillagningsmetod. Scanpans beläggning heter Stratanium och är helt fri från de skadliga och miljöfarliga ämnena PFOA och PFOS.

Lämplig för:
• Fisk
• Skaldjur
• Grönsaker
• Äggröra & Omelett
• Såsbaserade rätter, exempelvis köttfärssås

ROSTFRI

En rostfri stekpanna är en slitvarg i köket och med rätt skötsel kan den hålla en livstid. Välj en obelagd stekpanna när du vill hetta upp stekpannan snabbt eller när du behöver tillaga rätter på hög värme. Scanpans obelagda stekpannor ger en perfekt stekyta. För extra bekvämlighet tål de även att rengöras i diskmaskin.

Lämplig för: 
• Kött
• Fågel
• Stekt ägg
• Rätter som kräver mycket matfett
• Karamelliserad lök

Mer information, tips och trix finner ni på Sundqvists Blogg här >>


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet