Hem Vinvärlden Belgiska Stassens Cidre Cuvée Rosé – årets bästa cider!

Belgiska Stassens Cidre Cuvée Rosé – årets bästa cider!

av Livets Goda

Stassen-familjen har varit ciderproducenter sedan 1800-talet och återfinns i Aubel- och Liègedalen i de östra delarna av Belgien. Cidertillverkningen har gått i arv inom familjen och nu är det fjärde generation med Jean-Pierre Stassen vid rodret.

Stassens cider har en närmast vinös karaktär och det förklaras dels av att man arbetar med en jäststam från Champagne men också att de olika buteljeringarna ofta ligger över sju procent vilket gör ciderna till perfekta matspelare. Den roséversion som nu funnits på marknaden ett fåtal år, efter mer än tusen försök till korsningar av äppelsorter, har nu landat i Sverige och Livets Goda fick sig ett smakprov av cidern gjord på äpplet med rött kött och som kompletterats med ett stänk tranbär.

Livets Goda om Stassens Cuvée Rosé (nr 82091, 750 ml, 59;90 kr)

Superseriös belgisk cider på ett äpple med rödaktigt kött. Här blir vi lyriska och noterar syrliga äpplen, halmiga inslag, lätt oxidativa toner i doften och en halvtorr, klingande ren smakbild med de finaste saftiga äpplena och ett långt avslut. Stiligt och karaktärsfullt.

Det är en lysande cider som definitivt visar att Normandie inte är långt borta och att denna del av Europa kan det där med cider. Förutom renheten så faller vi för den vinösa strukturen och att det är en cider som lär samspela strålande med mat, gärna kryddig sådan. 93/100 LGP

Cidern hittar du i Systembolagets beställningssortiment och du beställer den enkelt till din föredragna butik.

Länk >>> HÄR.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING