Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Bella Porcile skapar varma drinkar på Gammel Dansk med smaker från skogen

Bella Porcile skapar varma drinkar på Gammel Dansk med smaker från skogen

av Livets Goda

Inför höstens och vinterns utomhusaktiviteter har Gammel Dansk tagit fram två nya värmande drinkar tillsammans med drinkkreatören Bella Porcile. Drinkarna som baseras på te och varm choklad smaksätts med örter och bär från de svenska skogarna.

Bella Porcile är frilansande bartender och drinkkreatör som hämtar sina råvaror från den svenska skogen. Tillsammans med Gammel Dansk har hon nu skapat två vinterdrinkar som är lätta att förbereda i en termos eller värma över en öppen eld. Drinken Den varme & skogen består av hett te som kryddas med stjärnanis, ingefära och rönnbär för att ge en ny dimension till Gammel Dansk. Cosy Chokolade är varm choklad smaksatt med gransirap och Gammel Dansk som passar underbart till grillade marshmallows.

– Jag ville skapa mysiga drinkar att värma sig med kring elden efter en lång dag i skogen eller skidbacken. Att få arbeta med Gammel Dansk är extra kul eftersom jag själv är halvdanska, säger drinkkreatören Bella Porcile. Mina danska morföräldrar drack alltid Gammel Dansk efter maten och jag minns än idag doften av den kryddiga bittern hemma hos dem.

Sedan lanseringen 1964 har Gammel Dansk inte bara blivit en del av det danska kulturarvet utan även etablerats sig till hela Norden. Den fylliga bittern kryddas med 29 olika örter, blommor och kryddor från hela världen under stort hemlighetsmakeri. Bland de kända ingredienserna finns dock bland annat angelikarot, muskot, anis, ingefära och rönnbär.

Den varme och skogen

Till 1 portion
3 cl ingefärssaft, tex Brunneby (outspädd)
2 cl rönnbärssirap, tex Jokkmokksbär
10 cl vatten
Lakritste, tex från Lakritsroten
5 cl Gammel Dansk

Till dekoration
Stjärnanis och torkade rönnbär
Späd ut ingefärssaft och rönnbärssirap med vatten och värm upp. Hittar du inte rönnbärssirap går det bra att söta upp teet med lite honung eller råsocker.
Lägg i lakritste och låt dra tio minuter. Sila bort teet.
Värm upp allt och häll över i termos. (Häll gärna hett vatten i termosen innan så den blir varm, häll sedan ut vattnet precis innan du fyller på teblandningen)

Packa med Gammel Dansk i plunta.
Packa med mysiga muggar eller kåsor ut i skogen. Häll upp Gammel Dansk i muggar och slå sedan det varma teet över. Dekorera med stjärnanis och rönnbär.

Cozy Chokolade
Till 1 portion
1-2 msk chokladpulver
15 cl kokosmjölk
1 knivsudd finhackad röd chili
2 cl granskottsirap, tex Jokkmokksbär
5 cl Gammel Dansk
Vispgrädde

Till dekoration
Marshmallows
Lingonpulver
Grankvist

Blanda chokladpulver, kokosmjölk, chili och gransirap i en kastrull. Hittar du inte rönnbärssirap går det bra att söta upp chokladen med lite honung eller råsocker. Värm på spisen. Häll upp den varma chokladen på förvärmd termos och ta med ut i skogen. Ta med Gammel Dansk i plunta.

Ta med en halv förpackning med vispgrädde. (Det måste nämligen finnas luft i förpackningen för att kunna skaka grädden tjock) Skaka kartongen med grädde så den blir krämig nog att skiktas över chokladen. Montera ihop drycken på plats runt elden.

Elda på marshmallows tills de blir fint gyllenbruna. Pudra lingonpulver över grädden, dekorera med grankvist. Njut!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING