Hem Vinvärlden Belleruche – så här smakar en välgjord Côtes-du-Rhône!

Belleruche – så här smakar en välgjord Côtes-du-Rhône!

av Niklas Jörgensen

Årgångar kommer och går i vinets världs och det är kanske mest vinbonden och vinnörden som grottar ner sig i varje växtsäsongs unika förutsättningar. Men blott lite kunskap kring en årgångs generella uttryck kan ta dig rätt långt och är det någon region som just nu är man inne i ett stim av fina årgångar så är det Rhône. Ödet har dessutom velat att de år som slutar på en nia ska vara särskilt fina. 1979, 1989, 1999, 2009 och nu 2019 som sällar sig till de exceptionella åren. Ett vin jag följt i mer än tjugo års tid och som verkligen utmärker sig 2019 är biodynamikern Chapoutiers så pålitliga Côtes-du-Rhône – Belleruche!

Belleruche föll jag för redan i slutet av 1990-talet när jag arbetade i den danska huvudstaden och för en av landets klassiska vinhandlarfirmor. Oavsett om det var toppvinerna eller instegsvinerna så var det samma röda tråd – kvalitet och noggrannhet samtidigt som ursprungskänslan stod i centrum. Inget av det har ändrats de senaste tjugo åren men jag vågar nog påstå att vinerna bara blivit bättre och bättre. För Chapoutier är inte en producent som vilar på gamla meriter.

Niklas om Chapoutiers 2019 Belleruche från Côtes-du-Rhône

Chapoutier hämtar druvorna till Belleruche från fyra mer sydligt belägna områden av Rhône men där samtliga ändå har olika förutsättningar som kommer slutblenden till gagn. 2019 följer i spåren av den fina 2018-årgången men har en fräschör och skärpa i syran som lyfter det vitpeppriga och så rena uttrycket i bärfrukten. Just pepprigheten är skönt markerad i 2019, såväl doft- som smakmässigt, och skänker en extra tjusning till kaskaden av ungdomligt livlig frukt som företrädesvis består av färska hallon, björnbär och ett stänk kirsch. Tanninerna är absolut delaktiga och skänker dessutom vinet sin ryggrad men de är mogna och på inga sätt framfusiga. Syrans närmast citrusaktiga uttryck ser dessutom till att drickvänligheten i detta vin är fenomenal. Så här smakar en välgjord Côtes-du-Rhône!

89 p

Belleruche är ekologiskt certifierat och årgång 2019 finns nu på Systembolagets hyllor. Mitt råd är att köpa på dig ett gäng och ha hemma till kommande grillmiddagar i sommar. Vinet är nämligen som gjort för BBQ. Men glöm gärna bort ett par flaskor av varje årgång också då vinet mognar fint med ett par års lagring. En flaska (75 cl, 14,5%) kostar 129 kronor och artikelnumret är 75764.

Till Systembolaget>>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING