Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Livets Goda 9 Jul, 2018
Mat och Restaurang Fler krögare vill minska restaurangernas ekologiska fotavtryck och väljer därför biogas till sina kök. Numera levererar Stockholm Gas 100 procent biogas till de sex stockholmsbaserade Shanti-restaurangerna, som introducerat bengalisk mat för det svenska folket.

Ekologisk hållbarhet har tagit större plats i det svenska köket. De senaste åren har flera kända Stockholmsrestauranger valt att gå över till biogas för att minska sina ekologiska fotavtryck.

Så även det bengaliska restaurangkonceptet Shanti, som drivs av krögaren Nahid Hassan och hans bror Naim Uddin. Med deras sex restauranger – Classic, Soft Corner, Touch of Bengal, Gossip, Ultimat och Culture Club – har de satt bengalisk mat på kartan för det svenska folket. Nahid öppnade den första restaurangen Classic för snart 19 år sedan, och har genom åren blivit en ambassadör för det bengaliska köket i Sverige. Restaurangerna har dessutom vunnit flera internationella priser för bästa bengaliska restaurang i Europa.

Shanti-restaurangerna har även utmärkt sig genom ett påtagligt miljöarbete där såväl miljövänlig återvinning, hållbart fiske samt ekoviner och eko-öl ingår. Restaurangen Ultimat genomgår nu en KRAV-certifiering som innebär att 25 procent av livsmedlen ska vara KRAV-märkta, EU-ekologiska eller MSC-märkta produkter.

- Eftersom vi har ett starkt och sedan länge förankrat miljöarbete bland våra restauranger så känns övergången till biogas helt naturlig för oss. Våra kök drevs tidigare av stadsgas, men nu har vi äntligen tagit steget mot ett kretsloppsvinnande bränsle. Med biogasen minskar vi vårt koldioxidutsläpp och bidrar till en mer ansvarsfull matlagning som även uppskattas av våra miljömedvetna stockholmskunder, säger Nahid Hassan, ägare till Shanti-restaurangerna.

– Det är fantastiskt att så många restauranger i Stockholm vill bli mer ekologiskt hållbara och därför valt att gå över till 100% biogas. Förutom att det är glädjande att Shanti-restaurangerna minskar sitt klimatavtryck, visar de också att de är goda förebilder för hållbarhetsarbetet inom restaurangbranschen, säger Renée Josefsson, vd på Stockholm Gas.


Anton Hysén firar Pride på The Winery Hotel

Vin Drömmer du om att bli serverad ett glas iskallt rosévin…
20 Jul, 2018

Konsten tar ännu mer plats runt Brunkebergstorg

Övrigt Det är inte bara konst- och designhotellet At Six som…
20 Jul, 2018

Stor uppslutning i Sverige för bönderna

Övrigt Sveriges befolkning ställer solidariskt upp för bönderna i den svåra…
13 Jul, 2018

MAX tar världens första klimatpositiva burgare till Way Out West

Mat och Restaurang För tredje året i rad öppnar MAX Burgers upp en…
12 Jul, 2018

Busnel Calvados vald till "World´s best calvados of the year"

Whisky och Bourbon Busnel Calvados fick nu utmärkelsen World’s Best Calvados of the…
12 Jul, 2018

Anton Hyséns vinetikett börjar ta form

Vin Den etikett som Anton Hysén designat tillsammans med Jan Söder…
12 Jul, 2018

Château Mangot i hyllade årgången 2015 hos Winefinder, 93p

Vin I WInefinders lager finns nu detta Bordeauxvin från Saint-Emilion, i…
12 Jul, 2018

Säkra tips för att lyckas med matlagning utomhus i sommar

Övrigt Tillagning av mat utomhus under sommaren är trevligt och lockar…
11 Jul, 2018

Ölen som ska förena världen

Vin Fotbolls-VM är ett av de sportevenemang som attraherar mest uppmärksamhet…
11 Jul, 2018

Två årgångsbyten väntar för Chateau Musar

Vin Under sommaren sker ett årgångsbyte av Chateau Musar för att…
11 Jul, 2018

Absolut Vodka tar över Berns under EuroPride

Whisky och Bourbon Berns blir stans bästa Pride-tillhåll när EuroPride intar Stockholm i…
10 Jul, 2018

För dig som vet vad du inte vill äta

Mat och Restaurang Har du svårt att hitta recept som passar familjens matallergier?…
10 Jul, 2018

Rekordökning av resor till Karibien

Övrigt Tidigare i våras lanserade Stena Line ett nytt koncept på…
10 Jul, 2018

95-poängs riesling från Österrike hos Winefinder

Vin Guldmedaljör i Decanters World Wine Award 2018. Müllers vingård Silberbichl…
10 Jul, 2018

Cider-sorbet är sommarens glasstrend från Carlsberg

Övrigt Sommaren är den tid på året då det äts mest…
10 Jul, 2018

Nyhet - MYTH Sparkling

Vin Den 9 juli lanseras MYTH Sparkling på Systembolaget; ett veganvänligt…
9 Jul, 2018

Ny hälsosam törstsläckare lanseras i Sverige

Övrigt ZERoh! har gjort stor succé hos hälsomedvetna norrmän sedan starten…
9 Jul, 2018

Bengaliska Shanti-restaurangerna går över till biogas

Mat och Restaurang Fler krögare vill minska restaurangernas ekologiska fotavtryck och väljer därför…
9 Jul, 2018

Etablerad krögare nysatsar stort i Nya Hovås

Mat och Restaurang Med hemtrevligt italienska Sorelle blev svägerskorna Maria och Caroline Karlsten…
9 Jul, 2018

Mobilspelet som tar hela familjen ut i naturen

Övrigt Sommarloven är i full fart och semestern närmar sig för…
9 Jul, 2018
Artikelarkivet