- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

BenRiach började i veckan mälta sitt eget korn

“I dag är det bara en handfull av Skottlands 100 destillerier som mältar sitt eget korn. Flertalet av dessa gör det i stort sett bara för att visa turister hur man gjorde förr. Det som så sent som på 1960-talet ansågs vara varje destilleris möjlighet att göra en unik whisky rationaliserades bort i till förmån för stordriftens ekonomiska förtjänster. Traditionell golvmältning ansågs vara ineffektivt, personalkrävande och omodernt. Ett efter ett släckte destillerierna sina torveldar och den minst femhundra år gamla traditionen föll i glömska. BenRiach är ett av de destillerier som hade sin gamla mältningsanläggning i bruk längst. När den stängde 1999 efter 102 års drift var det endast fem kvar i hela Skottland, och bara två på fastlandet. Men nu i veckan så återupptog alltså BenRiach denna fina tradition igen. Steve Buchanan, BenRiach, berättar: “”De senaste åren har vi jobbat hårt för att få mältningen att fungera, men trots att maskineriet har varit nedstängt i tretton år, så är det fortfarande i gott skick.”” “”Tidigare så testade vi systemet med lite vikt, för att se hur det skulle fungera under lite mer stress. Tre ton korn virvlade runt på golven och det var underbart att höra “”blodet pumpa”” när den gamla anläggningen kom till liv igen.”” “”Från ett kommersiellt perspektiv är det egentligen vansinnigt, eftersom kostnaderna för att mälta det egna kornet är betydande. Anledningen till att vi gör det är helt enkelt att vi hade allting på plats och i gott skick. Att få in den egna malten i BenRiach är helt enkelt en vacker sammanslagning”” – säger Billy Walker, Managing Director på BenRiach. Källa: Planet Whiskies”