1

Beställ via SB: Fyra årgångar Dr. Loosen Erdener Treppchen Alte Reben samlat i en låda

Vi håller Ernst Loosen fortfarande som en av de främsta producenterna i Mosel. Dessutom är det fantastiskt att så unika viner från dessa gamla stockar i de svindelframkallande vingårdarna betingar så oerhört låga priser som de faktiskt gör. Nu har ni möjligheten att beställa en vertikallåda med fyra årgångar av vinet Dr. Loosen Erdener Treppchen GG Alte Reben. Endast 37 lådor finns tillgängliga….

Förvisso hade egendomen funnits i familjens ägo i nära 200 år innan Ernst tog över hela kontrollen av verksamheten 1988, men helt ärligt var det inte förrän Ernst tog över som det började hända saker på allvar med vinerna.

Ernst betecknar endast de vingårdar, sex till antalet, som klassades Erste Lage (Grosse Lage – Grand Cru) i den preussiska klassifikationen från 1868. Denna klassifikation är fortfarande normen för de ledande producenterna i landet och visst säger denna mer om vinernas potentiella kvalitet än den mustviktsbaserade lagen från 1971. Det är distinkta viner från icke ympade stockar med en ansenlig ålder på upp till 70-80 år och till och med 120 år som mest. Den totala hektaren vingårdar uppgår till 20.2 med en avkastning på 200 000 buteljer ett normalt produktionsår. Det är 100 procent riesling som Ernst fokuserar på och han undviker konsekvent botrytis till de torra eller lätt söta vinerna och siktar på max 12,5 procent alkohol. Ernst använder endast naturlig jäst och jäsning i stora ekliggare.

Nu kan ni beställa en vertikallåda med fyra årgångar av vinet Dr. Loosen Erdener Treppchen Alte Reben.

Vertikallådan finns beställningsbar på Systembolaget och ligger på ett dolt artikelnummer (37 lådor tillgängliga).
Maila till info@livetsgoda.se och rubricera mailet ”Dr Loosen” så mailar Livets Goda det dolda numret till er. Meddela gärna om ni önskar beställa fler än 1 låda.
Priset är 1 348 kr och årgångar är 2014, 2015, 2016 och 2017.

Som jämförelse kan nämnas att vinet som i dagsläget endast säljs via privatimport och till restaurang kostar 375 kr inkl moms / butelj. Idag finns endast årgång 2015 att köpa via privatimport.

Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling GG Alte Reben 2014-2017, Mosel

VDP Klassifikation: GG, det vill säga Grosses Gewächs

Chefredaktör Anders Enquist om vinerna:

Rieslingfrukten till detta vin handskördas från de äldsta lägena av Erdener Treppchen och vi pratar då vingårdar med en ålder på över 100 år med röd vulkanisk skiffer i jordmånsbasen. Här får vingårdarna en sund och konstant vind och druvorna kan ges en lång hängtid och få mogna långsamt med en fin aromatisk karaktär som följd. Vinet spontanjäser i 1 000 – 3 000 liters ekfat och får sedan ligga minst 12 månader på sin jästfällning.

2014 – Finlemmat markerad syra och rundad mineraliskt driven och honung- och anismejslad fruktighet med inslag av citrus, vit persika, krusbär och päron. Elegant, öppen och bra längd med mjukt torra drag. 93

2015 – Uttrycksfull omedelbart med rik honungstrippad fruktighet där citrusfrukten spelar med orange drag samt mer gul persika och aprikos liksom mogna päron. Mer mineraliskt krämig i tanninstrukturen och storartad längd med frukt och krydda i behåll. 94

2016 – Superelegant, sammanhållen årgång med syran ingjuten från ytan till djupet av vinet, mineralisk stringens och stor komplexitet och underbar aromatisk glans i krydda och frukt. 95

2017 – Klassiskt hållning i karaktären men samtidigt opulent och generös i given. Aromatisk och exotiska inslag i den honungsmejsalde citrus- och päronfruktigheten med annans, mango och persika. Underbart avslut med syrlig fruktstringens, silkigt mineralisk och krydda i drivet. Förförisk utan tvekan. 94

Sammanfattat: strålande riesling till markerat lågt pris