Hem Vinvärlden Betz Family Winery tar nya steg i kvalitetsklassificeringen

Betz Family Winery tar nya steg i kvalitetsklassificeringen

av Livets Goda

När entreprenören och vinälskaren Steve Griessel 2011 köpte Bob Betz firma så gick en dröm i uppfyllelse. – Jag hade sålt mitt företag och tittat mycket på olika vinproducenter i Sydafrika men tyckte inte att det fanns något som var det jag var ute efter. Vi hade även varit runt i Sonoma, Napa Valley och även här i Washington State och sått lite frön. Jag hade även lagt ut krokar till min bank så de visste att jag var ute efter att förverkliga min dröm om ett eget vineri. En dag ringde de och sa att ”jag tror vi kan ha något på gång till dig här”. Det var Bob som eventuellt ville sälja Betz Family Winery, beläget i Woodinville. Men Bob ville även ha rätt köpare, någon som var villig att följa redan ilagda spår, någon som delade hans vision och intention. – Det klickade direkt när vi möttes för första gången säger Steve. Vi åkte till Bob och bodde i deras hus och umgicks några dagar och han var fantastisk och jag kände att det här var helt rätt för mig, och min fru. Och min ambition var lika med Bobs så han kände att det var rätt att sälja till oss. Så här är vi och jag är lyckligare än jag någonsin varit i mitt liv. Man har dock inga egna vingårdar, förutom en 0.05 hektar med grüner veltliner, utan köper druvorna från några av de mest välrenomerande vingårdarna i Columbia Valley. – Vi har långtidskontrakt och har full kontroll i vingårdarna. Och druvorna vi köper kommer från de bästa lotterna i respektive vingårdar. Så Steve, uppgradera oss, vad händer idag? – Ända sedan Cathy och Bob började jobba med vinerna så har kvalitet stått i fokus. Därför har vi växt väldigt långsamt för att inte tappa det. 2012 bestämde vi att bli ännu tuffare mot oss själva. En av de största förändringarna som därför skett är att vi har skapat ett lillebror vin till Clos de Betz och Betz Père de Familie. Vi tar kvaliteten högre på våra toppviner med tuffare fatselektering och gör samtidigt en lillebrorblend som håller väldigt hög kvalitet, valt på de fat vi inte använder till storebror. Av 100 hundra fat som vi använt till toppvinerna har vi ansett att ca 70 egentligen bör användas. Och den vägen går vi nu. Cuvée Frangin heter vinet och namnet anknyter till ”lillebrors blend”. Druvorna är cabernet sauvignon, merlot, petit verdot och syrah. – Vi har noterat att många som provat vinet har blivit väldigt imponerade, fortsätter Steve. Vi kommer göra Cuvée Frangin varje år men vi har inte ökat kvantiteten totalt, utan vi kommer göra ca 20 procent mindre av storebrorvinerna. På det sättet tar vi våra kvalitetskrav till en högre nivå överlag. Det är alltid en risk men vi tror det här är det bästa steget för Betz Winery. Han säger att man skördar alla druvor samtidigt och gör sedan selekteringen i källaren. – Vi provar alla faten var tredje månad under en 9 månadersperiod och Bob samlar på sig mängder av anteckningar och noteringar. Du skulle se högen av dessa, helt otroligt. Allt handantecknat och alltid med väldigt noggranna utvärderingar med fakta. En kombination av vetenskap och konst. All provning sker blint. Man vet inte druvsort eller vilken vingårdsdel som provas. – Den första provningen sker ca 3 månader efter skörd då den malolaktiska jäsningen är gjord. Vi rankar alla olika fat efter varje provning. Efter 9 månader väljer vi ut vilka fat som ska gå till respektive vin. Det här är väldigt roligt och också ett helt nytt moment för oss med den här uppdelningen av vilka fat som ska till Cuvée Frangin. Hur mycket kan ni prova under en sittning utan att ni tappar fokus? – Vi provar endast 20 olika fat under en dag för att hålla skärpan. Provar du fler så är risken stor att det börjar bli en svårutskild massa. Vi startar runt 10 på förmiddagen och sedan tar vi en paus och fortsätter efter det. Cuvée Frangin är en bra fingervisning för folk att se vilken väg storebrorsvinerna har, och då samtidigt ändå få ett riktigt kvalitativt men lite mindre kostsamt vin. 2012 gjorde Betz 17 700 buteljer av Cuvée Frangin. Av Clos de Betz och Betz Père de Familie producerades ca 12 000 buteljer mot ca 16 800 buteljer innan lillebrors nedkomst. – Så det är en rejäl minskning, säger Steve. 30 procent ungefär. Folk säger till mig att om ni nu eftersträvar högre kvalitet, varför gör ni inte mer vin? Men det handlar inte om att höja kvaliteten med kvantitet, och vi anser att för att kunna hålla den kvalitet vi eftersträvar så vill vi hålla den produktion vi har idag. Vinerna Betz gör sju olika röda viner samt en rosé. Förutom Bordeaux-blenden så gör man även tre finfina viner på rhônedruvor: Bésoleil, Syrah La Serenne och Chapitre 3 Syrah. Slutlagring sker i nya och använda fat. 225, 300 och 500-liters fat. Man kommer att jobba mer med 500 liters fat framöver. Allt för att vidareutveckla elegansen och balansen i vinerna. Steve själv om årgångarna 2012, 2011, 2010 och 2007: 2011 en årgång med en mycket kall vår, men bra fruktsammansättning. Sommaren var inte kall men inte heller särskilt varm och inget regn. Sedan från ingenstans kom en rekordvarm hetta i september och oktober var perfekt, så i 2011 hände allt i slutet av säsongen. Totalt sätt var det en årgång där du fick vara skärpt hela tiden för att se utvecklingen i vingårdarna. Vi skördade ca tre veckor senare än normalt, runt den 30 september. Här blev det viner med lite lägre alkohol, elegans och skärpa. Vi tyckte ju att 2010 var kall men det var ju inte på långa vägar så som det var under 2011. Det kom lite hetta i juli och det var en kallare årgång än normalt. Men det blev en bra årgång för oss. Och i jämförelse med 2011, ojoj. Skörd bara några dagar senare än normalt. Men grejen med 2010 är att vi hade i flera år innan haft perfekt väder och värme, så alla gick och trodde att det nog skulle vara så för alltid. En liten falsk trygghet. Så kom då kalla 2010, och alla blev lite förvånande, togs på bar gärning, och fick kämpa mer i vingårdarna. Det var komplicerat för oss. Så även om det var kallare i 2011 så var vi mer förberedda på det jämfört med 2010, vilket ledde till att det blev en mycket bra årgång ändå. 2012 däremot var en klassisk årgång i vårt område. Bra temperaturer, lagom regn och dessutom vid exakt rätt tidpunkt. Ja, allt hände som det skulle vid rätt tid. En enkel årgång. Jag hatar att använda ordet hela tiden, men 2007 var också en klassisk årgång. Inte för hett, inte för kallt, allt hände vid rätt tidpunkt hela tiden. Bra frukt, normal skördestart vid mitten av september. Blomningen skedde normalt, allt flöt på. Bordeauxblends 2012 Cuvée Frangin 249 kr / 91-92 Det här är alltså premiäråret av lillebrorvinet. Ren, elegant, lätt körsbärsfärgad hint i vinbärsfruktighet. Silkiga tanniner, fyllig, lite lätt saltsöt finess med en lakritshint. Bra längd om inte riktigt samma koncentration och kraft som storebröderna, vilket i sig känns som ett lyxkonstaterande. Kvalitet! Druvblenden är merlot, cabernet sauvignon, petit verdot och syrah. 9 månaders slutlagring på fat, varav 20 procent nya. 2007 Clos de Betz 94 Uppvisar till en början lite reduktiva näsdrag, och en lite torkad druvfruktighet, men detta försvinner ganska snabbt i glaset eller efter en stunds dekantering. Det innebär dock lite obalans mellan smak och doft inledningsvis. Men när dessa störningsmoment lagt sig så sprids en fullständig harmoni mellan just doft och smak. Silkig, kryddig finess med en härlig stringens i frukt och vinet andas fräschör och elegans med en långdragen uthållighet. Riktigt bra! Druvblend i årgången är 62 procent merlot, 2 procent petit verdot och resten cabernet sauvignon. 2010 Clos de Betz 79837 / 441 kr / 93+ Ett fantastiskt snyggt vin med en spets av läckert örthintad sötma i den mörkt, koncentrerade fruktigheten där lite plommon, vinbär, blåbär och körsbär med en cederförnimmelse finns. Vinet bärs fram av en stark frukt, integrerad syra och ett mineraliskt minerat landskap liksom fina silkiga tanniner och vi har en rakryggad fräschör. I denna årgång 58 procent merlot, 35 procent cabernet sauvignon och 7 procent petit verdot. 16 månader i franska ekfat varav 65 procent nya. Årgång 2011 på ingång till Sverige… 2010 Betz Père de Familie Nr 79838 / 497 kr / 94+ Första årgången av detta vin gjordes 1997, och då under namnet Alpha. Då vet ni. Vinet har vuxit till sig och fortsätter att växa till sig. Bra utveckling med andra ord. Finfin mörk, frukt med en tajt sötma och lite dolda blyertsinslag. Koncentration, fokuserat och bra kraft. Har en snyggt balanserat örtvaniljhint i nos inledningsvis, som dock lägger sig fint tillrätta med lite dekantering eller längre tid i glaset. I det här vinet så kommer man framöver i slutlagringen gå till ca 80 procent nya fat jämfört med dagens 65 procent. Även lite längre tid faten kommer att tillåtas liksom en utveckling av mer lagring i 500 liters fat. Då det nu sedan årgång 2012 finns ett lillebrors vin så vill man i detta vin få ännu mer koncentration och elegans. Jakten på det absolut fulländade vinet fortsätter med andra ord. 86 procent cabernet sauvignon, 8 procent merlot, 6 procent petit verdot är druvblenden i årgången. 2007 Betz Père de Familie 95 Vinet uppträder nästan löjligt bra idag. Elegant och oerhört balanserat. Fin kraft och en väldigt fin utveckling. Den mineraliska grunden har inte släppt taget på något vis utan ger en fin fräschör till vinet. Imponerande vitalt. Rhôneblends 2011 Bésoleil Nr 72807 / 369 kr / 92 2003 var första årgången av detta vin och druvblenden i 2011 är 51 procent grenache, 18 cinsaut, 12 mourvèdre 12 counoise och 7 procent syrah. Har ett mäktigt möte i sig av Bourgogne, Rhône och självklart Washington. Mörk frukt med ljusbärig, mogen kraft, rökiga hintar i en tilltalande och charmig komplexitet. Det är inte bara gott, det är ett kul vin att dricka också… mycket av… 2011 Syrah La Serenne $60 / 94 100 procent syrah, 50 procent nya fat och 50 en gång använda fat i slutlagringen som sker i 12 månader. Första årgång av vinet var 2002. Har en mycket rödfruktig elegans i par med mogen, mörkare frukt och en finlemmad trippande mineralisk kraft och kryddighet. Lite fin, söt tobak ligger och smyger i bakgrunden och en bra syra ger liv. 500 lådor x 12 lyder totala produktionen på i denna årgång. 2011 La Côte Rousse $94 / 95+ 100 procent syrah. Vinifikation enligt ovan. Mogna körsbär, lite fint rökt sidfläsk, ren frukt, stark frukt, och lite murrig söt elegans. 3 timmar i karaff innan servering och uppträdandet är exemplariskt stort… $94 Bilden: Steve och Bridgit Griessel, Bob och Cathy Betz

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING