Hem Vinvärlden Billecart-Salmon Brut Réserve – en champagne som hyllar pinot meunier

Billecart-Salmon Brut Réserve – en champagne som hyllar pinot meunier

av Livets Goda

Sju olika druvsorter tillåter reglerna i Champagne men då drygt 99 procent av dessa utgörs av chardonnay, pinot meunier och pinot noir så blir nämnda trilogi ändå regionens fanbärare. Pinot noir känner majoriteten av oss väl till, likaså chardonnay men när det kommer till kunskapen rörande pinot meunier tar det oftast omgående stopp. Varför? Dags att korka upp Billecart-Salmons Brut Réserve som domineras av just regionens arbetshäst nummer ett, pinot meunier.

Pinot meunier är arbetshästen i Champagne. Det är den mest odlade druvan i regionen men hamnar ändå i skuggan av de två nobla chardonnay och pinot noir. Egentligen märkligt för meunier, som den också benämns alltmer då släktskapet med pinotfamiljen ifrågasatts, är garanten i svåra årgångar, garanten att trivas där de övriga två vägrar växa och garanten att skänka blenden såväl fyllighet som fruktsötma i och med att den mognar tidigare. Idag ser vi visserligen allt fler producenter ägna druvan mer uppmärksamhet men det finns de som länge trott på dess potential och bland dessa finner vi det högklassiga familjehuset Billecart-Salmon.

Livets Godas intryck av champagnen Billecart-Salmon Brut Réserve

Det familjeägda Billecart-Salmon sticker ut med sin Brut Réserve i och med att pinot meunier ges större utrymme i blenden. Att vi dessutom har att göra med hela 50 procent reservviner från äldre årgångar gör bara Brut Reserve än mer spännande. Det är en elegant, frisk och rent fruktdriven cuvée, en klassisk stil med såväl djup, viss mognad samt uttalad växtlägeskänsla. Brioche, blommiga nyanser och en markerad ton av gröngula äpplen och citrus står för de initiala intrycken i både doft och smak, och i andravågen noteras päron, aprikos, ostronskal och vårhonung, innan en charmant hallonnyans kikar fram och bekräftar de blå druvornas dominans i vinet. Vinets dosage arbetar fint med syran och just den senare är alltid tydligt markerad i pinot meunier. Avslutet klingar ut långsamt men sobert vibrerande och grapefrukt i finalen accentuerar fräschören.

91 p

I Brut Réserve får vi en champagne med brett användningsområde som även inkluderar ljust kött. Varför inte kyckling av bättre kvalitet och serverat tillsammans med en gräddig champagnesås.

Brut Réserve återfinns i beställningssortimentet, har artikelnummer 7454 och en flaska (750 ml, 12%) kostar 469 kronor. Du hittar den även i halvflaskeformat (375 ml) samt på magnum (150 ml).

Till Billecart-Salmon HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING