Hem Vinvärlden Billecart-Salmon Sous Bois – en formidabel ekfatslagrad champagne!

Billecart-Salmon Sous Bois – en formidabel ekfatslagrad champagne!

av Niklas Jörgensen

Om du följer mina champagnetips så vet du nog vid det här laget att jag har en fäbless för familjefirman Billecart-Salmon, nu ledd in i framtiden av den sjunde generationen. Oavsett om det är husets Réserve, Vintage, Rosé eller något av toppvinerna som är i mitt glas så är den röda tråden där, finessen. Ett vin som få däremot provat från Billecart-Salmon, ett som verkligen sticker ut, är Sous Bois. Idag lanseras det på Systembolaget och du som likt mig gillar ekfatslagrat kommer älska denna skumpa!

Mer eller mindre lika delar pinot noir, pinot meunier och chardonnay som vinifieras uteslutande i använda ekfat för att sedermera även fortsätta sin lagring i ek, ja det skänker onekligen sin alldeles speciella karaktär. Och minst sex års lagring på sin jästfällning, en rejäl dos reservviner samt endast partiell malolaktisk omvandling förstärker enbart känslan av ett unikt vin!

Niklas om Billecart-Salmons Brut Sous Bois

Sous bois, bäst översatt till undervegetation, används gärna som beskrivning av ett vins karaktär, särskilt när de mer fruktdominanta dragen lagt sig till förmån för sekundära och mer mogna nyanser. Och det är mitt i prick på denna ekfatsvinifierade- och lagrade champagne där den vackert gyllene färgen indikerar just tid på fat och sedermera lång vila på fällningen. Plus en hel del reservviner. Doften av brioche, mandelmassa och torkade gula citrusfrukter, en strimma röda bär och en läcker oxidation från fatlagringen samt krydda, ger verkligen ett vin med sitt alldeles egna uttryck. Komplext, djup och rikedom fast samtidigt stramt blir ledorden och det följer även med i smaken som med sin imponerande skärpa och grapefruktsbett ger ett yngre intryck än doften, resultatet av den partiella malolaktiska omvandlingen. Nötig, kryddig och gulfruktig. Energisk, tät och aptitretande torr. I sanning en formidabel buteljering och det märks att huset har tonat ner ekfaten (äldre fat numera) i vinet de senaste åren, något som enbart är positivt.

93 LGP

En champagne som du bäst behandlar som en vit Bourgogne matmässigt så varför inte slå på stort och tillaga en piggvar med skirat smör. Bättre blir det inte!
Billecart-Salmon Sous Bois lanseras idag, den 8 september i 12 Systembolagsbutiker. Från och med den 22 september är det möjligt att beställa vinet till övriga butiker (om det finns flaskor kvar dvs, allokeringen är endast 480 flaskor och de tenderar att försvinna snabbt). Flaskan (75 cl, 12%) har artikelnummer 90560 och kostar 599 kronor.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING